Neringai tenkanti GPM dalis mažės, Klaipėdai - didės

Neringai tenkanti GPM dalis mažės, Klaipėdai - didės

Skolose skendintis Vilniaus miestas kitąmet tikriausiai nesulauks daugiau gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įplaukų - 2016 metų valstybės ir savivaldybių biudžeto projekte numatyta, kad miestui tenkanti GPM dalis sudarys 45,95 proc., arba 2,05 procentinio punkto mažiau nei šiemet (48 proc.).

Kaunui tenkanti GPM dalis mažėtų nuo 94 iki 76,85 proc., Neringos savivaldybei - nuo 100 iki 59,04 proc., o Klaipėdai didėtų nuo 86 iki 87,32 proc.

Vilniaus mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas BNS teigė, kad savivaldybė kol kas nekomentuoja siūlymo dėl GPM dalies.

„Antradienį yra numatytas darbinis Finansų ministerijos ir savivaldybės atstovų susitikimas, kuriame tikimės sulaukti aiškesnių skaičiavimų, kuriais yra grindžiama Vilniui skiriama GPM dalis. Šiuo metu nuo komentarų susilaikome“, - BNS sakė A.Zubriakovas.

Finansų ministras Rimantas Šadžius rugsėjo pradžioje teigė, kad savivaldybėms tenkanti GPM dalis bus nustatoma, atsižvelgiant į pajamų mokestį, tenkantį vienam žmogui - jei ji bus didesnė už šalies vidurkį, ji taps donore ir neteks dalies surenkamų lėšų.

Konstitucinis Teismas birželį paskelbė, kad Vilniui tenkančios GPM dalies ribojimas be aiškaus pagrindimo prieštarauja Konstitucijai. Vilniaus meras Remigijus Šimašius iš karto po to teigė, kad Seimas turės skirti didesnę GPM dalį Vilniui bei nustatyti aiškią tvarką, kaip lėšos yra skirstomos, tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad sostinei tenkanti GPM dalis gali ir mažėti.

2016 metų biudžeto projekte numatyta, kad kitoms savivaldybėms turėtų atitekti 100 proc. jų teritorijose surenkamo gyventojų pajamų mokesčio, o bendra visoms savivaldybės tenkanti dalis turėtų siekti 75,49 proc. - 2,69 procentinio punkto daugiau nei numatyta šiemet (72,8 proc.).

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder