Virš Lukiškių aikštės vėl suplazdės didžiulė Vyčio vėliava

Virš Lukiškių aikštės vėl suplazdės didžiulė Vyčio vėliava

Griaudžiant pabūklui, šeštadienį po vidudienio sostinės Lukiškių aikštėje, minint Lietuvos kariuomenės dieną, bus pakelta milžiniška Vyčio vėliava.

Ji vėl čia sugrįžta po nesėkmingo bandymo, kai rekordinę vėliavą teko nukabinti dėl senų, nepatvarių, 1956 m. statytų Lukiškių aikštės šviestuvų, prie kurių lynais buvo pritvirtinta vėliava.

Pasak vieno iš pilietinės akcijos sumanytojų Deivydo Rimkevičiaus, baimintasi, kad sovietmečiu statyti šviestuvai jau yra avarinės būklės, siūbuojantys, ir kilus bent kiek stipresniam vėjui, jie galėjo nuvirsti.

Gavus Vilniaus savivaldybės leidimą, Lukiškių aikštėje buvo pastatyti nauji 12 metrų aukščio "Vyčio vėliavos stulpai", ant kurių ir plazdės nuo šio šeštadienio į Lukiškių aikštę sugrįžtanti 5 metrų ilgio Vyčio vėliava.

Projektas atnaujinamas, kai minima Lietuvos kariuomenės diena, neatsitiktinai. Pasak kito šios patriotinės idėjos autoriaus Mindaugo Siaurio, Vyčio vėliava ir kariuomenė visuomet buvo neatsiejami: su Vyčiu laimėtas ne vienas mūšis, 1661 m. iš Vilniaus išvaryta carinės Rusijos kariuomenė, su šiuo simboliu vyko 1831 m. ir 1863 m. sukilimai, su šia vėliava 1918 vasario 16 d. paskelbta Lietuvos Nepriklausomybė.

Planuojama, kad Vyčio vėliava virš Lukiškių aikštės plevėsuos daugiau kaip tris mėnesius. "Akciją baigsime taip pat ypatingą dieną, kitų metų Vasario 16-ąją, - pasakoja projekto organizatoriai - Tą pačią dieną pražygiavę Gedimino prospektu, padovanosime šią milžinišką vėliavą bei akcijos nuotraukas Valstybei".

Didžiulės Vyčio vėliavos iškėlimas Lukiškių aikštėje tai - ne pirma istorinio Lietuvos simbolio gerbėjų, susibūrusių į VšĮ "Mūsų vėliavos", akcija. Plačiai nuskambėjo ir kitas šios organizacijos projektas, kai šių metų liepos 6-ąją Valstybės dienos proga Gedimino pilyje, po daugiau kaip 200 metų, buvo iškelta 10 Vyčio vėliavų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder