Turtuoliams jau parduodamos net gatvės

Turtuoliams jau parduodamos net gatvės

Prestižiniame sostinės Valakampių rajone mokesčius nuo valstybės slėpęs verslininkas iš jos įsigijo miško gatvelę ir kaimynus privertė į miestą eiti mišku arba kitos gatvės viduriu.

Iki šiol atrodė, kad gatvės parduodamos tik legendiniame stalo žaidime „Monopolis“. Vilniaus miesto valdininkai šią originalią idėją pritaikė XXI amžiaus Lietuvos sostinės gyvenimui.

Kelias atsirėmė į tvorą

Miesto plėtros departamento specialistai ir savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius nė neišklausę Valakampių senbuvių nuomonės, neatsižvelgę į jų kasdienius interesus, skandalingos praeities verslininkui Nerijui Raudoniui ir jo žmonai Astai leido prie turimų 18 arų prisijungti dar 4 arų žemės sklypą.

Jo viduriu dar šių metų gegužę vinguriavo Grybautojų gatvės atšaka. Dabar tai primena tik miško gatvės žibintas ir kitą jos pakraštį žymėjusi pušis. Buvusi gatvė atsimuša į suvežtus didelius akmenis ir įspūdingos Raudonių rezidencijos kiemo tvorą.

Buvęs susijungimas su Rukeliškių gatve, kuria vietos gyventojai greitai pasiekdavo visuomeninio transporto stotelę, jau baigiamas užželdinti žole, sodinukais, įvažiavimas užpiltas skalda.

Gatvės pirkėjų kaimynai, į mokyklas skubantys jų vaikai priversti iki troleibuso eiti arba tamsiu mišku, arba siaura ir judria Valakupių gatve. Žiemą liks tik miškas, nes nuo Valakupių gatvės asfalto nuvalomas sniegas verčiamas į pakraščius, tad pėsčiajam vietos nebelieka.

„Pavasarį buvo gatvė, o vieną dieną ją užtvėrė akmenys, vėliau - kaimynų tvora, - „Respublikai“ pasakojo už poros šimtų metrų jau 22 metus gyvenanti Rasa Kulikauskienė. - Čia aplinkui juk gyvena moksleivių, studentų, veikia „Gilės“ vaikų globos namai, nežinau, kaip mes iš savo namų iki troleibuso stotelės turėsime nusigauti žiemą, kai anksti temsta, o Valakupių gatve eiti labai pavojinga“.

R.Kulikauskienė pasakojo, kad prieš kelerius metus didžiulį namą pasistatę Raudoniai jų ramybei trukdančią gatvelę buvo užpylę žemėmis. Tuomet kaimynai iškvietė policiją, todėl savavališkas gatvės pertvėrimas buvo greitai pašalintas.

„Netrukus tie ponai pradėjo tvarkyti dokumentus ir nežinia kokiu būdu nusipirko papildomą sklypą su visa gatvės dalimi. Bandėme kalbėtis, bet mums tas jaunas šeimininkas tik atrėžė, jog jis padarys viską, kad mes nieko nepasiektume, turime susirasti kitą kelią vaikščioti aplinkui. Ir pridūrė, esą jokios gatvės čia niekada nebuvo, - sakė R.Kulikauskienė. - Bet ant namuko, esančio priešais tuos rūmus, ir šiandien kabo lentelė su Grybautojų gatvės pavadinimu! Mums jie iš pradžių sakė, kad galėsime praeiti pro jų tvorą, paliks takelį, bet dabar net ir tas tarpas jau beveik apželdintas - argi lįsime per svetimus želdinius?“

Registrų centro duomenimis, sutuoktinių Raudonių valdomo žemės sklypo vidutinė rinkos vertė dabar siekia apie 1,2 mln. litų, tačiau didžioji jo dalis įsigyta dar prieš sunkmetį, tad galėjo kainuoti ir daugiau.

Už aukštų tvorų - įspūdingas, erdvus šiuolaikinių linijų namas iš akmens ir stiklo. Gražiai nupjauta veja, šalia namo - į marmuro ar kito akmens bokštą įmontuotas lauko židinys, išpuoselėti gėlynai. Visa teritorija akylai stebima vaizdo kamerų akių.

Du sakinius rašė mėnesį

Vos prasidėjo darbai prijungtame sklype, šių metų gegužės 15-ąją būrys Grybautojų, Rukeliškių, Valakupių, Rato ir Lakštingalų gatvių gyventojų parašė skundus Vilniaus miesto savivaldybei ir Nacionalinei žemės tarnybai.

Sostinės savivaldybės Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Julius Morkūnas tesugebėjo su klaidomis atsakyti, kad „skunde minimas užtvarai žemės sklypas Rukeliškių g.7 pagal Registrų centro duomenis yra teisėtai įregistruotas kaip privati nuosavybė be jokių servitutinių įpareigojimų“.

Jokių savivaldybės tikrintojų vietos gyventojai tikina nė neregėję. Čia darbavosi tik matininkas Modestas Misiukas - jis atliko sujungiamų sklypų detalius matavimus.

„Respublikai“ jis paaiškino, kad darbo Raudonių žemėje ėmėsi jau turėdamas sostinės savivaldybės Miesto plėtros departamento parengtus dokumentus, leidžiančius privatizuoti Grybautojų gatvės dalį.

„Buvo visi savivaldybės leidimai, sąlygos, miesto plano ištrauka, pagal juos ir matavau, - kalbėjo M.Misiukas. - Leidimus buvo išdavusi žemėtvarka, sąlygas - savivaldybės administracija. Viskas buvo su administracijos direktoriaus V.Klimantavičiaus parašu. Aš padariau tik projektą, o vėliau jis buvo derinamas su savivaldybe, Nacionaline žemės tarnyba, žemėtvarka. Tik tada atliktas sklypų sujungimas“.

Išties, praėjusių metų rugsėjo 27-ąją sostinės savivaldybės administracijos direktorius V.Klimantavičius pasirašė įsakymą „Dėl sklypo Rukeliškių g.7 plano, prilyginamo teritorijų planavimo dokumentui, tvirtinimo“.

Šių metų gegužę Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyrius gavo ir žemės savininko N.Raudonio prašymą sujungti abu sklypus. Tokį sujungimą, vadinamą amalgamacija, šių metų gegužės 23-iąją savo parašu leido Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyriaus vyriausioji specialistė, atliekanti skyriaus vedėjos funkcijas, Anželika Rastenienė. Gatvė atsidūrė privačiame kieme.

Nekalbus įtakingas tėvelis

Kas tas N.Raudonis, paklausiau įvažiavimą į rezidenciją tvarkančių darbininkų. „Nežinom, bet jam ir nereikia niekuo būti, nes juk tėvelis - Alytaus šaldytuvų gamyklą turi!“ - juokiasi jie.

„Respublika“ išsiaiškino, kad N.Raudonio tėvas Romualdas Raudonis išties iki 2004 metų buvo šaldytuvų gamyklos „Snaigė“ valdybos narys ir vienas akcininkų. Vėliau jis visiškai pasitraukė į nuosavą verslą. R.Raudonį radome vienoje iš Alytaus metalo apdirbimo įmonių.

Paklaustas, ar žemė su namu Valakampiuose priklauso jo sūnui Nerijui, R.Raudonis atsakė keistai. „O kodėl aš turiu pasakyti, kam tai priklauso - kokia problema? Aš ten nežinau situacijos, su manimi tas sklypas nesusijęs. Ar mano sūnus yra Nerijus? Nesvarbu!“ - nukirto verslininkas ir padėjo ragelį.

Pavyko rasti ir Alytaus metalo verslininko marčią. A.Raudonienė yra vienos sostinės reklamos agentūros vadovė. Šiuo metu pajūryje atostogaujanti moteris bendravo stebėtinai piktai.

„Koks jums skirtumas, kur yra mūsų namas! - pyktelėjo reklamos žinovė. - Procesas yra oficialiai atliktas, mes atsitvėrėme sau priklausantį sklypą, kurį pirkome iš savivaldybės komercinėmis kainomis, ir viskas. Norėjome nusipirkti papildomos žemės. Visi popieriai yra tvarkingi, mes niekam nieko blogo nepadarėme, todėl labai keista, kad žmonės jums skundžiasi. Su visais kaimynais mes kalbėjomės, jokių nusiskundimų nebuvo. Gal jums skundžiasi kaimynas, kuris nėra mūsų kaimynas, o gyvena kitame Valakampių gale arba eina pro mus kartą per penkerius metus. Valakampiai yra tokia vieta, kad ten tikrai nieko nedarytume neturėdami oficialių dokumentų. O žmonės tegul eina per mišką, yra daug takelių padaryta. Tad kodėl jie turėtų eiti per mišką, jei girdėjome nuomonių, kad ten nesaugu, būta net užpuolimų“.

Paklausta, kuo užsiima jos 33 metų sutuoktinis, A.Raudonienė kategoriškai atsisakė tai pasakyti. Pasidomėjus, ką moteris slepia, jeigu N.Raudonis užsidirba iš legalaus verslo, ji atsakė, kad vyro šiuo metu nėra šalia.

„Aš jums tikrai nepasakysiu, ką veikia mano vyras. Jis dirba“, - keistai išsisukinėjo A.Raudonienė.

Nemokėjo mokesčių

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) „Respubliką“ informavo, kad N.Raudonis po šios tarnybos didinamuoju stiklu buvo 2009 metais.

Tuomet į mokesčių administratoriaus akiratį pateko greitųjų siuntų gabenimo bendrovė „Venipak“, kuri, kilus nemalonumams dėl 1,5 mln. litų valstybei nesumokėtų mokesčių, iškart pakeitė pavadinimą į „Baltic Index“. Vienintelis šios bendrovės akcininkas buvo N.Raudonis.

2009-ųjų rugsėjį Vilniaus apskrities VMI areštavo „Baltic Index“ bendrovės sąskaitą - 902 tūkst. litų, įmonėje buvo atliktas patikrinimas. N.Raudoniui priklausiusi įmonė tapo UAB „Tomvalas“ nuosavybe.

Pasirašęs dokumentus, kuriais remiantis buvo privatizuota Valakampių gyventojams gyvybiškai svarbi Grybautojų gatvės dalis, sostinės savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius prieš tris dienas „Respublikai“ pažadėjo pakomentuoti savo veiksmus, tačiau pažado netesėjo. Valdininkas taip ir neatsakė į šiuos klausimus:

- Kodėl Vilniaus miesto savivaldybės valdininkai leido parduoti papildomą žemės sklypą Rukeliškių g. 7 piliečiams Nerijui ir Astai Raudoniams, kai ši žemė yra aplinkui gyvenančių žmonių dešimtmečiais naudojama Grybautojų gatvės dalis?

- Kas ir kada iš Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atstovų rengiant šio žemės sklypo planą lankėsi vietoje ir vertino situaciją, domėjosi, ar pardavus šią žemę nenukentės aplinkui gyvenančių žmonių interesai?

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder