Išplaukusius bei negrįžusius prisiminė ir prezidentė

Išplaukusius bei negrįžusius prisiminė ir prezidentė

Jūreivių pagerbimas - tradicinė jūros šventės dalis, kurios metu atiduodama duoklė esantiems ir buvusiems šios srities specialistams. Šiais metais pagerbimo ceremonijoje dalyvavo ne tik Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, bet ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prezidentė pabrėžė ir simbolinę, ir ekonominę jūros svarbą šalies gyvenime.

"Šiandien ypatinga diena - Klaipėdos gimtadienis, o Klaipėda be jūrininkų nebūtų Klaipėda, Lietuva be Klaipėdos nebūtų Lietuva". - kalbėjo D. Grybauskaitė stovėdama prie paminklo "Albatrosas", skirto pagerbti išplaukusiems ir nesugrįžusiems jūrininkams.

Šiame ir praėjusiame amžiuje, įskaitant ir sovietmetį, yra nuskendę per 20 Lietuvos laivų bei žuvę apie 40 žmonių.

"Šiandien minime tuos, kurie išėjo į jūrą dirbti, nešti žinią apie Lietuvą, išėjo ir negrįžo. Visi šie žmonės - mūsų širdyse ir atmintyje. Savo žmones prarado ne tik šeimos nariai, bet ir visa šalis. Todėl visos Lietuvos vardu dar kartą nuolankiai lenkiu galvą prieš tuos, kurie išėjo ir negrįžo, bet liko mūsų širdyse", - sakė prezidentė.

D. Grybauskaitė, V. Grubliauskas, Lietuvos jūrininkų sąjungos atstovai, Jūrų kapitonų klubo atstovai, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai ir visi norintieji prie paminklu dėjo gėles ir vainikus.

Po to jūrininkų pagerbimas persikėlė į Lietuvos jūrų muziejų. Buvo iškilmingai pakeltos Kopgalio ir Klaipėdos vėliavos, nuskambėjo patrankos šūvis. Lietuvos Jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža Jūros veterano ženklais apdovanojo nusipelniusius jūrininkus.

Renginio kulminacija tapo parodos "Su pirmojo prezidento vardu" atidarymas. Šią vasarą sukanka 85 metai, kai į Klaipėdos uostą įplaukė pirmasis Nepriklausomos Lietuvos karo laivas "Prezidentas Smetona". Vokietijoje nupirktas minų paieškos laivas buvo pavadintas pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos vardu.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder