"Laisvės kelias" drieksis ir pajūryje

"Laisvės kelias" drieksis ir pajūryje

Noras parodyti solidarumą Baltarusijai nuskriejo per visą Lietuvą. Neabejingas ir pajūris - "Laisvės kelio" įkvėptos akcijos vyks Klaipėdoje ir Palangoje.

Pirmadienį buvo įteiktas prašymas Klaipėdos savivaldybei organizuoti mitingą "Klaipėdos laisvės kelias". Jis bus skirtas palaikyti Baltarusiją kovoje už laisvę, demokratiją, laisvus rinkimus ir pasisakyti prieš smurtą. Mitingą organizuoja Klaipėdos kultūros bendruomenė, "Klaipėda, aš su tavim" ir "Klaipėda Gyvai".

"Gavus leidimą bus galima kreiptis į poilsiautojus, kurie galbūt 19 valandą bus kelyje tarp gyvenamosios vietos ir Vilniaus, Kauno ir Raseinių, irgi prašysime simboliškai sustoti ir 10 minučių pabūti kartu su baltarusiais, norime tą solidarumą išreikšti", - pasidalijo mintimis renginio organizatoriai.

Klaipėdos Laisvės kelias prasidės Šiauriniame rage, žmonių grandinė nusidrieks Dangės krantine pro miesto rotušę iki Biržos tilto, nuo jo pasuks palei Herkaus Manto gatvę, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šaligatviu iki Sąjūdžio būstinės Liepų gatvės pradžioje. Nuo čia nusidrieks ilga tiesioji kelio atkarpa iki pat Palangos plento. Gyva žmonių grandine kviečiama rikiuotis šaligatviais, sankryžose netrukdant transporto eismui.

Aprangos kodas - balta spalva. Dalyviams rekomenduojama būti su pirštinėmis ir veido kaukėmis.

"Planuojame, kad dalyvaus penki tūkstančiai žmonių, turime būti atsakingi. Žinoma, prašome Savivaldybės pagalbos dėl saugumo kelyje palaikymo", - sako organizatoriai.

Baltarusija - vienintelė diktatūra likusi Europoje, o Lietuva gali prisidėti prie istorinio įvykio, palaikydama Baltarusiją kelyje demokratijos link. Vis dėlto abi šalys turi bendrą istoriją, kultūrą.

"Mūsų pareiga yra Baltarusijai padėti. Tuo labiau, kad Klaipėdoje gyvena nemaža baltarusių bendruomenė, mes norime jiems parodyti, kad nesame neabejingi. Kuo mažesnė šalis, tuo lengviau gali padėti. Atsiminkime, kad mus pirmuosius pripažino Islandija", - paaiškino renginio organizatoriai.

Įvairių jaunimo organizacijų nariai vyks į pagrindinį „Laisvės kelią“ kuris vyks Vilniuje. Autobusus kurie veš į „Laisvės kelią“ samdo ir apmoka Klaipėdos miesto savivaldybė.

"30 metų jau esame laisvi, norime, kad šie pokyčiai būtų ir pas mūsų kaimynus. Su nerimu stebime įvykius Baltarusijoje, žmogaus teisių pažeidimus ir smurtą. Mes esame jauni žmonės ir tik iš tėvų ir senelių pasakojimų girdime apie jų laisvės kovas.

Dabar galime susivienyti ir įkvėpti bei padrąsinti kaimynus padaryti tą patį.

Todėl kartu su jaunimo organizacijomis nusprendėme prisidėti prie šios akcijos", - pasakojo Klaipėdos jaunimo reikalų tarybos atstovas Laurynas Gečius.

Prie akcijos Baltarusijai palaikyti jungsis ir Palanga. Šeštadienį Šventosios ir Palangos gatvėmis nusidrieks baikerių paradas. Motociklininkų kolona važiuos maršrutu Šventoji-Palanga-Šventoji ir taip prisistatys žmonėms. 14 val. visa motociklų kolona pajudės iš Prieplaukos g., tada važiuos Mokyklos g., Liepojos pl., o atvykęį Palangą baikeriai važiuos Vytauto g., Kretingos g. ir grįš Klaipėdos pl. atgal į Šventąją.

"Mes labai didžiuojamės šiuo paradu, tai yra ilgametė tradicija ir reginys, kurį tikrai verta pamatyti. Baikeriai parado metu bus pasipuošę Baltarusijos vėliavomis, tokiu būdu jie parodys solidarumą ir palaikymą Baltarusijos tautai jų kovoje už laisvę ir savo teises", - sako organizatoriai.

Sekmadienio vakarą prie Palangos tilto ir Šventojoje taip vyks Baltijos keliui atminti skirti renginiai, kuriuose bus išreiškiamas palaikymas Baltarusijai. Žmonės kviečiami nutiesti gyvą grandinę nuo J. Basanavičiaus gatvės pradžios iki pat jūros tilto pabaigos. Šventojoje susirinkimo vieta - prie skulptūrinės kompozicijos "Žvejo dukros". Gyva grandinė bus tiesiama ne susitveriant už rankų, o laikant metro ilgio Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Baltarusijos vėliavų spalvų juosteles.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder