V. Gedvilas: "Prašau skirti daugiau dėmesio įstatymų kokybei, o ne kiekybei"

V. Gedvilas: "Prašau skirti daugiau dėmesio įstatymų kokybei, o ne kiekybei"

Prasidėjus Seimo pavasario sesijai Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas paragino parlamentarus daugiau dėmesio skirti įstatymų kokybei, o ne kiekybei.

"Norėčiau priminti, kad Seimas - ne tik įstatymų leidybos institucija. Jis, pirmiausia, - Tautos atstovybė. Prašau jūsų visų skirti daugiau dėmesio įstatymų kokybei, o ne kiekybei. Jei kiekvienas priimamas teisės aktas bus pakankamai ir kuo plačiau aptartas su visuomene, visuomeninėmis organizacijomis, suinteresuotomis grupėmis, įstatymų leidyba nebeatrodys panaši į įstatymų gamybą, nebebus priimami abejotino reikalingumo ar Konstitucijai prieštaraujantys teisės aktai. Noriu palinkėti sau ir jums atsigręžti į žmones, būti atviresniais, suprasti kiekvieno besikreipiančio į mus visuomenės nario rūpesčius, problemas, padėti kaip galima geriau ir operatyviau jas spręsti, dirbti vardan Lietuvos, jos žmonių, o ne dėl siaurų bei kartais abejotinų interesų", - iš Seimo tribūnos sakė V. Gedvilas.

Pasak parlamento vadovo, ši Seimo pavasario sesija neišvengiamai bus ilgesnė dėl prasidedančio Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai. "Tačiau tikiuosi, kad šios Seimo sesijos ilgumas nebus paskata įregistruoti ir priimti kuo daugiau teisės aktų nei bet kada anksčiau. Pagrindinis Seimo, kaip įstatymų leidėjo, darbdavys turi būti Vyriausybė. Norėtųsi, kad pavieniai Seimo nariai teisės aktų projektų gausa nepralenktų Vyriausybės", - sakė Seimo vadovas.

Analizuodamas kiekvienos Seimo kadencijos nuveiktus darbus, V. Gedvilas pažymėjo, kad kiekvieną kadenciją vis daugiau priimama teisės aktų, jų gausa neužtikrina kokybės.

Suprantama, kad kiekvienas Seimo narys stengiasi parengti ir registruoti kuo didesnį teisės aktų projektų skaičių, nes toks rodiklis nulemia kiekvieno Seimo nario didesnį aktyvumo rodiklį, o pasisakymų, replikų, pasiūlymų skaičius taip pat didino šiuos rodiklius. Žiniasklaida nuolat lygindavo tokius Seimo narių veiklos duomenis, viešindavo pačius aktyviausius ir pasyviausius Seimo narius, girdavo daug kartų kalbėjusius, bardavo ir kritikuodavo to nedariusius kolegas. Būdamas trečią kadenciją Seimo nariu galiu atsakingai pareikšti, kad minėti rodikliai nėra patys svarbiausi aptariant tinkamą Seimo nario atstovavimą Tautos interesams", sakė V. Gedvilas, atkreipdamas dėmesį į įstatymų kokybę.

Parlamento vadovas iš Seimo tribūnos perskaitė Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimą šios kadencijos Seimo nariams susirinkus į pirmąją pavasario sesiją.

Šalies vadovė tikisi ir tolesnio dalykinio bendradarbiavimo su Seimu. "Šios sesijos pabaiga bus paženklinta Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžia. Kad pirmininkavimas būtų sklandus ir sėkmingas, reikia partijų sutarimo ir glaudaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo. Mūsų visų pareiga šią užduotį paversti galimybe valstybei. Todėl kviečiu dar kartą susitelkti atsakingam darbui. Kad rytojaus datos dvasia - drąsa priimti atsakingus ir ilgalaikius sprendimus - lydėtų kiekvieną Jūsų žingsnį", - sakoma Seimui adresuotame šalies vadovės sveikinime.

Sekmadienį prioritetinius sesijos darbus pristatė Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Vytautas Gapšys, Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus - Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder