Naktinis keltas "Kintai" sėdo ant seklumos

Naktinis keltas "Kintai" sėdo ant seklumos

Naktį iš penktadienio į šeštadienį AB "Smiltynės perkėla" muzikuojantis keltas "Kintai",
plaukęs į naktinį reisą, Kuršių mariose šiek tiek tolėliau už Kiaulės nugaros sėdo ant seklumos.

Tuo metu laive buvo 350 žmonių ir 5 įgulos nariai. Žmonės nenukentėjo, medikų pagalbos neprireikė, gelbėjimo operacija atlikta sėkmingai.

Incidentas įvyko apie 24 val. "Kintams" į pagalbą atplaukė kitas "Smiltynės perkėlos"
keltas "Nida". Tačiau pastarajam nepavyko nutempti laivo nuo seklumos. Tada gelbėjimo operaciją pradėjo vykdyti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos kateris "Žaibas". Mat toje vietoje mariose gana seklu, ir uosto vilkikai, kurių grimzlė - per 4 metrai,  negalėjo priplaukti.

Pranešimą apie incidentą Uosto direkcijos tarnyba gavo 1.30 val.

"Žaibas" ėmė po 10-12 žmonių iš "Kintų" ir plukdė juos į netoliese buvusį keltą "Nida". Žmonių gyvybei pavojus negrėsė, tačiau jie išvargo, nes operacija truko iki pat paryčių. Kateris maždaug per valandą nuėmė 120 žmonių.  Šis operacijos etapas baigtas 5 val. Tada "Kintų" svoriui sumažėjus jį jau galėjo nutempti "Nida". Paskutiniai keleiviai krantą pasiekė 5.50 val.

Gelbėtojams lengva nebuvo, nes tarp koncerto klausytojų buvo ir vaikų, ir jau spėjusių paragauti brendžio, vienas žmogus buvo sugipsuota koja. Tačiau viskas vyko gana sklandžiai, panikos laive nebuvo. Žinoma, stresinės situacijos vis dėlto neišvengta. Žmonės išvargo, juos kankino nežinia, kada visa tai baigsis, kai kurie buvo ir išsigandę - laivo korpusas lietė gruntą, gal jame atsirado skylė. Suprantama, kad 350 žmonių į patalpas laivo viduje netilpo, o ant denio buvo gana šalta, nors oras buvo labai geras.

Kelte koncertuoti turėjus Džordana Butkutė tik įlipusi į laivą pareiškė, jog labai bijanti vandens. Dabar juokaujama, kad nelaimę laive prišaukė moteris. Matyt, ji taip gražiai dainavo, kad pakerėtas laivo kapitonas  užplaukė ant seklumos.

Šeštadienį, apie 8 val., "Smiltynės perkėlos" generalinis direktorius  Darius Butvydas, praleidęs nemigo naktį, pakomentuoti, kodėl taip atsitiko, negalėjo. Kaip tik tuo metu dar vyko kelto "Kintai" įgulos narių pasitarimas, vyrai rašė pasiaiškinimus. Anot direktoriaus, "Kintams" iš pirmo žvilgsnio nieko neatsitiko, varikliai dirba, tačiau, ar jis dirbs šeštadienį, dar nebuvo nuspręsta. Uostininkų manymu, incidentas galėjo įvykti tik dėl laivavedžio klaidos.  Beje, keltas "Kintai" ten plaukė jau nebe pirmą kartą.

Kuršių marių farvateris už Kiaulės Nugaros jau yra seniai bevalytas, tad didesnę grimzlę turinčių laivų laivavedžiai turėtų būti labai atidūs, nes ten nėra saugu plaukti.

Kadangi viskas baigėsi gerai, dabar juokaujama, kad kelto keleiviai patyrė tikrą saugų nuotykį ir kai kuriems jų visa tai tebuvo tik gera atrakcija.

Taigi muzikuojančio naktinio kelto koncertas netikėtai užtruko iki ryto. O ar kitą šeštadienį tas pats laivas vėl pakvies į naktinį reisą, turėtų paaiškėti kitą savaitę.

Vaivos VYDMANTAITĖS nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder