Tik Seimui gėda dėl tualetinių sveikinimų

Tik Seimui gėda dėl tualetinių sveikinimų

Po antradienio „Vakaro žinių“ publikacijos apie prekyboje pasirodžiusį tualetinį popierių su užrašu „Sveikiname Lietuvą su atkūrimo 100-mečiu“ Seime buvo renkami parašai, kad būtų uždrausta nacionalinė simbolika ant higienos reikmenų. Užtat Vyriausybės Valstybės atkūrimo sekretoriatas gynė gamintojų ir prekybininkų teisę lietuviškus simbolius paleisti į kanalizaciją. Premjeras Saulius Skvernelis apskritai į tokius „niekus“ iki darbo pabaigos nereagavo. Vakar klausėme Seimo narių, ar šie džiaugiasi tokiu sveikinimu ir kaip reikėtų jį vertinti.

Povilas URBŠYS, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija:

Tai yra nepagarba mūsų valstybei. Juolab kad gamintojas yra užsienio valstybė. Kyla klausimas, ar gamintojas tai darė neįsigilindamas į pasekmes, ar iš anksto apgalvojęs. Todėl reikia išsiaiškinti, ar tai provokacija, ar neapgalvotas veiksmas. Manau, bet kuriuo atveju gamintojas turi atsiprašyti ir išimti iš prekybos tinklų šią produkciją. Jei tai nebus padaryta, bus parodyta, kad šis žingsnis, įžeidžiantis Lietuvos žmones, buvo sąmoningas.

Aš neįsivaizduoju, kas būtų, jei ir paties gamintojo valstybėje atsidurtų tokios paskirties produkcijos iš Lietuvos pakuotės su tokiu sveikinimu. Manau, kiltų skandalas. Todėl ir Lietuvoje save gerbiantys prekybos tinklai nieko nelaukdami turėtų reaguoti. Neseniai nuskambėjo skandalas dėl R.Vanagaitės pasisakymo apie Adolfą Ramanauską-Vanagą. Jai paniekinus partizanų vado atminimą, iš prekybos buvo išimtos jos knygos, net jei jos nėra siejamos su pokariu, pavyzdžiui, jos autobiografinė knyga. Tiesiog leidykla taip reaguoja į autorės poziciją, įžeidžiančią Lietuvos žmones ir paniekinančią šalies kankinių atminimą.

Tad jeigu mūsų prekybos centrai ir toliau prekiaus minėta produkcija su sveikinimu Lietuvos atkūrimo šimtmečio proga, jie tik konstatuos, kad tokią praktiką toleruoja. Tuomet ko stebėtis. Jei mes nesugebame apginti savo garbės, tuomet visi, kas netingi, mus ir žemina. Aš suprantu, kad šiuo metu kai kurių prekybos centrų veikla dėl mažesnių mokesčių yra registruota ne Lietuvoje, bet daugelis prekybos centrų vadovų yra Lietuvos piliečiai. Jeigu jie taikstosi su tuo, kad jų prekybos tinkluose prekiaujama preke, kuri žemina Lietuvos valstybę ir jos Tautą, tuomet tokie verslininkai tampa šios idėjos bendrininkais.

Manau, atitinkamos institucijos turi išsiaiškinti, kaip šis užrašas ant tokios prekės atsirado. Mes žinome, kad yra įvairių įmonių, kurias galima panaudoti kaip priešišką jėgą mūsų valstybei tam, kad vienaip ar kitaip būtų kiršinami žmonės. Be to, mes, net ir esant įvairiems įtemptiems santykiams su kitomis valstybėmis, niekuomet nedrįsome peržengti padorumo ribų. Net jei tai padaryta nepagalvojus - tai nėra pasiteisinimas. Mūsų valstybinės institucijos turi kreiptis į gamintojo šalį, nebent bus įrodyta, kad šis užsienio gamintojas tokiu būdu sveikina ir savo valstybės piliečius. Būtų labai įdomu tai pamatyti.

Tai, kaip mes reaguosime į šį pažeminimą, nesvarbu, tyčinį ar ne, parodys, kiek mes patys esame nusipelnę pagarbos. Nes gerbiamas tik tas, kuris suvokia, kas yra pagarba. Jei mes manysime, kad tai normalu, o prekybos centrai ir toliau prekiaus šia mus paniekinančia produkcija, o valstybinės institucijos liks nebylios, bus tik ženklas, kad mes esame tiesiog nenusipelnę elementarios pagarbos, nes neturime savigarbos.

Jurgis RAZMA, Konservatoriai:

Nemanau, kad kas nors tokias iniciatyvas vertins teigiamai. Gamintojams reikėtų suvokti, kuri produkcija tinkama sveikinti su šia svarbia data, o kuri - nelabai. Manau, čia kaip tik galima įžvelgti netgi paslėptą pašaipą iš šios mūsų svarbios datos. Gamintojui linkėčiau kuo greičiau susivokti ir panaikinti visus tokius sveikinimus. Jeigu reikia, galima ir papildomai supakuoti, kad visai nebūtų matyti tokių užrašų. Nes tai labai dviprasmiškas sprendimas. Žinoma, sakoma, kad kvailumui ribų nėra, tad sunku nuspręsti, ar tai buvo tyčinis veiksmas, ar persistengimas iš kvailumo. Nežinau, kas tai sugalvojo, bet man atrodo, kad šiuo atveju labai svarbu sureaguoti. Visuomenė pastebėjo, jūs informuosite tuos, kurie dar nežino. Manau, čia būtinas viešumas, o svarbiausia - neigiama visuomenės reakcija. Gamintojas turi suprasti, kad jei jis kažkuo suerzina visuomenę, jo produkcijos pirkimas gali smarkiai nukentėti. Tad šiuo atveju reikėtų greitai daryti išvadas.

Remigijus ŽEMAITAITIS, Partija „Tvarka ir teisingumas“:

Kaip politikas tikrai nemanau, kad sveikinimas valstybės atkūrimo 100-mečio proga galėtų būti ant tualetinio popieriaus. Galima sakyti, kad mes per daug dramatizuojame, bet...

Įmonė, ko gero, galvoja tik apie savo reklamą, žinomumą ir bandymą atkreipti visuomenės dėmesį. Rinkodaros prasme dabar šis gamintojas sulauks dėmesio ne tik iš žiniasklaidos, visuomenės, bet ir politikų. Įmonei tai būtų absoliutus laimėjimas, siekiant priversti kitus reklamuoti jo prekę.

Nemanau, kad toks sprendimas buvo priimtas netyčia. Žinoma, jie jokiu būdu neprisipažins, kad tikslas buvo pasiekti, jog tualetinį popierių reklamuotų visi kiti, tik ne pats gamintojas. Juk kitados Viktoras Uspaskichas taip pat buvo matomas ant marinuotų agurkų stiklainio ir taip jis sulaukė daug dėmesio. Manau, kad ir šiuo atveju sprendimas buvo daugiau dėl rinkodaros.

Nemanau, kad reikėtų įsižeisti, gal kaip tik reikėtų nereaguoti į tai, kokią formą save pristatyti pasirinko verslas. Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę dėl veiksmų, pažeminančių Lietuvos valstybę, ir jei taip yra, prokurorai turėtų pradėti tyrimą. Bet jei taip būtų, būtų dar didesnis absurdas, nes tai būtų dar didesnė reklama, apie kurią kalbėtų visa žiniasklaida. Manau, tokiais atvejai kaip tik reikia nereaguoti, kad tai pasimirštų ir nekiltų daugiau tokių idėjų. Kitos kompanijos, pamačiusios, kad tokia reklama pavyko, gal sugalvos pasveikinti ant prezervatyvų pakuočių.

Rasa BUDBERGYTĖ, Socialdemokratai:

Mane tai stebina blogąja prasme, nes tai rodo, kad bendras mūsų kultūros lygis vis dar yra žemas, o mes nesuprantame, kad yra tokie neeiliniai įvykiai mūsų valstybės raidoje kaip atkūrimo šimtmetis ir šis ženklas neturi būti naudojamas ten, kur pakliuvo. Tai vertinu kaip šio įvykio devalvavimą. Tokį gamintojo sprendimą vertinu apgailestaudama, kad žmonės jau nebesupranta tos svarbos.

Nesiimčiau vertinti, ar tai buvo padaryta tyčia. Sunku įvertinti tikruosius tokių veiksmų kėslus ir motyvus, bet kad ir kaip ten būtų, jei kažkam čia gyvenančiam nepatinka mūsų valstybė, argi reikia tokiu būdu spjauti tai valstybei į veidą? Juk galima pasirinkti gyventi kitoje valstybėje. Jei gyveni čia ir esi nusivylęs, kad valstybė gal mažai tavimi rūpinasi, taip pat ne tokiais būdais reikėtų siekti savo teisių, kurias garantuoja Konstitucija ir kiti įstatymai. Man šis sprendimas yra kaip bendras nesusipratimas, kokiais metodais reiškiama nemeilė valstybei.

Negaliu pasakyti, ar užsienyje tokia praktika normali, bet mes gyvename Lietuvoje, esame nepriklausoma valstybė ir tuo džiaugiamės. Nereikia žiūrėti, kur pagamintas tas tualetinis popierius ir kaip yra priimta kitose šalyse, nors labai abejoju, kad ir užsienyje tai būtų normalu.

Rimantas SINKEVIČIUS, Socialdemokratai:

Man toks sveikinimas atrodytų įžeidžiamas. Manau, kad ši prekė savo paskirtimi diskredituoja šventės prasmę. Sunku pasakyti, kodėl taip nutiko, matyt, kompanijos savininkai turi kažkokių nuoskaudų ir taip jas išreiškia.

Visuomenės nuomonė turėtų sustatyti viską į savo vietas. Visuomenė turi pareikšti savo nuomonę apie tai, taip pat ir populiarūs žmonės, atlikėjai, žinomi visuomenės veikėjai, kultūros darbuotojai. Jie turėtų garsiai pasakyti, kaip jiems ši idėja atrodo. Tai būtų demokratiškiausia priemonė, kuri turėtų ne draudžiamąjį, o auklėjamąjį pobūdį.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder