Apžvalgos ratas Palangoje – už šimtą tūkstančių litų

Apžvalgos ratas Palangoje – už šimtą tūkstančių litų

Iki šiol nė cento už atrakcioną negaudavusi Palanga užsiplėšusi kainą gali likti be nieko.

Šimtas tūkstančių litų metams – tokią sumą nustatė ketvirtadienį posėdžiavusi kurorto Taryba tiems verslininkams, kurie panorėtų vasarą apžvalgos ratą pasistatyti ir trokštančius pasigrožėti Palangos panorama vėžinti ne privačiame, o miestui priklausančiame sklype prie Gedimino gatvės.

Iki šiol didžiausia vietinė rinkliava kurorte buvo 2007-aisiais pasiūlyti 52 tūkst. 111 Lt už leidimą metus laiko teikti viešojo maitinimo paslaugą Palangos paplūdimyje.

Netikėtas pasiūlymas

Bene aršiausias diskusijas ketvirtadienio Tarybos posėdžio metu sukėlė sprendimo projektas, kuriame kalbėta apie siūlymus pakeisti viešųjų kurorto vietų, kuriose leidžiama prekiauti ar teikti kitokias paslaugas, schemą, įrašant kelias papildomas vietas.

Diskusijų vėtra kilo pagarsinus į sprendimo projektą neįtrauktą Statybos ir miesto ūkio komiteto pasiūlymą sklype Gedimino g. 1 pažymėti viešąją vietą, kur už 40 tūkst. Lt metams kainuojantį leidimą verslininkai galėtų pasistatyti apžvalgos ratą.

Politikai puolė teirautis – kas šio siūlymo autorius? Kodėl parinkta būtent tokia vieta, juolab kad kalbėta, jog istorinė Palangos dalis netinka aukštiems „gargarams“ statyti, ir tikrai esama daug tinkamesnių taškų, kur ant miestui priklausančios žemės galėtų atsirasti pramoginis įrenginys. Kodėl pasiūlymą reikia teikti skubos tvarka ir be jokių diskusijų, kur ir ar apskritai reikia apžvalgos rato? Ir – kuo remiantis siūlyta būtent tokia leidimo kaina?

Suskaičiavo: 40 tūkst. per mažai

„Turiu informacijos, kad verslininkai, norintys užsiimti tokia veikla, sutinka ir 100 tūkst. Lt už leidimą mokėti, juolab kad įsikurtų kelių arų žemės sklype, - teigė Tarybos narys Aleksandras Jokūbauskas. - Tad kodėl teikiamas pasiūlymas 40 tūkst. Lt?“

 

KAINA. Šimtas tūkstančių litų metams - už apžvalgos ratą savivaldybės sklype.

Kitas Tarybos narys Eimutis Židanavičius kaipmat pateikė skaičiavimus: kiek dienų suktųsi ratas, kiek keleivių jis „apsuktų“ ir kiek pinigėlių atneštų atrakciono šeimininkams. Tad Statybos ir ūkio komiteto siūloma leidimo kaina esanti tiesiog juokinga. Ir pasiūlė už leidimą nustatyti 100 tūkst. Lt sumą. Politikai, vieni kitiems priminę, jog kalbama ne apie konkrečius verslininkus – atranka leidimui vyks tradiciniu loterijos būdu, – balsavo už šį pasiūlymą. Daugumos – vienuolikos Tarybos narių balsais – pasiūlymas priimtas.

Pasiūlė vicemeras

„Manau, komitetas paskubėjo. Kovo 23-iąją posėdžiavo Prekybos viešosiose vietose ir privačiose valdose vykdomos komercinės veiklos reglamentavimo komisija, mes aptarėme galimybę skirti vietos apžvalgos ratui miestui priklausančioje žemėje ir ketinome teikti savo pasiūlymus kitam Tarybos posėdžiui, - sakė šios komisijos pirmininkas E. Židanavičius. - Pasiūlymai tokie: arba Gedimino g. 1 ir kaina 100 tūkst., arba Kastyčio g. esanti automobilių stovėjimo aikštelė, o leidimas čia kainuotų 60 tūkst. Lt metams“.

„Įtraukti į schemą viešąją vietą Gedimino g. 1 pasiūlė mūsų komiteto narys vicemeras Saulius Simė“, - „Vakarinei Palangai“ sakė Statybos ir miesto ūkio komiteto pirmininkas Tomas Žulkus.

Jis priminė, jog, merui įpareigojus, komitetas administracijai buvo pateikęs šešis sklypus, kur būtų galima užsiimti tokia veikla: jau minėtasis istorinėje miesto dalyje, prie Rąžės priešais buvusį „Jūratės“ baseiną, Senosios gimnazijos stadione, prie naujojo vaikų atrakcionų parko šalia „Pušyno“, Kastyčio g. ir Bangų g. aikštelėje.

Priimtiniausiai atrodžiusi vieta prie Rąžės, tačiau ten būtų labai sunku atvežti reikiamos įrangos – nėra patogių privažiavimo kelių, o antra – netinkamas gruntas.

Galime likti be nieko

„Dėl vietos – rinktasi iš visų šešių siūlytųjų. O dėl kainos – aš pasiūliau, kad leidimas kainuotų 50 tūkst. Lt metams, kažkas iš komiteto narių siūlė 30 tūkst. Lt, apsistota ties viduriuku“, - prisiminė mero pavaduotojas S. Simė.

Pasak jo, svarbiausia dabar buvo net ne kaina, o principinis sprendimas – ar nori Palanga savo žemėje matyti apžvalgos ratą. Nes iki šiol tokie atrakcionai įsikurdavo privačiuose sklypuose ir Savivaldybei už leidimus nemokėjo nieko.

„Pasiūlymas būtų buvęs lyg pirmoji kregždė – miestas parodo, jog nori, kad apžvalgos ratas būtų, o ar kas susidomės – būtume pamatę. Dabar gi tokia leidimo kaina – nežinau. Labai gali būti, kad atrakcionas vėl atsiras privačiame sklype, o biudžetas negaus nė tų 40 tūkst. Lt“, - pesimistines prognozes išsakė S. Simė.

Ratas suksis Estijoje

Verslininkė iš Vokietijos Katrina Geisler, kuri Kauno kunigų seminarijos nuomojamame žemės sklype J. Basanavičiaus gatvėje praėjusią vasarą teikė pramogų paslaugą savo atgabentuose atrakcionuose, tarp kurių – apžvalgos ratas, turėjo planų ir šią vasarą dirbti Palangoje.

K. Geisler bičiulė Vilma Schmidt „Vakarinei Palangai“ sakė ketvirtadienio vakarą susisiekusi su verslininke ir pranešusi apie Tarybos sprendimą. Jos reakcija buvusi paprasta: 100 tūkst. Lt yra per brangu, galvota apie perpus mažesnę sumą.

„Atlikti teorinius skaičiavimus labai paprasta. Bet juk ratas visas 90 dienų nesisuka, juolab „pilnais krepšiais“. O kur dar visokie draudimai, leidimai, elektra ir kitos išlaidos. Bent jau vakar Katrina sakė, jog jeigu Palangai nereikia apžvalgos rato – beje, kituose kurortuose tokiai pramogai sudaromos visos sąlygos bei nuolaidos, – ji, greičiausiai, važiuos į Estiją“, - verslininkės žodžius perdavė V. Schmidt.

Už valandą 34 Lt – per pigu

• E. Židanavičius apskaičiavo, jog, jeigu leidimas įrengti atrakcioną kainuotų 40 tūkst. Lt ir apžvalgos ratas suktųsi 90 dienų, už vieną dieną jo šeimininkai į miesto biudžetą sumokėtų 444 Lt.

• Dažniausiai tokie atrakcionai dirba 13 valandų, vadinasi, už viena valandą reiktų mokėti 34 Lt rinkliavos.

• Ratas turi 24 krepšius, kuriuose telpa po 6 žmones, vieno apsisukimo trukmė – 15-20 min.

• Pernai bilieto kaina buvo 10 Lt vaikui ir 15 – suaugusiam. Tad vieno pilno krepšiuko apsisukimas jau viršija sumą, kurią reikia sumokėti už leidimą.

• Ant krepšių yra galimybė skelbti reklamas – tai būtų papildomas pelnas atrakciono šeimininkams, tad 100 tūkst. nesanti tokia jau neįmanoma suma.

vakarinepalanga.lt

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder