Pajūryje jau čiulba paukščiai

Pajūryje jau čiulba paukščiai

Tai, kas prieš dešimtmetį būtų buvę vadinama stebuklu, šiuo metu girdima pajūryje: čia kai kurie paukščiai jau traukia tuoktuvių giesmes.

Rytais į Simono Dacho progimnaziją Klaipėdoje skubantys klaipėdiečiai gali mėgautis pavasarį skelbiančio juodojo strazdo trelėmis. Geltonsnapis strazdas nepaiso jokių gamtos dėsnių ir drąsiai traukia tuoktuvių giesmę.

„Per žiemą klausa atpranta nuo paukščių giesmininkų, todėl sausio pabaigoje girdėti pavasario garsus yra kažkas neįprasta, neįtikima. Visa Kuršių aikštė skamba nuo to strazdo giesmės. Ar čia normalu? Juk žiema!“ - LŽ pasakojo vieno moksleivio mama.

Ventės rago ornitologijos stoties vadovas Vytautas Jusys paaiškino, kad tokiais sparnuočių akibrokštais nebereikėtų stebėtis.

„Prieš dešimtmetį tai būtų daugiau nei sensacija, o dabar vis anksčiau pradedantys giedoti paukščiai yra neberetas reiškinys. Žinoma, sausio antrojoje pusėje giedantis juodasis strazdas viduryje miesto yra šis tas įdomaus. Bet girdėjome jau, kad neseniai, orui atšilus iki 4-6 laipsnių, ėmė tekėti ir klevų sula pajūryje. Nuo gruodžio pabaigos jau pavasariškai tilindžiuoja didžiosios zylės“, - LŽ pasakojo jis.

Stebina ir tai, kad kai kuriose Lietuvos vietose lizdus jau pradėjo krauti krankliai, tuoktuvėms ruošiasi ir jūriniai ereliai.

„Paukščiai reaguoja į šviesą, dabar diena vis ilgėja, tačiau ne tiek, kad imtų tuoktuvines giesmes giedoti strazdai... Matyt, išties mūsų klimatas keičiasi, o su juo – ir paukščių gyvenimo būdas. Pernai pastebėjome, kad juodųjų strazdų jaunikliai lizdus paliko net 3 savaitėmis anksčiau, nei įprasta. Vis dėlto labai anksti sau skelbdami pavasarį paukščiai rizikuoja, nes gali žūti kiaušinių dėtys staiga pašalus“, - teigė ornitologas.

Klimatologai prognozuoja, kad sausis ir vasaris iš tiesų gali būti maloniai šilti. Šių metų pirmas sausio dešimtadienis buvo 3,3 laipsnio šiltesnis nei įprasta. O antras sausio dešimtadienis buvo net 7 laipsniais šiltesnis.

Sausio 25-ąją buvo minima barsuko diena: pusiaužiemis, kai senoliai spėdavo orus ir prognozuodavo, kada ateis pavasaris.

Buvo tikima, kad būtent šią dieną barsukas po ilgo žiemos miego pirmą kartą išlenda iš olos. O nuo to, kaip jis pasielgs, esą priklausydavo, kokiais orais pasižymės likusi žiemos dalis.

Jei saulėta – baruskas išsigąs savo šešėlio ir grįš į olą toliau miegoti, o tai reiškia, jog žiema užtruks. Jei apsiniaukę – pavasaris ne už kalnų. Pajūryje sausio 25-oji buvo be saulės, o dangus – švininis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder