VTEK: Greta Kildišienė pažeidė viešus ir privačius interesus

VTEK: Greta Kildišienė pažeidė viešus ir privačius interesus

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, kad buvusi Seimo narė Greta Kildišienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, savo privačių interesų deklaracijoje nenurodžiusi duomenų, kad naudojasi UAB "Agrokoncernui" priklausančiu automobiliu.

VTEK posėdyje Sauliaus Katuokos prašymu padarė 20 minučių pertrauką, kad komisijos narys galėtų įsiskaityti į argumentus.

VTEK nubalsavo dėl nutarimo, kuriame teigiama, kad "Seimo nariams yra taikomi didesni veiklos ir atsakomybės standartai nei eiliniams valstybės pareigūnams ir tarnautojams. Ypatingas Seimo narių konstitucinis statusas pagrindžia visuomenės interesą žinoti apie jų ryšius su verslo subjektais, naudojantis šiems verslo subjektams priklausančiu turtu, šiuo atveju automobiliu. Nes tokia informacija sudaro prielaidas visuomenei stebėti ir kontroliuoti, kad Seimo narys nesinaudotų savo statusu, laisvu mandate, savo ar savo artimų asmenų, kitų asmenų privačiai naudai gauti".

VTEK nutarimo projekte taip pat pažymima, kad "G. Kildišienės naudojimas automobiliu, kuris priklauso UAB "Agrokoncernas" ir moralinė skola UAB "Agrokoncernas" savininkui už pagalbą įsigyjant automobilį yra asmeninio suinteresuotumo sąvokos elementai ir privataus intereso šaltinis, dėl kurio G. Kildišienei galėjo kilti interesų konfliktas atliekant Seimo narės pareigas".

"Nei G. Kildišienė tyrimo metu, nei jos įgaliotas atstovas šiandien, komisijai nepateikė jokių objektyvių duomenų, patvirtinančių G. Kildišienės privataus intereso nebuvimą ar mažareikšmiškumą", - rašoma nutarimo projekte.

VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius, kuris yra pasakęs savo asmeninę nuomonę šiuo klausimo, nusišalino nuo G. Kildišienės klausimo svarstymo ir jo svarstyme nedalyvavo. Jis išėjo iš salės tuo metu, kai klausimas buvo svarstomas. Komisija pirmininkauti svarstant klausimą paskyrė Virginijų Kanapinską.

Posėdžio pirmininkui klausimų sukėlė informacija, kad automobilio išperkamosios nuomos sutartis buvo vienintelė tais metais sudaryta sutartis. Juo naudojosi G. Kildišienė būdama Seimo nare. O G. Kildišienę atstovauja advokatas Evaldas Valčiukas, kuris atstovauja ir "Agrokoncerną" ir jos savininką Ramūną Karbauskį.

Pati G. Kildišienė posėdyje nedalyvavo, nes, pasak advokato, ji nepageidauja tiek viešo dėmesio, kuris buvo jai skirtas pastaruoju metu.

"Dabar ji nėra Seimo narė, ji nenori to", - sakė E. Valčiukas.

Jis nemato interesų konflikto dėl savo atstovaujamų klientų. "Atstovauju daug įvairių asmenų ir nesusijusių ir susijusių, tame interesų konfliktų nėra", - sakė E. Valčiukas.

Advokatas komisijai persakė G. Kildišienės paaiškinime pateiktus argumentus, kad sutartis buvo sudaryta jos mamos, dėl to, kad šeima nusprendė, kad jos interesams reikalingas naujas automobilis.

Esą ji pasiteiravo R. Karbauskio ir gavusi atsakymą, kad jis padėti įsigyti automobilį. Buvo sudaryta sutartis. Pasak advokato, ji buvo nedeklaruota todėl, kad G Kildišienė vertino įstatymo nuostatas, kad artimų giminaičių sandorių deklaruoti nereikia.

"Tuo metu atrodė, kad toks sandėris, kuris sudarytas rinkos sąlygomis, už jį moka G. Kildišienės mama, ir prie jo prisidėjo kiti šeimos nariai, jis negali niekaip paveikti galėjimo vykdyti Seimo narės pareigas", - sakė E. Valčiukas.

Advokatas negalėjo komentuoti "Agrokoncerno" ryšių su UAB "Greta Gretos", kurios akcininkė yra G. Kildišienės mama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder