Teisingumo ministras Konstitucijos egzamino nelaikys

Teisingumo ministras Konstitucijos egzamino nelaikys

Aštuntą kartą Teisingumo ministerijos organizuojamo Konstitucijos egzamino pirmasis etapas vyks rugsėjo 30 d. visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse. Tikimasi, kad šiais metais egzaminą laikys ir savo Konstitucijos žinias pasitikrins per 30 tūkst. gyventojų.

Pasak teisingumo ministro Juozo Bernatonio, Konstitucijos egzaminas yra ne tik žinių, bet ir pilietiškumo, patriotizmo egzaminas, jo svarbą rodo tai, kad globėja yra Prezidentė Dalia Grybauskaitė, o vertinimo komisijai vadovauja Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Visi egzaminą laikantys dalyviai bus suskirstyti į keturias tikslines grupes - moksleivius, nuteistuosius, teisinį išsilavinimą turinčius ar jo siekiančius asmenis ir visus kitus gyventojus. Moksleiviai dar bus suskirstyti į keturias mažesnes grupes pagal amžių. Visoms grupėms parengtos skirtingos užduotys, o patys mažiausieji bus kviečiami atlikti kūrybinę užduotį "Mano teisės ir pareigos". Egzaminą bus galima ir interneto portale "DELFI". Tiesa, internetu egzaminą laikantys piliečiai dalyvaus tik pirmame etape, nugalėtojai bus išrinkti pagal teisingų atsakymų skaičių ir laikymui skirtą laiką. Antrame etape vienas iš klausimų bus užduotis, tam tikra situacija, pareikalausianti egzamino dalyvių ne tik Konstitucijos žinių.

Geriausiai pirmajame egzamino etape pasirodę piliečiai pateks į antrąjį etapą, vyksiantį spalio 14 d. Po antrojo etapo paaiškės egzamino nugalėtojai, kuriuos spalio 28 d. Prezidentūroje pasveikins ir apdovanos Prezidentė D. Grybauskaitė bei teisingumo ministras J. Bernatonis. Iš viso nugalėtojais taps 27 egzamino dalyviai - po tris iš kiekvienos grupės.

"Kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pasirodė tam tikri pajuokavimai, kodėl ministras ar egzaminų komisijos pirmininkas nedalyvauja egzamine. Tai, manau, kad jeigu ministras sėkmingai dalyvautų egzamine, tai komentaras būtų, kad žinojo klausimas, o jeigu pasirodytų nesėkmingai - tai kaip jis gali būti ministru", - trečiadienį spaudos konferencijoje juokavo ministras ir džiaugėsi, jog daug iškilių Lietuvos žmonių remia šį renginį ir pasisako už jį viešai.

Trečius metus iš eilės Konstitucijos egzamino komisijos pirmininko pareigas einantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo primininkas G. Kryževičius pabrėžė, kad kasmet piliečiai tampa vis aktyvesni: jeigu prieš keletą metų egzaminą laikė beveik 30 tūkst. gyventojų, tai pernai šis skaičius siekė per 32 tūkst. piliečių.

"Tikimasi šiais metais pasiekti dar geresnių rezultatų, manoma, kad aktyvumas bus dar didesnis", - sakė teisininkas.

Be G. Kryževičiaus Konstitucijos egzamino komisiją sudaro žinomi konstitucinės teisės ekspertai: Mykolo Romerio universiteto profesoriai Milda Vainiūtė, Darijus Beinoravičius, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius, dabartinis Konstitucinio Teismo teisėjas Gedimas Mesionis, Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius, teisingumo ministro patarėjas Vainius Šarmavičius.

G. Kryževičius vylėsi, kad komisijos suformuotos užduotys bus įdomios, realiai atspindės žmonių suvokimą apie Konstituciją, jos principus.

"Tiesą pasakius, šiais metais ši autoritetinga komisija, būtent, ir nusprendė veikti tokia linkme, kad klausimai būtų suformuoti taip, jog atsiskleistų mūsų žmonių Konstitucijos suvokimas, ne tik perskaičius ir prisimenant konkretų Konstitucijos tekstą, tačiau suvokimas visos mūsų gyvosios Konstitucijos kartu su oficialiąja konstitucine doktrina. Ir tai labai svarbu, nes metai iš metų matosi tų formaliųjų žinių gerėjimas, (...) tačiau visai kita yra, kai reikia suvokti Konstitucijos principus, konstitucinio reguliavimo sistemą ir taikyti mūsų gyvąją Konstituciją t.y. kartu su konstitucine doktrina", - neabejojo G. Kryževičius.

Konstitucijos egzamino nauda įsitikinusi yra ir žurnalistė, LRT laidų vedėja Rita Miliūtė. Jos teigimu, tokios iniciatyvos yra labai reikalingos, nes padeda atkreipti dėmesį į svarbiausius valstybės ramsčius ir ugdo piliečių sąmoningumą.

"Nežinoti Konstitucijos tai turbūt yra kažkas panašaus kaip bijoti policininko paklausti kelio ir kartais žmonės daro ir vieną, ir kitą. Bet kadangi Konstitucija tikrai mus gina, manau, kad gerbti dalyką, kuris tave gina, taip pat reiškia ir žinoti, ką jis tau leidžia ir ko neleidžia. Ir dėl to man šis egzaminas iš tikrųjų labai patinka", - kalbėjo R. Miliūtė.

Trys geriausiai egzaminą išlaikę Lietuvos gyventojai bus apdovanoti europarlamentaro Zigmanto Balčyčio įsteigtomis kelionėmis į Briuselį. Visų laimėtojų taip pat lauks projekto rėmėjų prizai.

Projektą organizuoti padeda Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, Šiaulių bankas, advokatų kontora "Triniti". Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto informaciniai rėmėjai: naujienų portalas DELFI, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Egzamine negali dalyvauti organizatoriai, užduočių sudarytojai, partnerių, rėmėjų atstovai, vertinimo komisijos nariai ir visų išvardytų grupių šeimos nariai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder