Jūros tiltas neatsikrato "šumacherių"

Jūros tiltas neatsikrato "šumacherių"

Poilsiautojai vis dažniau skundžiasi, kad tik pėstiesiems skirtas jūros tiltas Palangoje tapo pasivažinėjimo dviračiais ir velomobiliais ar net jų lenktynių vieta.

Ku­ror­to val­di­nin­kai pri­pa­žįs­ta, kad to­kia si­tua­ci­ja ke­lia grės­mę pės­tie­siems, ta­čiau daug me­tų ne­pa­vyks­ta ras­ti spren­di­mo, ku­ris pa­ža­bo­tų sa­va­va­liau­to­jus. Svars­to­ma, kad pi­ni­gi­nė­mis bau­do­mis nuo 23 iki 45 eu­rų rei­kė­tų baus­ti ne tik til­tu rie­dan­čius pa­žei­dė­jus, bet ir vers­li­nin­kus, ku­rie jiems iš­nuo­mo­ja trans­por­to prie­mo­nes.

Vie­nas siū­ly­mų til­to prie­igas ati­tver­ti nu­len­kia­mais stul­pe­liais vis dar ne­įgy­ven­din­tas.

Po­li­ci­ja vi­sų nesugaudys

Jū­ros til­tas Pa­lan­go­je – tik pės­tie­siems skir­ta pa­si­vaikš­čio­ji­mo vie­ta. Apie tai by­lo­ja ir jo prie­igo­se pa­sta­ty­tas ženk­las.

Pa­te­kę ant til­to žmo­nės pa­pras­tai at­si­pa­lai­duo­ja ir ma­no esan­tys sau­gūs. Ta­čiau pės­čių­jų oa­ze jū­ros til­to ne­pa­va­din­si, nes juo nuo­lat zu­ja tiek dvi­ra­čiai, tiek ke­tur­ra­čiai ve­lo­mo­bi­liai. Šias trans­por­to prie­mo­nės iš­si­nuo­mo­ję poil­siau­to­jai mėgs­ta min­ti pe­da­lus kiek tik jė­gos lei­džia. Ne­re­tai al­ko­ho­lio pa­dau­gi­nan­tys jau­nuo­liai pa­mė­go ant til­to tie­siog lenk­ty­niau­ti, taip su­kel­da­mi dis­kom­for­tą pės­tie­siems ir kel­da­mi grės­mę jų sau­gu­mui. Ypač vai­kams ar­ba pa­gy­ve­nu­siems žmo­nėms.

Anot Pa­lan­gos mies­to po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Vie­šo­sios po­li­ci­jos sky­riaus vir­ši­nin­ko Gin­tau­to Po­ce­vi­čiaus, su­val­dy­ti si­tua­ci­ją nė­ra pa­pras­ta.

„Šie­met pa­žei­dė­jams esa­me sky­rę pi­ni­gi­nes bau­das, ta­čiau daž­niau­siai par­ei­gū­nai juos įspė­ja ir pa­pra­šo pa­si­ša­lin­ti su trans­por­to prie­mo­ne nuo til­to ar­ba nuo jos nu­lip­ti. Vi­sa­da, kai pa­tru­lis bu­di prie til­to, rea­guo­ja­ma į va­žiuo­jan­čius ant jo. Ta­čiau po­li­ci­nin­kų vien tam ne­pas­ta­ty­si, jų rei­kia vi­sa­me ku­ror­te. Esa­me kal­bė­ję dėl fi­zi­nių kliū­čių įren­gi­mo til­to prie­igo­se, ta­čiau pri­im­ti spren­di­mo kol kas ne­si­ryž­ta­ma“, – LŽ sa­kė jis.

Esą spe­cia­lūs stul­pe­liai, ga­lin­tys užb­lo­kuot ke­lią ve­lo­mo­bi­liams, truk­dy­tų pa­tek­ti ant til­to ar prie jo gel­bė­to­jams, grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos ma­ši­noms, ko­mu­na­li­nin­kams.

„Ži­no­ma, yra ga­li­my­bė įreng­ti nu­len­kia­mus stul­pe­lius. Aps­kri­tai tie ve­lo­mo­bi­liai Pa­lan­go­je tam­pa šio­kia to­kia prob­le­ma, nes jais va­ži­nė­ja­ma vi­sur, yra bu­vę ir in­ci­den­tų, kai užk­liu­do­mi žmo­nės, ap­ga­di­na­mos ki­tos trans­por­to prie­mo­nės“, – tei­gė par­ei­gū­nas.

Klai­pė­dos analogas

Apie bū­ti­ny­bę spręs­ti jū­ros til­to prob­le­mas kal­bė­ta ne kar­tą, vy­ko Pa­lan­gos sa­vi­val­dy­bės Sau­gaus eis­mo ko­mi­si­jos pa­si­ta­ri­mai, ta­čiau jo­kių spren­di­mų iki šiol nė­ra.

„No­rė­ta pa­sta­ty­ti ženk­lą, drau­džian­tį va­žiuo­ti dvi­ra­čiais, ta­čiau šios min­ties at­si­sa­ky­ta, nes Pa­lan­ga ska­ti­na eko­lo­gi­nį trans­por­tą. Bet prob­le­mą rei­kia spręs­ti, nes ji yra opi ir ak­tua­li kiek­vie­ną va­sa­ros se­zo­ną. Ne­gi bus lau­kia­ma, kol įvyks ko­kia nors ne­lai­mė?“ – kal­bė­jo Pa­lan­gos ta­ry­bos na­rys Ei­mu­tis Ži­da­na­vi­čius.

Keis­čiau­sia tai, kad bent jau ant ve­lo­mo­bi­lių nė­ra jo­kių lip­du­kų, ku­rie in­for­muo­tų, jog ant jū­ros til­to šio­mis trans­por­to prie­mo­nė­mis va­žiuo­ti griež­tai drau­džia­ma. LŽ kal­bin­ti nuo­mos punk­tų val­dy­to­jai die­va­go­jo­si, kad poil­siau­to­jai vi­sa­da žo­džiu įspė­ja­mi, kur ne­ga­li­ma va­žiuo­ti, ta­čiau tai­syk­lių vis vien ne­si­lai­ko.

Pa­lan­giš­kiams ga­li­ma bū­tų pa­teik­ti Klai­pė­dos pa­vyz­dį, su­si­ju­sį su van­dens dvi­ra­čiais. Jais per­nai Dan­gės upe bu­vo plau­kio­ja­ma už Pi­lies til­to, o šio­je upės at­kar­po­je vyks­ta in­ten­sy­vi lai­vy­ba, tad pra­mo­gau­to­jai kė­lė ne tik pa­vo­jų sau, bet ir truk­dė upei­viams.

Iš­kė­lus šią prob­le­mą vie­šai van­dens dvi­ra­čius nuo­mo­jan­tys vers­li­nin­kai su­sku­bo pa­ga­min­ti spe­cia­lius lip­du­kus ir juos užk­li­ja­vo ant kiek­vie­nos plau­kio­ji­mo prie­mo­nės. Lip­du­kuo­se nu­ro­dy­tas drau­di­mas plauk­ti už Pi­lies til­to ir įspė­ja­ma, kad už tai­syk­lės ne­pai­sy­mą gre­sia pi­ni­gi­nės bau­dos, o te­ri­to­ri­ja yra fil­muo­ja­ma.

Po šio vers­li­nin­kų žings­nio Dan­gės upe plau­kio­jan­tys pra­mo­gau­to­jai už Pi­lies til­to ne­bep­lau­kia.

„To­kia pre­ven­ci­jos prie­mo­nė bū­tų veiks­min­ga ir Pa­lan­go­je ve­lo­mo­bi­lių at­ve­ju. Rei­kia ug­dy­ti ne­pa­kan­tu­mą tiems chu­li­ga­nams. Pats esu ne kar­tą ma­tęs, kaip al­ko­ho­lio pa­dau­gi­nę jau­nuo­liai tie­siog lenk­ty­niau­ja ant til­to, gąs­di­na pra­ei­vius, ma­ža­me­čius vai­kus. Sa­vi­val­dy­bė ga­lė­tų pa­ska­tin­ti fo­tog­ra­fuo­ti bei fil­muo­ti pa­žei­dė­jus, o me­džia­gą siųs­ti į me­ri­ją. Vers­li­nin­kai ga­lė­tų pa­si­ga­min­ti ir nuo­mo­to­jams da­ly­ti at­min­ti­nes“, – siū­lė E. Ži­da­na­vi­čius.

Griež­tins atsakomybę

Me­ri­jos Vie­šo­sios tvar­kos sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­ja Da­nu­tė Mi­kie­nė LŽ pri­pa­ži­no, kad prob­le­mą ti­krai rei­kia spręs­ti.

„Siū­ly­si­me ki­tą­met, prieš iš­duo­dant vers­li­nin­kams lei­di­mus nuo­mo­ti dvi­ra­čius ir ve­lo­mo­bi­lius, rei­ka­lau­ti jų at­sa­ko­my­bės. Ma­nau, bū­tų tiks­lin­ga baus­ti ne tik pa­žei­dė­jus, bet ir tuos vers­li­nin­kus, ku­rie iš­nuo­mo­jo trans­por­to prie­mo­nę. Gal tai pa­dė­tų ga­lų ga­le pa­lai­ky­ti tvar­ką“, – sa­kė val­di­nin­kė.

Ji ti­ki­no, kad va­sa­rą sky­riaus dar­buo­to­jai daug kar­tų yra draus­mi­nę ant til­to va­ži­nė­jan­čius poil­siau­to­jus, ra­gin­da­vę juos pa­si­ša­lin­ti ar­ba nu­lip­ti nuo trans­por­to prie­mo­nės.

„Bet, ma­tyt, tai nė­ra veiks­min­ga. Ma­nau, at­ėjo lai­kas aps­kri­tai pa­gal­vo­ti apie marš­ru­tų nu­sta­ty­mą ve­lo­mo­bi­liams, ku­rie da­bar po ku­ror­tą va­ži­nė­ja chao­tiš­kai. O ant til­to – koš­ma­ras“, – kal­bė­jo D. Mi­kie­nė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder