Mistiškiausia naktis Lietuvos pajūryje

Mistiškiausia naktis Lietuvos pajūryje

Palangos podukra dažnai pavadinamoje Šventoje turistinis sezonas prasideda kiek vėliau nei pačioje Palangoje – nuo Joninių. Tad nenuostabu, kad Rasų šventė bei Joninės šiame kurorte švenčiamos trankiai ir kasmet stengiamasi išsiskirti savo programa. 

DELFI apsilankė Šventojoje – šventinės nuotaikos čia nestinga. Dar vakar, šeštadienį, čia prasidėjo ir visą ilgąjį savaitgalį tęsiasi įvairūs renginiai, skirti Rasų šventei bei Joninėms.

Trumpiausią vasaros naktį nusprendę pasitikti Šventojoje labiausiai laukė muzikos grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ koncerto. Po jo minia patraukė prie Šventosios upės žiočių.

Ten visų laukė muzika, degatis laužas, o Šventosios upe buvo plukdomi pačių žmonių atsinešti Joninių vainikai. Joninių naktį vainikavo šventinis fejerverkas prie jūros.

Pėstiesiems skirtoje Jūros gatvės dalyje abi savaitgalio dienas vyko Lietuvos tautodailininkų ir amatininkų kermošius. Čia pat Jūros gatvėje, prieš bažnyčią esančioje pievelėje, žinių žmonės sėmėsi iš amatininkų rengiamų edukacijų.

Ypatingai didelio susidomėjo sulaukė ne pirmą kartą vykstančios ir jau tradicija tapusios Vikingų laivų varžybos su rytinėmis treniruotėmis ir varžybomis. Šventosios upe komandos pasroviui turėjo įveikti pusės kilometro ilgio trasą – nuo Beždžionių tilto iki vadinamojo „Energetiko“ tiltelio. Tarpusavyje vienu metu varžėsi po dvi komandas. Varžybose nugalėjo Klaipėdos sveikuolių komanda.

Apdovanodamas nugalėtojus Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus pasveikino ne tik laimėjusią komandą, bet ir Šventosios bendruomenę, visus susirinkusius į šventę bei, žinoma, visus Jonus ir Janinas.

„Linkiu šią naktį surasti paparčio žiedą. Ačiū, kad mylite Šventają, būkite čia kaip namuose. Mes pasirūpinsime, kad į namus išvažiuotumėte pailsėję, atsigavę ir pasikrovę energijos geriems kitiems Lietuvos darbams“, – ant scenos kalbėjo kurorto vadovas.

DELFI pakalbino Šventosios gyventojus ir svečius

„Su vyru esame apsistoję Palangoje, bet ten pasigedome Joninėms skirtų renginių, o po to reklamoje autobuso stotelėje perskaitėme, kad čia vyskta tokia programa. Palanga taip sutvarkyta, o štai čia, Šventojoje, atrodo, kad laikas sustojo prieš kokius 10 ar 15 metų. Viešojo tualeto niekur neradome, net mokamo. Teko prašyti, kad vienas restoranas įsileistų“, – sakė kaunietė Ruslana.

„Labai seniai buvau Šventojoje, gal tik vaikystėje. Jei ne koncertas ir laužų deginimas prie jūros, nelabai įsivaizduoju, ką čia veikti. Tokia apleista man ji atrodo, daug namukų, menančių dar sovietmetį“, – pasakojo visai netoli Šventosios, Klaipėdoje, gyvenantis Rimas.

„Labai skaniai pavalgėme vienoje kavinėje, matėme, kad ten šiandien ir atlikėja MIA turi pasirodymą, bet nusprendėme ateiti pasiklausyti „Antikvarinių Kašpirovskio dantų“. Labai juos palaikėme per Euroviziją, tad dabar gyvai išgirsime“, – koncertu džiaugėsi Renata iš Telšių.

„Esu iš šio miestelio, tiesa, dabar studijuoju Vilniuje. Palanga labai tvarkoma, bet štai mūsų miestelis pamirštamas. Visi pinigai nusėda ten. Labai smagu matyti tiek žmonių. Žiemą čia apskritai gūdus kaimas, veikia vos keletas maitinimo įstaigų ir vienas prekybos centras, o žmonių, išėjęs į gatvę, gali ir visai nesutikti“, – apie gimtąjį miestelį nuomone dalinosi Sandra.

„Mačiau vos kelis girtus asmenis. Tai nustebino. Nors gal dar jie neišlindo iš namukų, vėliau čia prasidės „tikrosios“ linksmybės. Kasmet per Jonines čia atvažiuojame, pajūryje beveik niekur ši šventė taip stipriai kaip čia nėra švenčiama. Šventojoje nenakvosime, nes gyvename vos už 60 km, tad viskam pasibaigus sėsim į automobilį ir važiuosime namo“, – sakė Priekulėje gyvenanti Dalia.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder