Į pajūrį įsisuko bunkerių sprogdintojai

Į pajūrį įsisuko bunkerių sprogdintojai

Vakarų Lietuvoje esantys vokiečių ir sovietų kariniai bunkeriai tapo mįslingų sprogdintojų treniruočių vieta.

Praėjusią savaitę visiškai susprogdintas nemenkas Juodąja tvirtove vadinamo bunkerio Giruliuose plytinis antstatas. Prieš tai sprogimai vyko ir Molotovo gynybinei linijai priskiriamame bunkeryje Kretingos rajono Rūdaičių kaime.

Ištaškė plytas

1939 metais statyta netoli Girulių paplūdimyje esanti Kukuliškių baterija yra bene garsiausias Antrojo pasaulinio karo paveldosauginis objektas pajūryje. Išlikę bunkeriai noriai lankomi turistų ir šiaip praeivių. Šie gynybiniai įtvirtinimai dar vadinami “Memel Nord” baterija, kuri nuo šiol garsės ir kaip dar neregėto vandalizmo akto vieta.

Vietos gyventojai pasakoja, kad prieš keletą dienų, sutemus, jie išgirdo galingą sprogimą, ataidintį iš paplūdimio. Rytą nuėję pažiūrėti, kas ten įvyko, jie rado visiškai susprogdintą Juodosios tvirtovės antstatą. “Plytos nuo sprogimo nuskriejo 20 metrų spinduliu į šonus. Tai tikrai buvo ne bandymas nugriauti, nuardyti, o sprogdinimas, tad tai – kriminalinis veiksmas, už kurį gresia baudžiamoji atsakomybė”, - LŽ sakė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.

Beje, susprogdintas bokštelis buvo pastatytas jau pokariu sovietinių pasieniečių, tad jis formaliai buvo laikomas prielipu, darkančiu autentiško bunkerio vaizdą. “Juodąją tvrtovę kartu su kitais Kukuliškių baterijos statiniais valdo Pajūrio regioninis parkas (PRP). Pernai buvo kreiptasi į mus, kad leistume nugriauti antstatą, sutvarkyti bunkerį. Leidimas išduotas, tad tas prielipas, šiaip ar taip, būtų buvęs nugriautas. Bet kad šitaip…” - stebėjosi paveldosaugininkas. Jis perspėjo, kad “pažaidę kareiviais” ir nesučiupti vandalai gali įsisukti ir į daugiau paveldosauginių Antrojo pasaulinio karo objektų.

Po sprogdinimo. /Laisvūno Kavaliausko nuotrauka

Siautėja sprogdintojai

PRP vadovas Darius Nicius LŽ teigė, kad dėl sprogdinimo jau kreiptasi į Klaipėdos rajono kriminalinę policiją. “Jau buvome gavę leidimą antstatą nugriauti, tvarkomi dokumentai dėl žemės aplink bunkerį išbraukimo iš valstybinių miškų, bus bandoma kapitališkai remontuoti šį karinį paveldą. Jame sovietai ne tik antstatą pastatė, bet ir įvairias autentiškas angas užmūrijo, tad bandysime atkurti istorinę teisybę”, - tikino jis.

Saugomos teritorijos vadovas nesiryžo spėlioti, kam galėjo šauti į galvą atsinešti ir panaudoti sprogmenis. “Memel Nord” bateriją prižiūri Antrojo pasaulinio karo istorija besidomintys jaunuoliai, entuziastai, tad jie pirmieji paskambino ir pranešė. Tai tikrai ne jų darbas”, - sakė D. Nicius. Jis prisiminė, kad Juodąją tvirtovę bandyta sprogdinti ir prieš metus. Tąkart taip pat kreiptasi į policiją, tačiau pareigūnai nieko neišsiaiškino.

“Memel Nord” istorijos entuziastų organizacijos atstovas Steponas Dabulskis LŽ tikino, kad ir anksčiau tikrai buvo sprogdinta. “Radome deguonies balionėlį. Matyt, viduje buvo užkurtas laužas ir į jį įmestas balionėlis sprogo. O dabar... Kaip tik ketinome organizuoti talką ir pradėti ardyti tą anstatą. Dabar tenka organizuoti talką sprogimo bangos išmėtytoms plytoms rinkti. Taip brutaliai elgtis negalima”, - teigė jis. Kitas “Memel Nord” grupės narys LŽ informavo, kad pernai galbūt tie patys vandalai sprogdino ir bunkerį Kretingos rajono Rūdaičių kaime.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder