„Valstiečiai“ padarė viską dėl Mindaugo Basčio apkaltos, teigia balsavime nedalyvavęs Virginijus Sinkevičius

„Valstiečiai“ padarė viską dėl Mindaugo Basčio apkaltos, teigia balsavime nedalyvavęs Virginijus Sinkevičius

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga padarė viską, kad Mindaugo Basčio apkaltos klausimas atsidurtų Seime, teigė pats balsavime nedalyvavęs Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius. 

„Valstiečiams“ priklausantis politikas pabrėžė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga suvaidino lemiamą vaidmenį M. Basčio istorijoje, pakeldama politinį triukšmą. Anot politiko, Vytautas Bakas ir Agnė Širinskienė labai prisidėjo, kad procesas apskritai pajudėtų. 

Komentuodamas, kodėl Seime, nepaisant „valstiečių“ dedamų pastangų, buvo priimtas toks sprendimas, V. Sinkevičius teigė, kad siekiant sužinoti tikruosius tokio balsavimo motyvus, reikėtų organizuoti papildomą tyrimą, nes, akcentavo V. Sinkevičius, M. Basčio istorijoje figūravo daug pavardžių. 

V. Sinkevičius taip pat sakėsi, kad palaiko Premjero Sauliaus Skvernelio dabartinį ruošiamą Konstitucijos pataisų siūlymą, numatanti, jog Konstitucinio Teismo sprendimo pakanka Seimo narį apkaltos būdu pašalinti iš Seimo. „Kam reikia dar kartą balsuoti?“ - klausė M. Sinkevičius. 

Teisindamasis, kodėl pats nedalyvavo tokiame svarbiame balsavime, V. Sinkevičius teigė, kad buvo garantuotas, kad bus priimtas tinkamas sprendimas. 

„Aš buvau šimtu procentu garantuotas, kad bus priimtas sprendimas“, - teisinosi V. Sinkevičius, dar kartą pabrėždamas, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga padarė viską, jog būtų ateita iki to balsavimo. 

Ūkio ministro nuomone, pirmalaikių rinkimų idėja, kurią kelia opozicinės partijos, nėra geras sumanymas. Anot V. Sinkevičiaus, tai ne pirmas bandymas, kada opozicinės jėgos siekia tokius rinkimus organizuoti. 

Antradienį per Seime vykusį slaptą balsavimą nepavykus pašalinti priesaiką sulaužiusio ir šiurkščiai Konstituciją pažeidusio M. Basčio kilo politinė krizė. 

Už tai, kad M. Bastys būtų pašalintas iš Seimo balsavo 72 parlamentarai, 21 buvo prieš, 24 Seimo nariai susilaikė, 11 balsų buvo sugadinta. 

M. Bastys, sulaukęs aukščiausių šalies vadovų spaudimo, trečiadienį pranešė, kad pats traukiasi iš Seimo nario pareigų. Nors M. Bastys pasitraukė iš Seimo, apkalta jam nebuvo pritaikyta. 

Trečiadienį, reaguodamos į susidariusią politinę situaciją, opozicinės partijos prakalbo apie pirmalaikius rinkimus. 

Tai, kad palaikytų pirmalaikius rinkimus, yra pareiškę konservatoriai, liberalai, „tvarkiečiai“ ir socialdemokratai. 

Opozicijoje esantys politikai argumentuoja tuo, kad, antradienį, balsuojant dėl M. Basčio nušalinimo, dalis Seimo narių paviešino nufotografuotus savo balsavimo biuletenius. Tai antradienį patvirtino Premjeras S. Skvernelis, pareiškęs, kad „valstiečiai“ turi tvirtus įrodymus, kaip balsavo dėl apkaltos. 

Pasak opozicijos politikų, tokiu būdų „valstiečiai“ pažeidė Konstitucijoje numatytą laisvą Seimo nario balsavimo mandatą. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder