Kaligrafijos vėjai pūs mūsų miesto bures

Kaligrafijos vėjai pūs mūsų miesto bures

"Projekto, skirti Klaipėdos 760 metų jubiliejui idėja buvo sukurti burių prototipą, ir dvylika darbų įgis milžinišką formatą ir burės pasiners į Danės bangas. Tikimės gero vėjo",-sakė viena parodos "Kaligrafija ant burių", surengtos Prano Domšaičio galerijoje kuratorių Goda Giedraitytė.

Kaligrafijos menas šiame technologijų, informacijos pertekliaus amžiuje tebėra paslaptingas kaip Šumeruose ar Senovės Egipte, kur gimė raštas ir ypatinga raštininko profesija. Todėl kaligrafai plunksna ar teptuku, ir net ranka ant smėlio rašė savo tekstus ant sintetinio puošto ir natūralaus audinio, popieriaus ar drobės. Anot menotyrininkės Kristinos Jokubavičienės, tai gyvas įrodymas, jog kaligrafija - savarankiškas ir transcendentinis menas, emocija, improvizacija, eksperimentas, pagaliau - džiazas. Tačiau labai svarbu šrifto garnitūros pasirinkimas, kompozicija, įrankių savybių panaudojimas, racionalumas ir fantazija.

Tarptautiniam kaligrafijos konkursui atstovauja 7 šalys, tarp atrinktų dvylikos kūrėjų - šeši lietuviai, kiti 6 - iš Prancūzijos, Rusijos, Baltarusijos, Izraelio, Vokietijos, Latvijos. Kaligrafija atskleidžia savitas šalies kultūros ir meno tradicijas, net gyvenimo būdą, kūrėjų erudiciją ir vidines būsenas, tačiau šios parodos autoriai stengėsi kuo originaliau atskleisti miesto dvasią ir savitumą. Konkurso nugalėtojai buvo pasveikinti, jiems įteiktas naujausias, aštuntasis vienintelio Lietuvoje tęstinio laidinio "Kaligrafijos sąsiuviniai" numeris. Jame pristatoma kaligrafijos guru - Lidijos Skačkauskaitės - Kuklienės ir Zitos Inčirauskienės kūryba, japoniška kaligrafija, mokoma, kaip piešti hieroglifus, atspindimos tarptautinės šio meno naujovės ir pasiekimai, tad kartu jis yra ir gera pamoka jauniesiems kūrėjams. Apdovanotieji jauni autoriai Agnė Pivoriūnaitė, Ilja ir Romanas Klemencovas drauge su vyresniaisiais kolegomis ir parodos lankytojais buvo pakviesti susipažinti su Lidijos Skačkauskaitės - Kuklienės kūrybinės virtuvės paslaptimis, ir patys savaip komponuoti kaligrafines kompozicijas. Dalyviams paruoštos vaišės išsiskyrė kaligrafija ant keptų pyragų ir kompozicija.

Paroda veiks iki vasario 29 dienos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder