Į Kuršių marias jau skuba žvejai

Į Kuršių marias jau skuba žvejai

Dvi savaites – lyg koją įsikirtę. Nei valtimi nuplaukti, nei pėsčiomis ar rogėmis savo darbo vietas pasiekti. Tokią lemtį – be laimikių ir uždarbių - nuo gruodžio 7-osios iki gruodžio 21-osios pamario žvejams teko priimti kaip neginčytiną Aukščiausiojo direktyvą, rašo grynas.lt.

Bet pagaliau verslinė žūklė Kuršių mariose, dėl silpnos ledo dangos paralyžiuota iki šios savaitės paskutiniųjų dienų, atgijo. Ledu jau švilpia rogės, o jose nuo šalčio ir žvarbos gūžiasi po kelis vyrus. Į žūklavietes viena po kitos skuba žvejybos įmonių grandys.

Jos vos prašvitus išpjauna lede eketes, įleidžia tinklus, paženklina žūklės kvadratą. Po paros tuo pačiu keliu skuos ištraukti tinklų, išpainioti iš jų akių įkliuvusias žuvis ir laimikį gabens į krantą.

Ir visa tai – iki sutemų, kad grįždami su šviesa gerai įžiūrėtų saugaus savo kelio vėžes atgal, nepataikytų į properšas.

Kuršių marių ledo storis ties Vente siekia 21 cm, ties Nida - 18 cm. Krašte antra para tvyro 16 laipsnių šaltis, ir patyrę žvejai rogėmis, prikabintomis prie sniegaeigių, iš Rusnės salos gilumos pro Naikupės siurblinę jau saugiai važiuoja ledu į žūklės rajonus netoli sienos su Rusijos Kaliningrado sritimi.

Ne tik sniegaeigiai motociklai, bet ir lengvų konstrukcijų savadarbiai keturračiai su prikabintomis rogėmis juda ta pačia kryptimi. Visi dėl to paties – žūklės laimikių, šviežių, šiuo metu itin paklausių marių žuvų.

„Nors ir patyrėme prastovą dėl nepalankių orų, bet tikimės atsigriebti, patiekti šviežutėlių žuvų Kūčių stalui, parduoti laimikius ir užsidirbti. Šventes sutinkame gera nuotaika, ir ne tik mano vadovaujama įmonė „Atmatos upė“, bet ir kitos, žvejojančios mariose ir Nemuno žemupy. Verslo sąlygos pastaraisiais metais gerėjo, to paties tikimės ir kitąmet“, - kalba jos vadovas Algimantas Dirsė.

Ne tik šio rusniškio, bet ir daugelio kitų papildomas pajamų šaltinis, kai dėl žuvų neršto pavasariop verslinė žūklė apribojama, yra vandens turizmo paslaugos. Pastaraisiais metais pamario vyrai įsigijo dešimtis motorlaivių, kuriais plukdo keleivius ir gauna papildomų pajamų.

Pramoginei poledinei žūklei ant Kuršių marių ne vienas pamario gyventojas yra įsigijęs sniegaeigius motociklus ir keturračius, kurie naudojami ir kaip ledo taksi. Į Kuršių marių gilumą , kur telkiasi ešeriai, 3-8 kilometrus žvejai grupėmis rytais nuvežami, o vakarop pargabenami.

„Po dviejų parų pranašaujamas atšilimas, jis, meteorologų duomenimis, truks savaitę ar ilgiau, tad ant Kuršių marių ledo lipti vėl taps rizikinga. Tad skubame, kol lijundros neverčia lūkuriuoti, kol gamta leidžia žvejams dirbti ir užsidirbti“, - sako A.Dirsė.

Pernai Kuršių marias šaltis ledu sukaustė tik sausio pabaigoje, iki tol motorlaiviais jas laisvai raižė ir pramoginės, ir verslinės žūklės laivavedžiai, rašo grynas.lt.

Šiemet žiema – žymiai atšiauresnė. Tiesa, meškeriotojų voros iš Ventės rago šį savaitgalį į marias virtinėmis dar neplūdo, nes nuo Atmatos žiočių srovė pro šį kyšylį ledą nuolat plėšo, o sandūrose jis mažiau atsparus. Tik pavieniai žūklautojai pėdino į marių platybes su įprastais įrangos nešuliais.

 

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder