Tradiciškai paminėtos Rusijos ir Gruzijos karo metinės

Tradiciškai paminėtos Rusijos ir Gruzijos karo metinės

Praėjus ketveriems metams po Rusijos ir Gruzijos karo Pietų Kaukaze, Vilniuje tradiciškai surengtas mitingas-piketas, skirtas Rusijos įsiveržimo į Gruziją metinėms paminėti ir Gruzijos žemių vientisumui paremti. Protesto akciją organizavo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų Vilniaus miesto skyriaus sueiga.

Į paminėjimą skverelyje prieš Rusijos ambasadą trečiadienio vidurdienį susirinko apie penkios dešimtys žmonių, nors organizatoriai buvo gavę leidimą 200 asmenų protestui.

Susirinkusieji laikė Gruzijos, Lietuvos vėliavas, protesto pabaigoje sugiedotas Lietuvos himnas. Žmonės raginti pasirašyti ant simbolinio žemėlapio, simbolizuojančio Gruzijos teritorinį vientisumą, kuris vėliau perduotas Rusijos ambasados atstovams.

Europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė priminė 2008-uosius, kai Lietuvoje per Gruzijos palaikymo akcijas rankose laikyti plakatai su užrašais "Olimpinė taika karo šešėlyje".

"Šiandien, po ketverių metų, mes vėl džiaugiamės olimpinėmis žaidynėmis, tačiau, deja, pasaulyje neramumų nemažėja. Galbūt daliai žmonių atrodo, kad Gruzijos ir Rusijos konfliktas yra tarsi pasibaigęs, tačiau toli gražu taip nėra. Karinių veiksmų nevyksta, tačiau 20 proc. Gruzijos teritorijos yra kontroliuojama Rusijos karinių pajėgų, yra keliasdešimt tūkstančių pabėgėlių", - kalbėjo politikė.

Gruzijos ambasadorius Lietuvoje Georgijus Kerdikošvilis bendraudamas su žurnalistais sakė, jog pasaulis iki šiol nepripažįsta Rusijos okupuotų teritorijų rodo ir tai, kad jokios valstybės, išskyrus Venesuelą ir Nauru Respubliką, nepripažino jų nepriklausomybės.

Pasiteiravus, ar pasikeitus Lietuvos valdžiai Gruzija nepasigenda dėmesio sprendžiant šį konfliktą, ambasadorius buvo diplomatiškas ir teigė nejaučiąs jokio skirtumo.

"Ta parama jokiu būdu nėra sumažėjusi. Turiu priminti, kad parama yra ne vien tik iš valdžios, bet ir žmonių pusės. Jeigu šalies žmonės remia už laisvę kovojančią tautą, tai privalo daryti ir valdžia", - kalbėjo diplomatas.

Tiesa, jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvai 2013 metais pirmininkaujant Europos Sąjungai bus skiriamas didelis dėmesys šiam klausimui, juo labiau, kad Lietuva kaip prioritetą akcentuoja Rytų kaimynystę.

G. Kerdikošvilis padėkojo žurnalistams, kurių dėka, anot ambasadoriaus, šiuo metu Gruzijoje nevyksta kariniai konfliktai.

ELTA primena, kad Rusijos ir Gruzijos santykiai pašlijo, kai 2008-ųjų rugpjūčio 8 dieną prasidėjo penkių dienų karas. Karas kilo, kai Gruzijos pajėgos įžengė į atsiskyrusią Pietų Osetijos Respubliką, taip bandydamos ją susigrąžinti.

Po konflikto praėjus dviem savaitėms Rusija pripažino Pietų Osetijos ir Abchazijos, kitos nuo Gruzijos atsiskyrusios respublikos, nepriklausomybę. Gruzija abu regionus laiko savo teritorijos dalimi.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder