Ar netaps Šilutė "skudurynų" sostine?

Ar netaps Šilutė "skudurynų" sostine?

Daugelis žmonių, siekdami sutaupyti, dažnai apsipirkinėja dėvėtų rūbų parduotuvėse – čia ir kainos mažesnės, ir pasirinkimas kur kas gausesnis. Šilutėje tokių parduotuvių ypač gausu. Jau vien centrinėje gatvėje jų galima suskaičiuoti per 20. O kiek dar aplinkinėse gatvėse jų. Tad kyla klausimas, ar iš tikrųjų tokių parduotuvių reikia tiek daug. Be to, ir miestas atrodo panašus į „skudurynų“ sostinę.

Šilutiškė Lina, kuri dažnai sau bei vaikams tinkamų drabužių ieško dėvėtų rūbų parduotuvėse, sakė, kad lankosi jose ne tik dėl to, kad rūbai daug pigesni, bet ir galima rasti kokybiškų rūbų. „Visai neseniai nusipirkau naują suknelę iš prekyvietės ir po kelių skalbimų ji visa apėjo pūkučiais. O dėvėtų rūbų parduotuvėse drabužiai dažniausiai būna jau kelis kartus skalbti ir tu matai, kaip jie atrodo. Todėl gali būti užtikrintas, kokios kokybės jie yra“, – sakė Lina. Tačiau jos draugė Aldona buvo kiek kitokios nuomonės. Dėl kainų ir kokybės ji nesiginčijo, tačiau teigė, kad tokiame gražiame, išpuoselėtame mieste Šilutėje visa centrinė gatvė užkišta dėvėtų rūbų parduotuvėmis tikrai gadina bendrą vaizdą.

Dėvėtų rūbų parduotuvės savininkė Zina sakė, kad daugiausiai žmonių lankosi po dešimtos mėnesio dienos, kada yra gaunami atlyginimai, tačiau žiemos sezonas, kaip bebūtų, yra labai sunkus – prekyba merdėja. „Dėvėtų drabužių parduotuvių savininkai Šilutėje tikrai neužsidirba milijonų, bet šioks toks pelnas vis tiek yra“, – sakė ji. Naujai atsidariusioje dar vienoje dėvėtų rūbų parduotuvėje dirbanti pardavėja Miglė sakė, kad iš tiesų Šilutėje tokių parduotuvių yra per daug savininkų atžvilgiu, nes jiems išlaikyti verslą darosi vis sunkiau. „Iš tiesų konkurencija yra labai didelė. Ypač sunku išsilaikyti naujoms parduotuvėms, nes tos, kurios jau ilgą laiką gyvuoja Šilutėje, jau turi savo nuolatinius pirkėjus. Daugelis jau ir patalpas yra išsipirkę, o naujas parduotuves „smaugia“ didelė patalpų nuomos kaina. O dar prasidėjus šildymo sezonui pirkėjų žymiai sumažėja, nes žmonės taupo ir mažiau išleidžia savo reikmėms. Perka tik tai, kas tikrai reikalinga“, – pasakojo Miglė. Dar vienos dėvėtų rūbų parduotuvės savininkė Zita sakė, kad tuomet, kai ji registravo savo parduotuvę, Šilutėje buvo 24-oji, o dabar jų jau yra daugiau kaip 30. „Be abejonės jų yra per daug ir pelnas nėra didelis, bet pragyvenimui užsidirbu. Aš sakau, kad jau geriau mažesnes pajamas atnešantis verslas, negu bedarbystė ir gyvenimas iš pašalpų, ar dar baisiau – vogimas“, - sakė Zita.

Siekiant sužinoti kuo daugiau nuomonių šiuo klausimu, socialiniame tinklapyje „Facebook“ esančiame „Šilokarčemos“ puslapyje buvo atlikta apklausa. Nuomonių sulauktą įvairių. „Mano manymu, dėvėtų rūbų parduotuvių gausa gali ir būti, bet prekės ne visur kokybiškos – seni „skudurai“ sukabinti, o kainos didžiulės. Geriau jau mažiau parduotuvių būtų, bet jose būtų kokybiškos prekės“, – rašė Inija. Vida taip pat sutiko, kad geriau jau tokių parduotuvių būtų mažiau, bet jose prekės būtų kokybiškesnės. Štai Ilona rašė, jog iš vartotojų pozicijos galima teigti, kad jie tokia konkurencija gali tik pasinaudoti. Anot jos, kuo daugiau rinkoje veikėjų, tuo kaina konkurencingesnė ir čia laimi vartotojas. Iš verslumo pusės džiugu, kad žmonės ieško būdų, kaip išnaudoti paklausą. Zoraidos manymu, jei nereikėtų tiek tokių parduotuvių, tada jų ir nebūtų tiek daug. „Jei pagerėtų gyvenimo sąlygos, žmonės ir tokiose parduotuvėse nebesilankytų, taip jų natūraliai Šilutėje sumažėtų. Jei nemažėja, vadinasi, yra užtektinai pirkėjų, kurie randa, ką nusipirkti už prieinamą kainą. Visų poreikiai skirtingi, kad ir kaip peiktumėme asortimentą ir kainas“, – rašė moteris.

Atlikus apklausą paaiškėjo, kad pastaruoju metu ypač populiarios darosi komiso parduotuvės. Jose pirkėjas gali ne tik įsigyti apynaujų, ar net visai naujų drabužių už mažesnę kainą, bet ir pats už atitinkamą mokestį prekiauti savo drabužiais. Lina rašė, kad dabar vaikšto tik į komiso parduotuves, kur galima rasti tikrai kokybiškų, tvarkingų, švarių drabužių. „Šilutėje dėvėtų drabužių parduotuvėse siaubingai brangu“, – rašė ji.

Akivaizdu, kad kaip ir kiekvienu, taip ir dėvėtų rūbų parduotuvių poreikio klausimu, vyrauja skirtingos nuomonės – vieniems per daug, kitiems ne. Kaip bebūtų, norėtųsi, kad Šilutės miestas, kuris spinduliuoja kultūrine, istorine dvasią, nepavirstų „skudurynų“ rojumi.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder