"Išmanantys Konstituciją kuria valstybę"

"Išmanantys Konstituciją kuria valstybę"

(1)

"Savo šalies įstatymus turi žinoti kiekvienas žmogus, nes jie kuria valstybę ir jos gerovę, ateitį", - sakė klaipėdietės, sėkmingai išlaikiusios ir parodžiusios išsamiausias žinias pirmajame Konstitucijos egzamino etape ir ketvirtadienį atvykusios į antrąjį.

"Aš pirmą kartą dalyvavau Konstitucijos egzamine, tiesiog nežinojau, kada jie vyksta, o dabar nutariau pasitikrinti savo žinias",- sakė armėnų kilmės klaipėdietė Svetlana Grigorian.

Pasak jos, pravertė mokykloje vykusios pilietiškumo pamokos, universitete taip pat teko nagrinėti teisinius dalykus, tad einant į egzaminą liko tik dar kartą persiskaityti dokumentą.

"Aš manau, kad kiekvienam Lietuvos respublikos piliečiui būtina išmanyti pagrindinį šalies įstatymą, nes, pirmiausia, tai yra jo teisė. Antra - ja naudodamasis jis gali teisingai vykdyti savo pareigas", - sakė Svetlana.

"Konstitucijos gal nemoku atmintinai, tačiau šios žinios suteikia vidinės jėgos, stiprybės ir pasitikėjimo. Pasijutau pilietiškesne, dabar lengviau suprasti procesus, vykstančius respublikoje, aiškesni pasidarė rinkimai",- sakė teisininkės išsilavinimą turinti klaipėdietė Audronė Lavruvianec, viena iš penketo teisinį išsilavinimą turinčių klaipėdiečių, kurie buvo panorę laikyti Konstitucijos egzaminą.

Pokalbininkė tikisi, jog laikiusieji šį egzaminą geriau supras savo pilietines pareigas ir net galės pakeisti valstybės valdymą bei įtakoti sprendimus.

"Šį kartą jaudinuosi labiau, nei pirmajame etape, nes yra ne tik testų klausimai, bet ir vienas atviras, į kurį reikės atsakyti, kaip jį traktuoja Konstitucija, ir net išreikšti savo nuomonę", - sakė teisininkė.

Antrajame Konstitucijos egzamino etape dėl nugalėtojo vardo visoje šalyje susikovė beveik 900 pirmojo turo geriausiųjų. Laimėtojus išrinks speciali komisija, kuriai pirmininkauja Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Gyventojų grupėje bus atrinkti 3 geriausiai egzaminą išlaikę asmenys, neturintys teisinio išsilavinimo, ir 3 teisinį išsilavinimą turintys ar jo siekiantys asmenys. 3 laimėtojai bus išrinkti ir nuteistųjų, esančių laisvės atėmimo vietose, grupėje. Mokinių grupėje Konstitucijos egzamino vertinimo komisija atrinks 9 geriausius: po tris kiekviename 5-7 klasių, 8-10 klasių ir 11-12 klasių pogrupyje.

Konstitucijos dieną - spalio 25-ąją laimėtojai bus iškilmingai apdovanoti Lietuvos Respublikos Prezidentūroje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder