Tibeto vyriausybės tremtyje vadovas tikisi Lietuvos paramos

Tibeto vyriausybės tremtyje vadovas tikisi Lietuvos paramos

Tibeto vyriausybės tremtyje vadovas dr. Lobsangas Sangejus (Lobsang Sangay) tikisi, jog Lietuva, pirmininkaudama Europos Sąjungos (ES) Tarybai, primins ir Tibeto klausimą.

Tokias viltis pirmą kartą Lietuvoje viešintis Tibeto vyriausybės vadovas išsakė ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje.

"Pirmininkaudami turėsite tinkamą platformą išsakyti Europos bendruomenei tuos pačius principus, kurie įtvirtinti jūsų Konstitucijoje", - sakė dr. L. Sangejus.

L. Sangejaus teigimu, Lietuvos ir Tibeto laisvės kovų patirtys yra panašios, o Lietuva turi autoritetingą istoriją bei patirtį, todėl Tibetui yra ypač svarbus mūsų šalies palaikymas.

Savo pirmojo vizito į Lietuvą L. Sangejus atvyko lydimas dvasinio Tibeto lyderio Dalailamos XIV atstovo Baltijos kraštams Tubteno Samdupo (Thubten Samdup).

Pats šiuo metu Indijoje apsistojęs Dalailama į Lietuvą atvykti planuoja rugsėjo mėnesį.

Tibeto nepriklausomybės siekiantys aktyvistai, kaip ir Tibeto vyriausybė tremtyje, yra įsikūrę Indijos Daramsalos mieste. Vyriausybės vadovo L. Sangejaus teigimu, šis judėjimas nuolat stiprėja.

"Tibeto vienybė, solidarumas yra stipriausi, kokie yra buvę istorijoje", - tikina jis.

Prieš kinų valdymą Tibete protestuojantys tibetiečiai dažnai pasirenka brutalią protesto formą susideginant, ir bendras susideginusių tibetiečių skaičius jau yra pasiekęs 104.

Kinija, siekdama užbėgti už akių dažniems tibetiečių protestams, pastaruoju metu sulaiko ir įkalina asmenis, kurie įtariami protestų kurstymu. Tokios griežtos priemonės motyvuojamos tuo, jog regionas kentėjo nuo skurdo, brutalaus išnaudojimo ir ekonomikos sąstingio iki 1950 metų, kada komunistų kariai jį "taikiai išvadavo".

Vis dėlto dauguma Tibeto teritorijų Kinijoje yra neprieinamos užsienio žurnalistams, todėl Tibeto situaciją nepriklausomai įvertinti yra sudėtinga.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder