Klaipėdoje perlaidojami vokiečių karių palaikai

Klaipėdoje perlaidojami vokiečių karių palaikai

Antradienį Vokiečių karių kapinėse Klaipėdoje perlaidojami dvidešimties I pasauliniame kare žuvusiųjų vokiečių karių palaikai.

Į uostamiestį amžinam poilsiui iš J. Balčikonio gimnazijos stadiono Panevėžyje jie pervežami etapais, nes čia tebetęsiami kasinėjimo darbai.

1915-1918 m. J. Balčikonio gimnazija buvo vokiečių karo ligoninė. Jos teritorijoje laidoti nuo sužeidimų mirę kariai, ligoninės personalas.

1947 m. kapinės buvo likviduotos. Žemės sklypas atiduotas gimnazijai. Ir jame buvo įrengtas stadionas. 2005-aisiais Panevėžio savivaldybė inicijavo archeologinius kasinėjimus. Ištirta 4 070 kv. m teritorija. Rasti 832 vokiečių karių palaikai, asmeniniai daiktai.

Po kelerių metų palaikai buvo perlaidoti Klaipėdoje. Tačiau tuomet liko nedemontuota stadiono teritorijoje esanti šilumos trasa. Panevėžio savivaldybė ir Vokietijos ambasada susitarė, kad šiame plote archeologiniai kasinėjimai bus atliekami prasidėjus stadiono renovacijai. Ir šis pažadas buvo ištęsėtas. Radus dar vokiečių karių palaikų buvo atlikti antropologiniai tyrimai. Su ambasada sutarta, kad ir šie palaikai bus perlaidoti Vokiečių karių kapinėse Klaipėdoje.

Antradienį I pasauliniame kare žuvusiems ir perlaidojamiems vokiečių kariams atiduoti pagarbos susirinko Klaipėdos ir Panevėžio miestų visuomenės, Lietuvos kariuomenės, Vokietijos ambasados Lietuvoje atstovai, katalikų ir protestantų dvasininkai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder