Visagino AE minusas - vieni pliusai

Visagino AE minusas - vieni pliusai

Televizijose pasipylė filmukai, o spaudoje - straipsniai apie tai, kaip Lietuvai reikalinga Visagino atominė elektrinė (VAE) ir kokią ji esą duos naudą. Pasirengti šio objekto statyboms įpareigota valstybei priklausanti bendrovė vienai nuomonei propaguoti skirs maždaug 3 mln. litų. Bet šio projekto priešininkai - ekonomistai ir energetikai - tokių plačių galimybių išdėstyti savo argumentais pagrįstą kritiką apie VAE projektą neturi.

Kauno technologijos universiteto docentas, Lietuvos energetikų konsultantų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius sako, kad tokiu būdu vienpusiška informacija piliečiams būdavo brukama tik sovietmečiu.

- Kokios šiandien yra VAE projekto oponentų galimybės tautai paaiškinti, kuo šios statybos gali būti rizikingos ar net žalingos Lietuvai? - vakar „Respublika“ paklausė V.Lukoševičiaus.

- Deja, tokių galimybių neturime. Visa dabartinės valdžios mašina užkurta ir dideli valstybės pinigai mesti tik tam, kad ateisiantiems į referendumą rinkėjams jau būtų suformuota vienintelė nuomonė - Lietuvai reikia naujo branduolinio reaktoriaus.

Projekto kritikai yra palikti be valstybės palaikymo. Mes esame tik visuomenininkai, galintys šiam darbui skirti tik savo laisvalaikį ir pinigus.

Sovietiniais laikais tokius dalykus vadinome propaganda. Keista, kad užuot valstybė suteiktų galimybę analizuoti VAE trūkumus, pranašumus, rizikas, grėsmes, galimą naudą, šiandien nueita populistiniu keliu.

Akivaizdu, kad šiuo klausimu demokratijos taisyklės nebegalioja - pasisakyti viešai neleidžiama bet kam, kuris nors kiek abejoja VAE reikalingumu. Tokie iškart išvadinami valstybės priešais, Kremliaus atstovais. Tai atrodo ne tik nerimta, bet ir pavojinga.

- Ar agresyvi VAE propaganda susijusi tik su artėjančiu referendumu, kuris tarsi leistų toliau švaistyti šimtus milijonų litų projekto konsultantams iki 2015 metų pabaigos, kai bus galutinai apsispręsta, ar apskritai statysime elektrinę?

- Manau, kad, tautai pritarus VAE statyboms, bus siekiama tik pasidalyti didelius pinigus - dar apie milijardą litų. Tiek jau numatyta išleisti vien VAE techniniam projektui, kuris ir atskleis visas statybų, kapitalo sąnaudas.

O kas iš tikrųjų padengs nenumatytus nuostolius, galimą žalą ir netiesiogines išlaidas? Tai turėtų būti aptarta iš anksto, įnešti pinigai, suformuota bendrovė, o tik tuomet rengiamas techninis projektas.

Tačiau daugiausia prieštaravimų VAE projektas sukelia todėl, kad Lietuvai, kurios teritorijoje ketinama statyti reaktorių, teks ir netiesioginės išlaidos. Apie jas šiandien stengiamasi nutylėti, todėl šie faktai neskelbiami ir VAE propagandos kampanijoje.

Kadangi tokios statybos yra labai rizikingos, mane stebina, kad sudarytas net elektrinės verslo planas 60 metų į priekį. Bet energetikoje nėra aišku, kas bus po metų, dvejų! Pavyzdžiui, užtenka vien to, kad pasaulyje būtų sugriežtinti branduolinio saugumo reikalavimai ir tai VAE projektą gali iškart paversti komerciškai nuostolingu.

- VAE idėjos propaguotojai kalba tik apie komercinę sėkmę ir energetinę nepriklausomybę, bet tyli apie jūsų minimas rizikas?

- Taip, ir niekas nė žodeliu neužsimena, kas atsitiktų, jeigu VAE įvyktų branduolinė avarija. Lietuva net neturi reikiamų pajėgų, kurios galėtų likviduoti siaubingus padarinius, jų neturi ir galimi VAE investuotojai, mūsų kaimynai latviai ir estai. Todėl propagandiniuose klipuose taip pat neužsimenama, kad Lietuva privalės dešimtmečius išlaikyti visą labai brangią specialiųjų pajėgų infrastruktūrą avarijos atvejui.

Beje, garsiai minimas VAE būsimas pelnas taip pat tėra propagandinis. Niekur nėra apibrėžta elektros kilovatvalandės savikaina, statybų, draudimo pabrangimo ribos, paskolų kainos. Aišku tik tai, kad kiek reikės, tiek šiam objektui ir sukišime lėšų. Ir jos bus arba skirtos perskirstant biudžetą, arba paslepiant dalį išlaidų. Tokia sudėtinga schema itin komplikuoja visą VAE objektą.

Ir ši propagandinė kampanija, užsakyta per visas televizijas, dar yra ir nelabai korektiška.

Tuose VAE klipuose spekuliuojama net mūsų piliečių jausmais, valstybės nepriklausomybės idėja - kažkodėl rodomi kadrai, pavyzdžiui, iš Baltijos kelio akcijos.

„Manau, kad VAE reklamos kampaniją mums tikrai kas nors apskųs, bet, nelaukdami to, šį klausimą jau nagrinėjame. Įstatymas numato informacinę VAE programą, todėl piliečiai turi teisę gauti informaciją apie šį objektą, bet ši informacija dabar yra kažkiek susijusi su artėjančio referendumo politine reklama. Man nėra žinoma, kad VAE priešininkai būtų užsiregistravę kaip atskiros politinės kampanijos dalyviai“, - „Respublikai“ sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder