V. Uspaskichas tikisi, kad Prezidentė pakeis savo poziciją dėl Darbo partijos dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje

V. Uspaskichas tikisi, kad Prezidentė pakeis savo poziciją dėl Darbo partijos dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas tikisi, kad Prezidentė dar gali pakeisti savo poziciją dėl "darbiečių" dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje. Tuo atveju, jeigu socialdemokratai vis dėlto nuspręs formuoti koaliciją be jų, "darbiečiai" tai laikys kaip žodžio nesilaikymą.

"Aš laikysiuos tos pačios nuomonės, kad yra koalicija. Kaip bus toliau, sunku pasakyti. Reikia atsižvelgti į Prezidentės nuomonę, politika yra kompromisų menas", - pirmadienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje sakė V. Uspaskichas. Jis teigė besitikintis, kad Prezidentė įsiklausys į tai, ką nori daryti koalicija, kurią sudaro "Tvarka ir teisingumas", Darbo partija ir socialdemokratai, bei jos programą - ir pakeis nuomonę.

"Vertinu teigiamai. Prezidentė yra Prezidentė, turi savo nuomonę, ją išreiškė, bet aš vertinu ir Lietuvos Respublikos Konstituciją, žmonių valią ir demokratinės teisinės valstybės nekaltumo prezumpcijos principą", - kalbėjo Darbo partijos vadovas.

V. Uspaskichas sakė nenorįs būti "rakštis koalicijoje".

"Jeigu pagrindinė rakštis yra Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas, tikrai galiu pasakyti, kad įkaitu visos koalicijos nedarysiu", - teigė jis ir pridūrė, jog jei bus būtinybė ir liks Seime, atsisakys teisinės neliečiamybės, arba iš jo apskritai pasitrauks.

Pasiteiravus, kas bus, jeigu socialdemokratai vis dėlto nuspręs įsiklausyti į Prezidentės nuomonę ir formuos valdančiąją koaliciją be Darbo partijos, V. Uspaskichas teigė tai traktuosiąs ne kaip išdavystę, o "žodžio nesilaikymą".

"Todėl, kad jie gali laikytis to žodžio nepažeisdami nei Konstitucijos, nei žmonių valios, nei teisinės demokratinės valstybės principų. O išvis - politika yra kompromisų menas. Į kompromisą turi eiti ir Prezidentė, ir valdančioji dauguma",- aiškino V. Uspaskichas.

ELTA jau skelbė, kad Prezidentė Dalia Grybauskaitė pripažino, kad Vyriausybę formuos socialdemokratai, tačiau pabrėžė, kad Vyriausybės formavime negali dalyvauti partija, kuri rinkimuose įtariama padariusi daugiausiai pažeidimų, t. y. Darbo partija, o jos lyderiai teisiami.

Tai šalies vadovė pareiškė pirmadienio rytą po susitikimo su Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininku Algirdu Butkevičiumi.

"Šiuos rinkimus, pirmąją vietą ir daugiausiai balsų surinko socialdemokratai, todėl labai didelė tikimybė, kad būtent jiems po to, kai Vyriausioji rinkimų komisija patvirtins galutinius balsavimo rezultatus, ir siūlysiu formuoti Vyriausybę. Bet Vyriausybės formavime, mano nuomone, negali dalyvauti partija, kuri įtariama rinkimuose padariusi daugiausiai šiurkščių pažeidimų, įtariama juodosios buhalterijos ir neskaidria veikla, ir kurios partijos lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje byloje. Todėl palaikysiu tik tą politinę jėgą, kuri galės suformuoti daugumą be teisiamųjų suole esančios Darbo partijos", - sakė šalies vadovė.

Prezidentei D. Grybauskaitei pareiškus, kad Darbo partija negali dalyvauti Vyriausybės formavime, LSDP taryba pirmadienį renkasi į posėdį spręsti šio klausimo. LSDP tarybos posėdis vyks partijos būstinėje B. Radvilaitės gatvėje pirmadienio pavakarę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder