EXPO 2012: kontinentų, idėjų,vizijų sankryža

EXPO 2012: kontinentų, idėjų,vizijų sankryža

Klaipėdiečių menininkų pora Eugenija ir Vytautas Karčiauskai, išskrisdami į Yesu mieste Pietų Korėjoje nuo gegužės mėn. vykstančią pasaulinę parodą "EXPO 2012", kurios Lietvos paviljone demonstruojama ir šių menininkų kompozicija "Amber O" ("Gintaras O"), pasižadėjo pagal galimybes VE informuoti apie patirtus įspūdžius ir emocijas.

Liepos 9 - 10 d.

Ir savo pažadą vykdė: penktadienį gavome pirmuosius Vytauto Karčiausko rašytus elektroninius laiškus.

Liepos 9 - 10 d. "Sveiki. Atvykome puikiai. Skrydis buvo nuostabus ir komfortabilus. Suomių aviakompanija tikrai pasistengė (mums buvo pasiūlytas būtent tas reisas). Kaip VE buvo pranešęs, Seule mus pasitiko gerbėja iš Bostono (JAV) Johana Roos. Jinai jau kelios dienos, kai atskridusi iš Tokijo. Tai kartu su ponia Johana mudviejų su Eugenija laukė geros trys valandos poilsio jos apartamentuose "Hiltono" viešbutyje. Po to turėjome apžvalginę kelionę po Seulą, pasitikusį idealia švara, tvarka ir šiuolaikiniu architektūros spindesiu. Tiesa, tarp naujamadiškų pastatų -nuostabūs senojo Seulo intarpai. Jie, beje, dabar varganai atrodo. Bet su ten dar egsistuojančiu primityvoku verslu maloniai traukia akį. Ir ne tik turistų. Po kelių Seulo apžvalgos valandų buvau labai nustebęs ir galiu konstatuoti: kur tik beeisi vis "atsitrenksi" į skulpūras - skirtingų dydžių, pačių įvairiausių medžiagų. Įspūdis toks, kad jos statomos ten, kur tik atsiranda bent mažiausios erdvės miesto gatvelėse ar skveruose. Jos miestui suteikia savito ir nepamirštamo žavesio. Miesto erdvėse yra ir išskirtinų architektūros ir meno paveldo salų. O šiaip, kaip patys korėjiečiai teigia,- jie labiau orientuojasi į ateitį ir menkaverčių pastatų, kad ir labai senų, nesaugo. Oras čia drėgnas, bet šiltas. Retkarčiais krapnoja lietutis. Ir sinoptikai prognozuoja, kad jis mus "laistys" visą mūsų viešnagės Pietų Korėjoje laiką.Nors pranesa kad lietaus bus iki mums isvykstant.Korėjiečiai gatvėse mažai šypsosi (kaip ir lietuviai...), bet ypatingai paslaugūs: net neprašyti užsienietį būtinai palydės iki ieškomos vietos ar objekto ir būtinai suteiks informacijos. Tačiau, kiek beprašėme nusipaveiksluoti kartu su mumis - drovisi. Ypač merginos dangstosi veidus arba iš vis pabėga.Nakvojome gerokai kuklesniame viešbutyje nei Johanos "Hiltonas". Bet likome labai patenkinti darbuotoju paslaugumu.


"AMBER O". O "Gintaras O" kompozicija - Lietuvoje, Klaipėdos miesto menininkų Eugenijos ir Vytauto fantazijose. Šios kompozicijos fone buvo pristatoma Lietuvos dizainerių "Gintarinė suknelė". ELTA nuotr.

 

Liepos 11 d.

Į Yeosu miestą, kuriame įsikūrę pasaulinės parodos "EXPO 2012" paviljonai, atvykome greituoju traukiniu. Mus sutiko Lietuvos paviljono darbuotojai. Nes kaip tik tuo metu baigėsi "Big O" ("Didžiojo O") pristatymas. Ir plūste plūdo didžiulės minios žmonių. Tai kad mus pasiimtų iš traukinio, lietuviams reikėjo daug sumanumo ir pastangų. Beje, išvakarėse iš "Didžiojo O" (tai pagrindinis EXPO 2012 meninis akcentas) autoriaus Hovardo Tsai gavau netikėtą žinutę su puikiais atsiliepimais apie Lietuvos paviljono ekspoziciją, ir - kas man ypač malonu kaip dailininkui - puikiai atsiliepė apie mano "Amber O". Deja, menininkai kiekvienas pats sau yra svarbiausias. Kad pagirtų šalia dirbantį kolegą, o tuo labiau - "iš kažkur" - galima sakyti stebuklas. O Hovardo projektai

nerealūs...Tad jo susižavėjimo ir pagyrimo žodžiai labai brangūs: "Love all your works on the website!! Your artwork is very stunning and gorgeous. I was amazed at how beautiful and unique Lithuanian Pavilion was. Your "Amber O" really embellishes the whole space and and gives it a artistic focal point. I would love to meet with you; however sadly, I've already returned to Los Angeles. Do you have any plans in the future to visit US? Or maybe I will visit Lithuania (what a beautiful country!). We can meet together." (laiško kalba netaisyta). Pateikiame šio laiško dalies vertimą:"Mane nustebino gražus ir unikalus Lietuvos paviljonas. Jūsų "Gintaras O" tikrai papuošė visą erdvę. Aš norėčiau susitikti su jumis, tačiau, deja, aš jau Los Andžele"

Liepos 12 d.

Lietuvos paviljonas savo originalumu tikrai skiriasi iš kitų. Ir mus pasitiko pilnas žmoniu. Jame dirbantys lietuviai sutiko mus išskirtinai nuoširdžiai ir... lietuviškai: neleidę kaip reikiant net apsižvalgyti, kavinėje sodino prie vaišių stalo. Gelbėjo fotoaparatas ir įsipareigojimas rašyti laiškus "Vakarų ekspreso" bitutei Gražinai."

PS. Štai, koks pasaulis - Vytautas ir Eugenija Karčiauskai kuria "O" Klaipėdoje, o štai Hovardo Tsai "O" gimė Los Andžele. Toji pati idėja, tik tie du "O" turi visiškai skirtingus kodus ir prasmę. Bet du menininkai iš skirtingų kontinentų tarsi atrado bendrą vardiklį. Ir ką gali žinoti, kokie projektai gimtų, jei jie iš tiesų kada nors susitiktų. VE laukia tolesnių V. Karčiausko pranešimų iš EXPO 2012. Tikimės, kad jie įdomūs ir mūsų skaitytojams.

Bus daugiau

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder