Vaikus auginantys tėvai taps pašalpininkais

Vaikus auginantys tėvai taps pašalpininkais

Vaikus Lietuvoje auginančių šeimų ir vėl laukia pokyčiai. Neseniai žadėta pagalba šeimoms jau beveik čia pat. Tiesa, ne visai tokia, kokios tikėtasi. Jau pasirodę vaiko pinigų siūlymai įžiebė viltį tėvelių širdyje, kol šalia šios idėjos neiškilo dar viena - panaikinti papildomą neapmokestinamą pajamų dydį. Tokiems pokyčiams vakar pritarė Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetas. Dirbantys tėveliai jau dabar skaičiuoja, kad žadėtą geresnį gyvenimą, eilinį kartą pajus tik bedarbiai ir pašalpininkai.

Pagal šiuo metu galiojančias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatas tėvams, auginantiems vaikus, kas mėnesį už kiekvieną vaiką taikoma 200 Eur papildomo neapmokestinamo pajamų dydžio (PNPD) suma. Jei vaikus augina abu tėvai, PNPD suma lygiomis dalimis (po 100 Eur už kiekvieną vaiką) taikoma kiekvienam iš tėvų, o jeigu vaikus augina vienas iš tėvų, jam taikoma visa PNPD suma (po 200 Eur už kiekvieną auginamą vaiką).

Dėl PNPD taikymo šiuo metu tėvų gaunamos pajamos apmokestinamos mažesniu gyventojų pajamų mokesčiu. Mokėtino gyventojų pajamų mokesčio dydis priklauso nuo gaunamų pajamų dydžio (NPD, kuris taikomas visiems dirbantiems asmenims, mažėja didėjant pajamoms) ir auginamų vaikų skaičiaus, nuo kurio priklauso PNPD dydis.

Panaikinus PNPD, dirbančių tėvelių šeimose biudžetas sumažės, tačiau politikai tikina, kad šį skirtumą padengs vadinamieji vaiko pinigai, kurie turėtų būti mokami nuo 2018 m. sausio 1 d. Kol kas siūlymas toks, kad už pirmą ir antrą vaiką šeimai, nepriklausomai nuo pajamų, būtų mokama po 30 eurų, o už trečią ir kitus vaikus - po 75 eurus per mėnesį. Tiesa, kam reikalingas toks perskirstymas, jei iš tiesų šeimų situacija dėl to nepasikeis, taip ir lieka neaišku.

Siūlo neteisti iš anksto

„Taip, kol kas rezultatas beveik toks pat, bet „į minusą“ būti negali. Nes prie viso to galioja ir tai, kad mažesnes pajamas turinčios šeimos gauna ir papildomą išmoką, kuri buvo mokama ir iki šiol“, - „Vakaro žinioms“ sakė Seimo vicepirmininkė, Seimo socialinių reikalų komiteto narė Rima Baškienė.

Ji paaiškina, kad PNPD valstybei šiuo metu kainuoja 75 mln. eurų kasmet. Vaiko pinigų įvedimas gali kainuoti apie 120 mln. eurų. Deja, bet ir po karštų vakarykščių diskusijų komitete pinigų visoms gerovėms neatsirado. „Buvo siūlymas vaiko pinigų išmoką nuo 30 eurų pakelti iki 40, vis dėlto buvo patvirtinta mažesnė išmoka. Palikta nuostata, kad vaiko pinigai nebus įtraukiami į šeimos pajamas, todėl šeimoms lieka galimybė gauti ir iki šiol gaunamą paramą. Taip pat buvo nuspręsta atsisakyti PNPD, nes vaiko pinigai tai amortizuoja. Suprantame, kad išmokų padidinimas iki 40 eurų pareikalautų papildomai 60 mln. eurų. Žinoma, norėtųsi iš karto, bet džiaugiuosi, kad tai jau gera pradžia, paliesianti visus vaikus“, - vakar po komiteto posėdžio „Vakaro žinioms“ sakė parlamentarė. Ji atskleidė, kad svarstoma pasirašyti susitarimą, kuriame Vyriausybė įsipareigotų nuo kitų metų vaiko pinigų išmokas padidinti visiems vaikams. „Tikėtina, antra tiek“, - patikino R.Baškienė.

Paklausta, ar nauja tvarka eilinį kartą nebus gelbėjimosi ratas tik tiems, kurie ir taip per daug mėgaujasi valstybės gerybėmis, Seimo narė sako suprantanti tokias abejones: „Kol kas galutinių sprendimų nėra, siūlymai tik tvarkomi. Nėra taip, kad visos šeimos blogos, o mes remiame tik pašalpininkus. Manau, kad nepakankamai suteikiame informacijos visuomenei. Juk nereikia pamiršti, kad šiandien jau ir Valstybės remiamų pajamų dydis ne 102, o 122 eurai, taip pat pritarta lengvatai jaunai šeimai įsigyti būstą ne didmiestyje. Ir ne tik tai, yra visas paketas, kurį reikia vertinti kompleksiškai.“

Šeimos skaičiuoja „minusą“

Deja, kol politikai dar tik svarstė, ar verta padidinti anksčiau pasiūlytą vaiko pinigų išmoką nuo 30 iki 40 eurų, šeimos jau planuoja, kaip gyvens po Naujųjų metų. Štai trijų vaikų mama Gabrielė sako jau paskaičiavusi, kad panaikinus PNPD net ir taip politikų reklamuojami vaiko pinigai šeimos neišgelbės. Kadangi šiuo metu vienas vaikutis yra jaunesnis nei 2 metų, o kiti du - vyresni, šeima iš valstybės už vaikus kiekvieną mėnesį gauna 58,90 Eur.

Nors parama šeimai, kurioje tėčio atlyginimas siekia 1000 eurų, o mamos - 380, ir taip atrodo skurdžiai, gali būti, kad po politikų žadamų vaiko pinigų atsiradimo, pinigėlių dar labiau sumažės. Skamba paradoksaliai, tačiau jei kartu su vaiko pinigų atsiradimu bus panaikintas PNPD, Gabrielės šeima per mėnesį gaus po 30 eurų už du pirmus vaikus ir 75 eurus už trečią, tačiau dėl panaikinto PNPD bendras šeimos biudžetas kiekvieną mėnesį bus mažesnis 13,70 Eur. Gabrielė prideda, kad jei jų šeima gyventų Estijoje, pagal dabar galiojančią tvarką, ji gautų apie 500 eurų paramą iš valstybės kiekvieną mėnesį.

Gabrielė piktinasi, kad tokia valstybės parama tik varo šeimas į neviltį. „Akivaizdu, kad nėra jokio skatinimo dirbti legaliai. Penkių asmenų šeimoje skurdo riba turėtų būti bent 760 eurų ir ne mažiau. Ir tik tada, jei pajamos mažesnės, tegul ta šeima prašo pašalpų. Kodėl būtinai reikia dalinti pašalpas? Ar negalima padaryti sistemos, kad tėvams, dirbantiems ir auginantiems vaikus, mokesčių našta būtų adekvati? Juk vien būrelis darželyje vienam vaikui kainuoja 25 eurus per mėnesį, vaikai gabūs, todėl abu lanko po du būrelius, tad vien jiems kas mėnesį reikia skirti 100 eurų“, - politikų logikos nesupranta Gabrielė.

Jai antrina ir Ignė, kurios šeimoje situacija gali dar labiau suprastėti sausį atsiradus vaiko pinigams ir panaikinus PNPD. „Skaičiuoju paprastai. Kadangi auginame du vaikus, už kiekvieną šiuo metu taikomas 200 eurų PNPD, tad iš viso šeimai - 400 eurų PNPD. Apmokestinus šią sumą 24 proc., nuo 400 eurų mokesčių susidarytų apie 96 eurus. Šalia to pagal naują tvarką už kiekvieną vaiką gautume po 30 eurų, tad iš viso 60 eurų per mėnesį. Skaičiuokime kaip norime, bet mūsų šeimos biudžetas sumažėtų 36 eurais“, - teigia Ignė.

Ji sako nesuprantanti, kodėl valstybė stengiasi gelbėti tik tuos tėvus, kurie net nemoka mokesčių: nedirba arba gyvena iš pašalpų. „Išlaidų auginant vaikus labai daug, todėl paramos šeimoms labai reikia. Dabar net sergant vaikams, kad neprarastume darbų ir kad nereikėtų imti nedarbingumo lapelių, esame priversti samdyti auklę. Tai argi neatrodo absurdiška, kad mes net sergančius vaikus auklėms priversti palikti, o mūsų sumokami mokesčiai nukeliauja kažkam, kas dirbti net nesivargina“, - nuoskaudos neslepia dviejų vaikų mama.

Interviu su Rasa ŽEMAITE, Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio vadove:

- Kokių pokyčių šeimų gyvenime ir biudžete gali įpūsti vaiko pinigų ir PNPD panaikinimo duetas?

- Pagal paskutinius pateiktus siūlymus, kaip PNPD panaikinimas ir vaiko pinigų įvedimas, matome, kad didžioji dalis dirbančių tėvelių liks „ant nulio“. Nes pinigus, kuriuos anksčiau gaudavo per PNPD, jie dabar gaus per išmokas vaikams ir šeimos biudžetas gal nelabai ir sumažės. Žinoma, yra šeimų, kurios gali patirti nedidelį nuostolį, tačiau tai priklauso nuo pajamų ir vaikų skaičiaus.

Akivaizdu, kad daromi pokyčiai yra tiesiog protu nesuvokiami. Juk iš šeimų papildomai surenkamų lėšų, kurios, skelbiama, yra apie 70 mln. eurų, bus finansuojama nežinia kiek papildomų etatų, kurių prireiks, kad būtų skaičiuojama, kam padalinti vaikų pinigus, bus pervedinėjama, tikrinama, ar teisingai pateikta informacija ir išmokėti pinigai. Taip iš šeimų sumokėtų mokesčių reikės skirti ne papildomą finansavimą jų vaikams, o sumokėti atlyginimus tetutėms.

- Negana to, visos vaikus auginančios šeimos bus nusiųstos į savivaldybę prašyti vaiko pinigų kaip pašalpų?

- Dabar procesas dėl PNPD gavimo yra gana paprastas, kai šeima gali nuspręsti, šį dydį prisitaikyti kas mėnesį ar metų gale, deklaruojant pajamas. Tokia tvarka kartu skatina deklaruoti pajamas, o tai yra pajamų išskaidrinimas. Tegul ir nedaug pajamų, bet šiek tiek jų iš šešėlio ištraukia. Tačiau dabar šeimos nebedeklaruos pajamų, nes kam jas deklaruoti, jeigu tu negauni už tai jokios grąžos, o ir prievolės nėra.

Žinoma, mes girdime, kaip pataisų teikėjai aiškina, kad dabar yra sukurta vieninga sistema, per kurią galima užpildyti prašymus nuotoliniu būdu ir nereikia niekur eiti. Tačiau mes puikiai žinome, kad elektroninėmis sistemomis naudojasi labai nedidelė dalis mūsų visuomenės, o be kita ko, žinome, kaip tos sistemos veikia, kai nuolat kažkas lūžta, duomenys dingsta, pritaikoma ne tokia tvarka, kaip turėtų būti. Galiausiai vis tiek reikia eiti į skyrių tikslinti pateiktų duomenų.

Bet taip, svarbiausias aspektas, labiausiai žeidžiantis šeimas, - būtinas keliavimas į savivaldybę prašyti vaiko pinigų - moralinis ir psichologinis. Yra labai daug šeimų, kurios nenori būti prašytojos. Jos gerbia save, nes geba save išlaikyti ir moka valstybei mokesčius, o šiuo atveju prašytojomis paverčiamos visos šeimos, nes visos turės rašyti prašymus dėl vaiko pinigų.

- Regis, ir vėl dirbančiųjų tėvų sąskaita pralobs nedirbantys tėveliai?

- Taip, labiausiai išloš mažas pajamas turinčios šeimos. Mūsų šalyje taip susiklosto dėl skirtingų priežasčių. Bet, kalbant sąžiningai, tai situacija, kuri eilinį kartą visiškai tyčiojasi iš dirbančio žmogaus. Jau ir Europos Komisija, ir Tarptautinis valiutos fondas, ir mūsų vidaus ekspertai sako, kad dirbantis žmogus Lietuvoje ir taip yra labai neproporcingai apmokestinamas ir neturi mokestinių lengvatų pagal išlaikomų asmenų skaičių. Dabar kuriamoje sistemoje tų, kurie labai mažai dirba, visai nedirba arba dirba šešėlyje, vaikus turės išlaikyti tie, kurie ir taip labiausiai apmokestinami visoje ES. Akivaizdu, kad sprendimas yra socialiai neteisingas ir tiesiog tragiškai blogas. Apmaudu, kad gerą priemonę - vaiko pinigų universalumą turės finansuoti tie, kurie ir taip moka didžiausius mokesčius.

- Kaip į tokius siūlymus reaguoja patys tėveliai?

- Jau skaičiuoja, kokių pokyčių laukti. Juk gyvename laikotarpiu, kai šeimos vis atsakingesnės ir vis labiau planuoja savo biudžetą. Džiugu, kad kuo toliau, tuo labiau tėveliai protestuoja prieš tokias priemones „padėti“ šeimoms, ir kuo toliau, tuo labiau reikalaujama atsakomybės iš politikų už priimtus sprendimus. Deja, šiandien šeimos Lietuvoje vis dar arba deda dideles pastangas, kad galėtų išgyventi ir gyventi kiek įmanoma geriau, arba pavargsta, nerasdamos grįžtamojo ryšio, ir išvažiuoja į tas šalis, kuriose sistemos palankesnės auginti vaikus.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder