Gyvenimas durpių debesyse - juodai žemiškas

Gyvenimas durpių debesyse - juodai žemiškas

Pajuodusios palangės, kosėjantys vaikai, dažnai keičiami baldai - tokia jau ta „MABRE LPC“ kaimynų kasdienybė.

Prieš beveik penkmetį į Žūklės gatvę atsikrausčiusi Ernesto ir Ingridos Peskovų šeima nė neįtarė, kad jų gyvenimas taps panašiu į pasivaikčščiojimą aktyvaus ugnikalnio papėdėje. Netoliese vykdomi durpių krovos darbai sukelia didelius pilkai rudų dulkių debesis, kurie, esant stipresniam vėjui, lengvai pasiekia net už 200 metrų esančius gyventojų kiemus.

 „Čia jau ne pirmą kartą taip, pernai irgi panašiai buvo. Kai pastebėjome kambaryje debesį tamsių dulkių, greitai išbėgome į kiemą, kur buvo paliktas miegoti mūsų mažas vaikutis. Jo balti drabužėliai buvo pajuodę“, - pasakojo Ernestas Peskovas ir braukė delnu per pajuodusią palangę.

Siūlė tartis gražiuoju

Anot Peskovų, tai tęsiasi jau ne vienerius metus, o jų kreipimaisi ir skundai jokios apčiuopiamos pagalbos nedavė.

„Aplinkosaugininkai tai atostogauja, tai kur nors išvykę, tai žada pasidomėsią kas čia per situacija. Tuo viskas ir baigiasi“, - guodėsi Ingrida Peskovienė.

Šeima kreipėsi ir į krovos darbus vykdančios įmonės vadovą.

„Skambinome jam. Kvietė mus susitikti, pasišnekėti. Gal jis manė, kad susitarus su mumis baigsis visas šurmulys. Bet juk čia ne vien mūsų, o visos kaimynystės problema,“- kalbėjo I. Peskovienė.

Išseko kantrybė

Gyventojų kantrybė trūko praėjusią savaitę, kai po stipraus rugpjūčio 7 dienos vėjo į namus plūstelėjo rekordiniai dulkių debesys.

„Ryte buvome priblokšti. Vaikų kojų padai buvo visiškai juodi. Visos grindys buvo dulkinos, o patalynės – suteptos. Dabar vieną vaiką esame išvežę į kitą vietą, nes jis kosėja. Tai turbūt kokia nors alergija toms dulkėms“, - pasakojo I. Peskovienė.

Šeima skundžiasi nuolat ištepamais baldais, langų stiklais,  išterliotomis palangėmis. Taip pat labai dažnai nukenčia lauke stovintis automobilis bei įvairūs namo kieme laikomi daiktai.

Kaip įrodymus E. Peskovas saugo apie tuziną užfiksuotų nuotraukų ir keletą vaizdo įrašų. „Aš ne specialistas, bet man atrodo, kad jie („MABRE LPC“ – aut. past.) prie stipraus vakarų vėjo neturėtų dirbti. Matyt, gresiančios baudos juos gąsdina mažiau nei nuostoliai už prastovas, kurios atsirastų belaukiant kol pasitaisys oras“, - svarstė vyras.

„MABRE LPC“ direktorius: aiškinamės, kas nutiko

„Jei domitės incidentu, kuris galėjo arba negalėjo įvykti prieš porą dienų, galiu pasakyti tik tiek, kad mes patys drauge su kitomis institucijos atliekame tyrimą. Bandysime išsiaiškinti, kas konkrečiai įvyko“, - „Vakarų ekspresui“ susidariusią padėtį komentavo „MABRE LPC“ direktorius Irmantas Chrimlis.

"Man yra skambinusi viena iš tos gatvės gyventojų. Siūliau jai susitikti ir pasikalbėti, bet, kaip matau, ji pasirinko kitą kelią“, - sakė įmonės vadovas ir baigdamas pokalbį pridūrė, kad miestas yra labai arti uosto ir kad tai turi savo pasekmes.

Ieškos pažeidimų

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos agentūros skyriaus vedėjas Romualdas Dužinas patvirtino, jog yra gautas skundas ir jau pradėtas įvykio tyrimas.

Jei bus nustatyta, kad „MABRE LPC“ pažeidė įstatymus, įmonės vadovui grės bauda nuo 1 iki 5 tūkst. litų.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder