Karas dėl šiukšlių prispaudė merą

Karas dėl šiukšlių prispaudė merą

Kelerius metus atidėliojant visuotinės rinkliavos už atliekų tvarkymą Klaipėdos rajone įvedimą baigėsi verslininkų kantrybė. Jie įtaria, kad dėl tokio delsimo gali būti kaltas pats rajono meras Vaclovas Dačkauskas, todėl apskundė jo veiksmus etikos sargams.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nutarė ištirti, ar V. Dačkauskas, būdamas UAB "Gargždų komunalinės paslaugos" akcininku bei valdybos pirmininku ir galimai savivaldybėje spręsdamas su šia bendrove susijusius klausimus, nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo.

Išsisukinėja

Pats V. Dačkauskas išsisukinėja ir, kaip tokioje situacijoje įprasta mūsų šalies politikams bei aukšto rango tarnautojams, dedasi nieko nežinąs. Visą dieną tarnybiniu telefonu neatsiliepęs rajono savivaldybės meras vakar tik darbo dienos pabaigoje per atstovę spaudai lakoniškai atsakė, kad savo nuomonės šiuo klausimu neturįs, mat nesąs susipažinęs su tyrimo medžiaga.

VTEK pirmininko patarėja Gintarė Norkūnaitė nesiryžo prognozuoti, kiek galėtų tęstis tyrimas.

"Pagal įstatymą, tyrimą privalome atlikti per tris mėnesius. Tačiau terminas gali būti pratęstas. Kadangi tarnyba šiuo metu turi galybę bylų, taip pat ir teisminių, neatmestina tikimybė, kad tyrimas dėl V. Dačkausko gali trukti ir pusę metų", - teisinosi G. Norkūnaitė.

Pasak jos, jei komisijos išvados V. Dačkauskui būtų nepalankios, VTEK negalėtų jo atleisti iš darbo. Tačiau pasibaigus Tarybos nario kadencijai šis asmuo trejus metus negalėtų dirbti valstybės tarnyboje.

Mero interesai

Skundą VTEK pateikė Šiauliuose registruotos AB "Specializuotas transportas" direktorius Rolandas Stanys. Jis "Vakarų ekspresui" paaiškino, kad taip pasielgti jį privertė Gargžduose įsikūrusios merijos veiksmai.

"Mes dar prieš pusantrų metų laimėjome Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) skelbtą komunalinių atliekų vežėjo konkursą, tačiau iki šiol mums kaišiojami pagaliai į ratus ir visaip trukdoma atlikti savo sutartinius įsipareigojimus. Mūsų manymu, viskas vyksta tik dėl to, kad panašią funkciją norėtų atlikti ir V. Dačkausko kontroliuojama UAB "Gargždų komunalinės paslaugos", - piktinosi verslininkas.

Jis svarstė, kad V. Dačkauskas, net ir nebalsuodamas už jo bendrovės konkurentams nepalankius sprendimus, tačiau dirbdamas savivaldybėje ir būdamas įmonės valdybos pirmininku, savo rankose turi visus svertus, kaip daryti įtaką jo bendrovei palankiems sprendimams.

KĄSNIS. Gargžduose ir visame Klaipėdos rajone per metus susidaro apie 13,5 tūkst. tonų atliekų, tad akivaizdu, jog už tokį kiekį gaunamos pajamos yra ne vienos įmonės svajonė.

Šiuo metu komunalines atliekas į Klaipėdos rajone esantį sąvartyną iš sutartis pasirašiusių fizinių ir juridinių asmenų veža trys įmonės - V. Dačkausko kontroliuojama bendrovė "Gargždų komunalinės paslaugos", UAB "Specialus autotransportas" ir UAB "Švaros diena".

Šiaulių įmonė buvo įsipareigojusi vieną toną komunalinių atliekų Klaipėdos rajone surinkti ir nuvežti į Dumpių sąvartyną už 125,10 Lt su PVM. Klaipėdos rajone per metus susidaro apie 13,5 tūkst. tonų atliekų. Akivaizdu, kad už tokį kiekį gaunamos pajamos yra ne vienos įmonės svajonė.

Naujas konkursas

Penkerių metų trukmės sutartis turėjo įsigalioti tada, kai Klaipėdos rajone bus pradėta rinkti vietinė rinkliava už buitinių atliekų išvežimą. Kelerius metus trypčioję vietoje pernai Gargždų politikai pasiryžo ir nusprendė, kad rajono gyventojai vietinę rinkliavą turėtų mokėti nuo šių metų balandžio 1-osios. Tačiau praėjusių metų pabaigoje rajono Taryba persigalvojo, nutraukė koncesijos sutartį su KRATC ir įsteigė naują viešąją įstaigą "Gargždų švara", kuri ir administruos visuotinę rinkliavą. Savo ruožtu ši įstaiga paskelbė naują vežėjo konkursą.

Pasak "Gargždų" švaros" direktoriaus Rimanto Martinkaus, Klaipėdos rajonas bus padalintas į dvi dalis - šiaurinę, su Gargždais, ir pietinę, su Priekule.

"Konkurso laimėtojai gali būti du arba vienas. Tačiau kol vyksta procedūros, nuo balandžio 1-osios, kaip buvo planuota, rinkliavos nereikės mokėti. Artimiausiame posėdyje Taryba pakeis datą. Spėjame, kad rinkliava įsigalios nuo antro pusmečio, liepos 1-osios", - sakė R. Martinkus.

"Mes netvirtiname, kad V. Dačkauskas pažeidė įstatymus, tačiau įtariame, kad taip gali būti padaryta, todėl ir kreipėmės į VTEK. Tačiau net ir nepatyrusia akimi žiūrint, visa ši istorija baltais siūlais susiūta", - "Vakarų ekspresui" aiškino R. Stanys.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder