Išbandymas sniegu sukėlė pasipiktinimų pūgą

Išbandymas sniegu sukėlė pasipiktinimų pūgą

Šiemet punktualumu pasižymėjusi žiema nuo pirmos dienos ėmė rodyti dantis. Užpustyti kiemai ir po gatves raulojantys automobiliai primena, kad užklupusios ekstremalios sąlygos dar ilgai nesitrauks, tad teks lėtinti tempą. Vos prasidėjus baltajam sezonui imti šokdinti kelininkai dievagojasi, kad darbai atliekami visu galimu pajėgumu ir žmonėms nereikėtų skambinti pavojaus varpais. Tačiau pirmadienį apie pietus bandant riedėti Gargždų miesto gatvėmis galvoje vis tiek kirbėjo jau banali tapusi mintis, kad šalies kelininkus žiema visada užklumpa netikėtai.

Rangovai nesusitvarko

Į "Bangos" redakciją nuo pat pirmadienio ryto pradėjus plaukti skambučiams girdėjosi tik tokie žodžiai: "Ar galima pareikšti pasipiktinimą, kad keliai visiškai nevalomi? Toks vaizdas, kad automobilių iš kiemų be pavasario neišvarysime!“ Žmonės teigė, kad net kaimo keliai geriau nuvalyti, o vos įsukus į Gargždus pasijunti lyg niekieno žemėje.

Gargždų miesto seniūnas Saulius Bakšinskis pirmadienį sakė nespėjantis atsiliepinėti į pasipiktinusių miestiečių skambučius.

"Dirbame tik gatvių valymo klausimu, visi kiti darbai tapo antraeiliai. Sulaukiame tik pretenzijų ir skundų. Sunku pasakyti, ar mūsų reikalavimai kelininkams per dideli, ar gyventojai per irzlūs, ar rangovai nepasiruošę“, – kalbėjo S. Bakšinskis.

Savivaldybės skelbtą konkursą dėl gatvių priežiūros Gargžduose laimėjo Kretingos rajone Raguviškių kaime įsikūrusi UAB "Raguvilė“. Sutartį su seniūnija įmonė pasirašė... tik penktadienį. Tad nieko nuostabaus, kad į darbus jiems kibti reikėjo net nespėjus susipažinti su miesto gatvėmis. Anot S. Bakšinskio, seniūnijos darbuotojai su kelininkais važinėjo patys, jiems net įduoti miesto žemėlapiai.

"Problema, kad rangovas yra įsikūręs kitame rajone ir Gargžduose neturi savo bazės. Be to, esant tokioms ekstremalioms sąlygoms naudojama per mažai technikos. Man, kaip miesto seniūnui, norėtųsi geresnio vaizdo mieste. Ypač, kai pusę dviejų popiet dar negalima normaliai važinėti gatvėmis“, – kritikos rangovams negailėjo seniūnas.

Pasak seniūno, šią žiemą keliams valyti ir barstyti Gargžduose iš Savivaldybės biudžeto skirta apie 200 tūkstančių litų. Mieste jau prieš dvi savaites pastatyta dalis dėžių su smėliu. Iš viso jų bus 50.

Neturėjo laiko susitarti

UAB "Raguvilė“ direktorius Virginijus Brazauskas pripažino, kad darbo sąlygos Gargžduose įtemptos.

"Sutartis įsigaliojo tik pirmadienį, nors kelius valome nuo penktadienio. Žinoma, tai daryti sudėtinga, nes yra daug sniego, dažnai ir be perstojo pusto, o ir vietovės nepažįstamos. Gatves valysime taip, kaip reikalaus seniūnija ar savivaldybė, jeigu reikės, budėsime naktimis. Dar nespėjome įsivažiuoti, tačiau pažadame, kad keliai bus prižiūrėti tinkamai. Mums kelių valymo darbai nėra naujiena, tačiau kiekvienoje savivaldybėje yra kitokios "žaidimo taisyklės“. Su valdiškomis įstaigomis visada sunku susitarti, nes taupoma. Į Gargždus važiuosime tiek, kiek reikės ir kaip dažnai mus kvies seniūnija“, – sakė V. Brazauskas. Gargžduose kol kas dirba tik du kelininkų automobiliai.

V. Brazauskas, naudodamasis proga, prašė vairuotojus būti supratingus ir suteikti pirmenybę sunkiasvorei gatvių valymo technikai. Dėl to pirmadienį Gargžduose jau kilo incidentas, kai atbulas stumdamasis valytuvas atsitrenkė į naują mašiną.

Ragina vaduotis patiems

Gargždų seniūnas S. Bakšinskis gyventojus prašė būti sąmoningus ir nelaukti, kol viskuo pasirūpins seniūnija.

"Kažkodėl nuosavame name gyvenantys žmonės neprašo, kad kiemą atkastų seniūnija, o daugiabučių gyventojai piktinasi, jei tai nedaroma. Būtų puiku, jei žmonės sektų kai kurių bendrijų pavyzdžiais ir patys atsikastų savo kiemus. Juk technikai sudėtinga įvažiuoti į siauras aikšteles, ypač kai jos apstatytos automobiliais. Todėl patiems atsikasti porą kvadratinių metrų savo automobiliui neturėtų būti sudėtinga“, – ragino S. Bakšinskis.

Žiemos sąlygomis Gargžduose sunkiausia išvažiuoti J. Janonio ir P. Cvirkos gatvėmis. Jose jau pastatyti įspėjamieji kelio ženklai, porinėmis dienomis leidžiantys stovėti vienoje, o ne porinėmis – kitoje kelio pusėje. Taip kelininkams sudarytos geresnės sąlygos valyti gatves.


"Ankstesniais metais trukdančių automobilių savininkus išsiaiškindavome padedant policijai. Jei reikės, taip darysime ir šiemet“, – pridūrė S. Bakšinskis.

Dirba visu pajėgumu

Magistralės, krašto ir rajoninius kelius Klaipėdos rajone prižiūrinti VĮ "Klaipėdos regiono keliai“ tikina dirbanti išsijuosusi. Įstaigos Klaipėdos kelių tarnybos viršininkas Viktoras Baltmiškis "Bangai“ sakė, kad visi keliai pravalomi keliskart per dieną, kelininkai dirba naktimis ir nuo pat ankstyvo ryto.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį stipriai pusčius sudėtingiausia buvo išvažiuoti Agluonėnų keliu, taip pat keliais Klaipėda–Veiviržėnai–Endriejavas, Vėžaičiai–Žadeikiai–Endriejavas. Ties Veiviržėnais eismo sąlygas trumpam sutrikdė nugriuvęs pienovežis.

"Šiuo metu visi mums priklausantys ruožai yra išvažiuojami. Žinoma, sulaukiame žmonių skundų, tačiau jie taip pat turėtų suprasti, kad 7 valandą ryte kelio į Judrėnus ar Žadeikius dar galime ir nebūti spėję pravalyti. Kol kas tam, kad dirbtume visu pajėgumu, lėšų užtenka. Jeigu šitaip snigs visą žiemą, jų galime pritrūkti, tačiau žmonės gali nesibaiminti – keliai bus nuvalyti“, – optimistiškai niurzgančius vairuotojus nuteikė V. Baltmiškis.

"Banga"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder