Diskusija: "Tagerius" bandoma ir ginti

Diskusija: "Tagerius" bandoma ir ginti

Kovai su sienų teršėjais mieste įgaunant vis didesnį pagreitį, pasigirdo nuomonių, ar verta šį reiškinį apskritai stabdyti. Atrodo, jau vieningai apsisprendus, kad "tageriai" gali būti prilyginami mažų mažiausiai chuliganams, grįžtama prie amžinos diskusijos - menas ar nusikaltimas yra jų darbai.

Gal vis dėlto tai - šiuolaikišką visuomenę supančios aplinkos dalis, kalbėta vakar surengtoje diskusijoje. Siūlyta net mokyklose mokyti piešti gražius "tagus".

Per kelias savaites uostamiesčio policija nustatė jau 7 asmenis, kurie ir vidury baltos dienos, ir vakarais piešė ant sienų. Prieš savaitę surengta nepakantumo akcija, kurios metu senamiestyje jaunimas ir miesto valdžios atstovai naikino "tagus" - aerozoliniais dažais ar žymekliais ant sienų paliktus parašus.

Pasirodžius šiems pranešimams, visuomenė į juos reagavo vieningai - vadinamieji "tageriai" yra vaikščiojantys vandalai, tyčia gadinantys svetimą turtą, juos be pasigailėjimo reikia bausti.

Tačiau vakar Klaipėdos atviros erdvės jaunimo centre surengtoje diskusijoje "Miesto kultūra - tavo - kultūra" pasigirdo ir kitokių nuomonių, ginančių "tagerius", nors visi sutiko, kad dažnai jie piešia ne vietoje.

"Visų pirma reikėtų išsiaiškinti, ar verta kovoti su reiškiniu, kuriam pasipriešinimas neįmanomas. Gal pažiūrėti tolerantiškiau? Turime apsispręsti, ar tai iš tikrųjų yra tokia didžiulė problema. Jie - kaip vėjas: užuot su juo kovojus, gal reikėtų tinkamai pakinkyti", - svarstė susitikime su jaunimu dalyvavęs meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos poskyrio viršininkė Violeta Lideikytė pareiškė įsitikinusi, kad diskusijoje dalyvavę grafičių piešėjai žino, kas teršia sienas, tačiau nesitikinti, jog jie bendražygius išduos.

Priminė menininko darbą

Susitikimo pradžioje visi kaip vienas sutarė - grafičius leistinose vietose piešiančius žmones galima vadinti menininkais, o "tagerius" - vandalais. Vėliau tam paprieštarauta.

"Jeigu suskirstysime piešėjus į geruosius ir bloguosius, problemos tai neišspręs: bus elitas ir rezistencinės grupės. Pastarosios pradės savotišką partizaninį karą ir bus dar blogiau. Blogiausia tai, kad piešia visi - ir mokantys, ir nemokantys", - teigė sociologas Liutauras Kraniauskas.

Sakydamas "mokantys" jis turėjo galvoje tai, kad yra matęs "tagą", kuris jam priminė šviesaus atminimo Algio Kliševičiaus grafikos darbus.

Pasak V. Lideikytės, iki šiol sulaikyti sienų teršėjai buvo pasiturinčių šeimų atžalos, lankančios geriausias Klaipėdos mokyklas.

"Jeigu šeimas laikome normaliomis, tai gal ir reiškinys normalus", - pastebėjo vienas iš diskusijos dalyvių.

Keliaus į teismą?

Siūlymai ir nuomonės diskusijoje liejosi vienas per kitą: ir seminarus, įvairius projektus finansuoti ir organizuoti, legalių vietų piešiniams daugiau įrengti ar supriešinti grafičių bei "tagų" piešėjus, kad pirmieji antruosius išguitų iš miesto centro.

Pabaigoje derėtų paminėti dar vieną sprendimą, kuris buvo priimtas ne diskusijos metu.

Rugsėjo 9-osios vakare prie Žvejų rūmų sulaikytas ant pastato sienos piešęs 18 metų Rambyno gatvės gyventojas tikriausiai stos prieš teismą, į kurį rūmų vadovai kreipsis privataus kaltinimo tvarka. Teigiama, kad bus siekiama prisiteisti iš jaunuolio 2,5 tūkst. litų - tokia suma įvertinti nuostoliai. Beje, šaltiniai teigia, jog sulaikytasis siūlė sieną sutvarkyti ir teisinių procedūrų išvengti, tačiau rūmų atstovai nutarė elgtis principingai.

Atrodo, Klaipėdoje yra žmonių, kuriems finansiniai nuostoliai visiškai nesusiję su menu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder