Mėgėjiška stintų žvejyba kartais virsta versline

Mėgėjiška stintų žvejyba kartais virsta versline

Šiemet gan anksti prie Lietuvos krantų pasirodžiusi stinta į pajūrį mėgėjus traukia iš visos šalies, praneša LTV "Panorama".

Tačiau aplinkosaugininkai susirūpinę, kad ne visi žvejai laikosi taisyklių, o mėgėjiška žvejyba neretai virsta versline.

Tuo metu, kai dauguma žmonių po dienos darbų jau ruošiasi poilsiui, ant Palangos tilto gyvenimas tik prasideda. Vietas žvejai skuba užsiimti dar nesutemus, jei pučia žvejybai palankus šiaurės vakarų vėjas. Pavėlavusiems rasti kur įmerkti graibštą – kiek sunkoka.

"Kurioje pusėje geriausiai kimba, ten visi ir puola", – pasakojo vyras.

"Būna pilna, nėra net kur pasistatyti to aparato, nėra vietos. O dabar vietos kiek nori, nes nėra žuvies", – tvirtino kitas žvejys.

Mėgėjai sako, kad šiemet anksti pasirodžiusios stintos ant Palangos tilto juos atginė dar gruodį. Žuvies šiemet esą tikrai yra. Kas keletą minučių, kad būtų šilčiau, kilnodami tinklinius samčius, ant tilto žvejai sako išbūnantys iki paryčių.

"Stintos dieną nepagausi, nes ji būriuojasi giliau jūroje. O naktį pribloškia ją prie kranto", – aiškino jaunas vyras.

Kitas žvejys tvirtino per naktį pagaunantis 10–12 kilogramų žuvies.

Nors žvejai teigia, kad šviežiais agurkais kvepiančios žuvies parneša namiškiams ar draugams, ne paslaptis, kad sunkmečiu žvejyba padeda ir užsidirbti.

Tačiau Klaipėdos aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, patikrinę ant Palangos tilto žvejojančius mėgėjus, nustatė, kad kai kurie jų neturi licencijų. Parai ji kainuoja 10 litų, o mėnesiui – 100 litų.

Taip pat nustatyta, kad kai kurie mėgėjai naudoja kur kas didesnius nei leidžiama, net iki 6 metrų skersmens graibštus. Jiems skirtos baudos, o įrankiai konfiskuoti.

"Tai yra, liaudiškai šnekant, brakonieriavimas. Įstatymuose numatyta, kad įrankiai turi būti iki 3 metrų diametro ir tokiu galima žvejoti. Čia yra išimtis padaryta įstatymuose ir leidžiama tokiais įrankiais žvejoti nuo Palangos tilto. Nes likusioje Lietuvos dalyje tokie įrankiai yra laikomi nelegaliais ir jų naudoti neleidžiama", – tvirtino Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Andrius Kairys.

Pareigūnai sako pastebėję, kad žvejyba ant Palangos tilto kartais iš mėgėjiškos virsta verslinė. Tačiau uždrausti žvejoti nuo seno pamėgtoje vietoje kol kas nežadama.

Su žvejais kovoja ir kurorto savivaldybė, nes pritvirtindami metalinius keltuvus graibštams pakelti, šie gadina pernai restauruoto tilto turėklus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder