Klaipėdoje tapti paveldu gali tik griuvėsiai

Klaipėdoje tapti paveldu gali tik griuvėsiai

Balandžio mėnesio pradžioje savivaldybėje posėdžiavusi Klaipėdos miesto nekilnojamojo turto kultūros paveldo vertinimo taryba priėmė sprendimą, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo prasilenkiantis su logika.

Naujienų portalas VE.lt jau rašė apie šį posėdį, kurio metu buvo spręstas kelių namų ar gyvenamųjų rajonų likimas. Vienas iš daugiausiai diskusijų sulaukusių objektų – tai Naujojoje Uosto gatvėje esantis namas, pažymėtas penktu numeriu. Šis prie pat važiuojamosios kelio dalies atsidūręs apleistas pastatas daugeliui gyventojų yra mįslė. Lygiai tiek pat mažai duomenų apie jį turėjo ir susirinkusi taryba, kuriai teliko apžiūrėti išlikusių istorinio namo dalių nuotraukas ir nuspręsti, ar verta dėl išlikusių unikalių detalių visą statinį įtraukti į Kultūros vertybių registrą.

Įvertinę tolimesnę senosios Vitės kvartalo plėtrą, tarybos nariai nusprendė to nedaryti ir įjungti žalią šviesą buvusio (kaip spėjama) uosto administracijos pastato griovimo darbams.

Griuvėsiai yra labiau vertingi

Situacija nebūtų komiška, jeigu ne visai šalia stūksanti viena iš miesto piktžaizdžių. Pavažiavus gatve vos vieną šimtą metrų, galima pasiekti kitą „namą“, pažymėtą numeriu septyni. Žodis „namas“ neveltui parašytas kabutėse, nes tai – viso labo griuvėsių krūva, kuri vis mažėja dėl nuo vėjo krintančių plytų.

Šio statinio savininkas – Baltarusijos pilietis Olegas Ermak, kurio uostamiesčio savivaldybės darbuotojai ieškojo ne vienerius metus. Šis užsienietis iš miesto nuomojasi žemę, esančią po pastatu, tačiau daug metų už jos nuomą tiesiog nemokėjo. Dar 2009 metais savivaldybė kreipėsi į teismą, siekdama atgauti 50 tūkst. litų siekiančią sumą. Tačiau atsakovas tada paprašė sumažinti skolą iki 13 tūkst. litų motyvuodamas tuo, jog statinys įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, todėl esą pablogėjo sąlygos disponuoti turimu turtu.

Taip, teisingai, šie griuvėsiai – tai Klaipėdos nekilnojamojo kultūros paveldo vertybė, kuri pasak valdininkų turėtų džiuginti kiekvieno miestiečio akį ir šildyti širdį.

Dar 2002 metais parengtame detaliajame plane numatyta pastatą rekonstruoti, bet po dešimtmečio jo būklė tik suprastėjusi. Pats savininkas, O. Ermak, šio namo atstatyti pagal savo norus negali. Tą jam buvo uždrausta daryti dėl galiojančių detaliojo plano sąlygų – numatytas aukštis būtų viršyjęs paveldosaugininkų nurodytą.

„Buvome jį suradę su Baltarusijos ambasados pagalba. Pagal sudarytas sutartis, pastato savininkas turi atstatyti savo pirkinį tokį, koks jis numatytas detaliajame plane. Deja, šis planas jam neįtinka ir jis prašė jį pakeisti, tačiau gavo neigiamą atsakymą. Paprasčiausiai pono Olego Ermak norai prasilenkia su galimybėmis, dėl tos priežasties iki šiol vyksta teisminiai procesai“,- pasakojo žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė.

Vertybes reikia saugoti

Tuo tarpu vyriausiasis miesto architektas Almantas Mureika mano, jog pastatų vertingumą turėtų įvertinti ne saujelė išrinktųjų tarybos narių, o platesnis ratas įvairių sričių atstovų.

„Negali būti jokios kalbos – vertybės turi būti išsaugojamos. Tačiau kas turi nustatyti tikrąją vertę? Aš manau, jog tam reikia ne vieno ir ne kelių žmonių. Turime daug aktyvių visuomenininkų – jie be abejonės turėtų dalyvauti šiame procese.

Surengta diskusija tarp tarybos narių ir miesto gyventojų atneštų tikslesnius rezultatus. Tačiau tai turi būti daroma pradinėje pastato vertinimo stadijoje, o ne tada, kai atvykę statybininkai jau ruošiasi griauti galimai vertingą architektūros kūrinį“,- vertinimo būdus siūlė A. Mureika.

Trukdo naujoms statyboms?

Pasmerktas nugriovimui, šiuo metu „namas numeris penki“ priklauso UAB „Memelio miestas“. Tai projektas, pradėtas vystyti „Laivitės“ teritorijoje dar prieš septynerius metus. Vizija – naujų biurų, viešbučių, kazino, naktinių klubų ir gyvenamųjų namų kompleksas, kurio įvaizdį galėtų gadinti teritorijos pakraštyje riogsantis apleistas pastatas.

NAUJOJI UOSTO 5. Šiam pastatui gresia griūtis. Tomo PERMINO nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder