„Degančiose“ tarnybose – specialistų stoka

„Degančiose“ tarnybose – specialistų stoka

Ne itin didelis atlygis, kasdienė įtampa ar net rizika gyvybei – didesni darbo krūviai atspindi daugelio atsakingų tarnybų darbuotojų kasdienybę. Todėl nenuostabu, jog kai kuriose jų trūksta specialistų, mat baigę mokslus absolventai nesiveržia į laisvus etatus.

Trūksta 8 darbuotojų

Palangos miesto policijos komisariato viršininkas Alvydas Katkauskas informavo, jog šiuo metu įstaigoje trūksta keturių viešosios policijos patrulių, o Kriminaliniame skyriuje – keturių tyrėjų. „Vieni išėjo į pensiją, kiti – į aukštesnes pareigas apskrities vyriausiajame policijos komisariate. Kai kurių pasitraukimą nulemia ir šeimos situacija – po vedybų išvyksta ten, kur turi gyvenamąjį būstą. Vyksta natūrali kaita“, - paaiškino vadovas.

Tačiau jis viliasi, kad iš baigiančiųjų policijos mokyklą absolventų bus panorusių atvykti dirbti į Palangą, ir taip pavyks papildyti pareigūnų gretas.

Kodėl jauni specialistai nesusivilioja galimybe darbuotis kurorte? „Žmogui, ypač vasarą, sunku susirasti gyvenamąsias patalpas, nuomos kainos didelės. Be to, policijoje nėra lengva dirbti su įvairaus plauko pažeidėjais“, - neslėpė A. Katkauskas.

Vienas iš veiksnių, kuris galėtų motyvuoti jaunus specialistus, atlyginimai taip pat nėra labai dideli. Jų darbo užmokesčio dydis priklauso nuo užimamos pareigybės priskyrimo tam tikrai kategorijai.

Viršininko manymu, norint į komisariatus privilioti daugiau jaunų gerų darbuotojų, reikėtų padidinti atlyginimus, suteikti socialines garantijas – beprocentes paskolas būstui, valstybės mokamas studijas, už kurias vėliau reikėtų atidirbti.

Ugniagesiams – dideli reikalavimai

Darbuotojų trūksta ir kitoje ne mažiau įtampos bei rizikos gyvybei kupinoje institucijoje – Palangos priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje (PPGT). Pasak jos viršininko Vidmanto Jarulio, jau kelerius metus trūksta devynių ugniagesių gelbėtojų ir vieno inspektoriaus. Tad jie vietoj trijų atlieka keturių pamainų darbą. Tokia situacija susiklostė, kai anksčiau dirbusieji išėjo į pensiją.

„Jaunimas nenori rinktis tokių specialybių, nes yra dideli reikalavimai. Turi būti labai gera sveikata, fizinis pasirengimas – nebijoti aukščio, gerai plaukti. O atlygis nėra itin didelis, tad žmonės ieško, kur jiems labiau apsimoka. Trūksta jaunimui patriotizmo“, - pastebėjo viršininkas. Jis svarstė, jog galbūt kiek daugiau darbuotojų priviliotų, jei būtų pakelti atlyginimai.

Po reformos – du prokurorai

Ne dėl darbuotojų trūkumo, o dėl rugsėjo 11 d. visoje Lietuvoje baigtos prokuratūros struktūros pertvarkos sumažėjo specialistų ir Palangos miesto apylinkės prokuratūroje.

Primename, jog po šios reformos Klaipėdos apygardoje bei į jos teritoriją įeinančių prokuratūrų vietoje liko tik dvi tokios apylinkių įstaigos – uostamiesčio bei Tauragės. Į Klaipėdos apylinkės prokuratūros sudėtį, be Klaipėdos miesto, įeina buvusios Kretingos, Klaipėdos, Plungės ir Skuodo rajonų bei Palangos miesto prokuratūros, o Tauragės apylinkės prokuratūrai, be Tauragės rajono, priklauso buvusios Šilutės bei Šilalės rajonų.

„Mūsų šalyje buvo sumažintas prokurorų skaičius todėl, kad jis neatitiko Europos Sąjungoje nustatyto skaičiaus, pagal Lietuvos gyventojų kiekį, jų buvo per daug“, - paaiškino Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Palmira Martinkienė. Jos žiniomis, šiuo metu uostamiesčio apygardoje dirba 102 prokurorai, anksčiau yra buvę netoli 200, visoje Lietuvoje šių specialistų dabar yra apie 788, būdavo – apie 1000.

Darbo krūviai padidėjo visiems

P. Martinkienė patvirtino, jog šiuo metu kurorte dirba du prokurorai, ankstesniais metais jų būdavo keturi penki. Kol kas jų skaičiaus neketinama didinti, tik kalbama, jog galbūt bus įdarbintas dar vienas Skuode, nes ten dabar triūsia tik vienas.

„Darbo krūviai visiems labai padidėjo, bet kai suskaičiuoji, kiek ikiteisminių tyrimų, nėra, kad tas skaičius padidėtų šimtą kartų. Palangoje, palyginti su kitais rajonais, prokurorų darbo krūvis buvo vieni mažiausių, - kalbėjo atstovė spaudai. - Labai daug prokurorų techninio darbo persikėlė į elektroninę erdvę – nebereikia bylų vežioti ir taip toliau. Pavyzdžiui, Klaipėdos apygardos prokuratūros skyriai, kurie tiria sunkius finansinius nusikaltimus, tikrai yra labai apkrauti, o tokioms įstaigoms rajonuose darbo sumažėjo – jos nebetiria žmogžudysčių, seksualinių ir kitų sunkių nusikaltimų, tik nesunkius – avarijas, vagystes, smulkius sukčiavimus, dėl kurių nagrinėjamos bylos apylinkių teismuose“. Tačiau, pasak P. Martinkienės, Generalinė prokuratūra, sumažinusi šių specialistų skaičių, siekė, kad likusiems padidėtų darbo užmokestis, tai ir buvo padaryta.

Situacija – normali

Tiesa, P. Martinkienės teigimu, po reformos prokurorų pertekliaus nėra, kai kuriuose rajonuose jų liko tik po vieną, kai kur reikia prokurorų padėjėjų, tačiau, kad yra šių darbuotojų trūkumas, negali teigti.

„Prokuratūrų 2012 m. darbo rezultatai geresni nei ankstesnių metų, vadinasi, nėra blogai, situacija yra normali, žmonės savo pareigas atlikti suspėja“, - patikino atstovė spaudai.

Palangos miesto apylinkės teisme su laikinai einančia teismo pirmininkės pareigas Liucija Paulauskaite susisiekti nepavyko, nes, pasak sekretorės, ši labai užimta. Ar netrūksta darbuotojų, pasiteiravome teismo administracijos sekretorės Aistės Marcijonaitės. „Per pastaruosius kelerius metus pas mus specialistų nei sumažėjo, nei padaugėjo, darbo krūviai – gana normalūs“, - teigė darbuotoja.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder