Agluonėniškiai vos neliko be I. Simonaitytės premijos

Agluonėniškiai vos neliko be I. Simonaitytės premijos

Šiemet 115-ųjų rašytojos Ievos Simonaitytės metinių proga sausio 23 dieną Agluonėnuose tradiciškai bus įteikta rašytojos vardo premija už Mažosios Lietuvos krašto garsinimą kultūros ar meno srityse. Tačiau vietos bendruomenė šiemet susidūrė su lėšų stygiumi tradicinei premijai steigti, o prašymas skirti tam lėšų iš biudžeto susilaukė kai kurių politikų patyčių.

Siekdama įamžinti iš Agluonėnų krašto kilusios I. Simonaitytės atminimą Agluonėnų seniūnija ir viena vietos įmonė dar prieš 15 metų įsteigė rašytojos vardo premiją. Įmonei iširus, daugelį metų premiją skirdavo kitos verslo įmonės, gyventojai, o pastaruosius kelerius metus premiją finansavo Seimo narys Petras Gražulis.

"Šiemet buvo nebepatogu vėl kreiptis paramos premijai į tuos pačius rėmėjus. Vietos verslininkai nuolat remia vietines tradicines šventes, kultūros renginius, o laikai nelengvi visiems. Norėdami išsaugot šią tradiciją, skatinti žmones garsinti savo kraštą, kreipėmės dėl 1 000 litų paramos į Klaipėdos rajono savivaldybės tarybą", - sakė Agluonėnų seniūnė Laima Tučienė.

Tačiau praėjusiame rajono Tarybos posėdyje seniūnės prašymas sukėlė kai kurių politikų piktą reakciją ir barnius, esą ta premija būsianti lyg atlygis pačiai seniūnei už vienos politinės partijos palaikymą. Tačiau pasiginčijusi Taryba vis dėlto nusprendė nesakyti griežto "ne" I. Simonaitytės premijai ir įpareigojo savivaldybės administracijos direktorių Česlovą Banevičių surasti galimybių skirti premijai lėšų iš biudžeto.

Praėjusią savaitę buvo susirinkusi komisija dėl premijos skyrimo.

"Be I. Simonaitytės premijos šiemet neliksime, jau išsirinkome ir laureatą premijai skirti. Ji bus įteikta Vanagų evangelikų liuteronų bažnyčios parapijos pirmininkui Manfrydui Sprogiui už pastangas rūpinantis unikaliu Vanagų parapijos bažnytinių pastatų kompleksu, per jį įamžinant ir išsaugant I. Simonaitytės atminimą bei gyvą konfesinę krašto istoriją.

Tikimės, kad ir ateityje savivaldybė parems šią premiją, kad nebereikėtų kasmet vaikščioti su ištiesta ranka", - sakė seniūnė.

Klaipėdos rajone šiemet dėl lėšų stokos bus finansuojama tik pusė paraiškų kultūros veiklos programoms įgyvendinti. Savivaldybės Kultūros skyrius sulaukė 42 projektų paraiškų, o finansavimą - 50 tūkst. litų - gaus tik 21 projektas. Tarp atmestųjų paraiškų - ir "Judrėnjuokis" - Judrėnų miestelį garsinantis humoristinis renginys. Jo organizatoriams pasiūlyta pagalvoti apie profesionalesnę programą ar net daryti pertrauką.

Pernai rajono kultūros veiklos projektams buvo skirta 100 tūkst. litų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder