Palangoje vyko jubiliejinė sveiko maisto šventė

Palangoje vyko jubiliejinė sveiko maisto šventė

Praėjusį savaitgalį Palangoje vyko jubiliejinė, jau 20–oji tradicinė sveiko maisto šventė,  organizuojama Lietuvos sveikuolių sąjungos. Kiekvienais metais ji turi kiek kitą akcentą.

Šių metų šventės tema – "Sveikos mitybos virusas: idėjos furšetams ir dalykiniams pobūviams". Ši tema pasirinkta neatsitiktinai. Populiarėjant vegetarinei mitybai ir žaliavalgystei Lietuvoje auga poreikis ne tik rasti tinkamų patiekalų kavinėje ar restorane paprastą dieną, bet ir rengti dalykinius susitikimus, priėmimus, vakarus prie stalo, ant kurio tarp įprastų patiekalų būtų gausi įvairovė originalių sveiko maisto užkandžių. Tai tampa nauju restoranų ir kavinių paslaugų kokybės vertinimo standartu tarp sveikai gyvenančių žmonių.

Beveik 500 sveiko maisto mėgėjų turėjo galimybių pasiklausyti įdomių pranešimų, pasivaišinti pačiais įvairiausiais patiekalais, kuriuos paruošė šeimininkės iš Lietuvos sveikuolių klubų - jų buvo per 60. Gražių komisijos vertinimų susilaukė Panevėžio, Elektrėnų, Kauno, Šiaulių, Prienų, Plungės, Pakruojo sveiko maisto "poetai".

Kaip ir kiekvienais metais, sudaryta komisija rinko ir įvairaus pobūdžio prizais apdovanojo iš visų Lietuvos vietovių suvažiavusių šeimininkių stalus. Šeimininkių šeimininke tapo abiturientė iš Kauno Ona Jasinskaitė. Tai labai gražus ženklas, nes sveikos mitybos tradicijas perima ir naujoji karta. Komisijoje buvo ir etnologė Gražina Kadžytė, chemijos mokslų daktarė, vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė, Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Končienė, Janina Vaizgielienė ir kitos šios srities žinovės. Vertintas tiek patiekalų sveikumas ir skanumas, tiek originalumas ir gražumas. Lietuvos sveikuolių sąjunga išdavė pirmąjį sertifikatą Kauno kavinės "Saulėja" patiekalui "Gilių šokoladas" už atitikimą aukščiausiems sveikos mitybos standartams.

Šventės metu ne tik skanauta skaniais ir sveikais patiekalais, bet ir pristatyti kiti sėkmingi projektai: vaikų darželio "Augueco dūzginėlis" patirtis, kaip vaikus pratinti prie sveiko maisto, Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė ir sveiko maisto šventės organizatorė Sigita Kriaučiūnienė pristatė spalio mėnesį vienoje Šiaulių vidurinėje mokykloje startuosiantį Lietuvos ir Šiaurės šalių patirtie projektą "Sveikesnio pasirinkimo link". O Nevalstybinių aukštųjų mokyklų asociacijos vykdantysis direktorius Mindaugas Vidugiris supažindino su sveikatos programos projektu Vilniaus dizaino kolegijoje. Visi šie projektai ir patirtys rodo, kad sveikatos "virusas" tikrai plečiasi. Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis pristatė ir ateities planus.

Sveiko maisto šventės dalyviai pakviesti į kitą artimiausią renginį - Seime spalio 12 d. vyks konferencija – forumas "Ar įmanoma sėkminga sveikatos programa Lietuvoje". Joje visuomenininkai, politikai, merai, dvasinės ir fizinės kultūros puoselėtojai ir kiti sveikuomenės atstovai diskutuos ne apie popierinę, bet praktinę sveikatos programą Lietuvoje. Jiems talkins iš Kanados atvykstanti keturis dešimtmečius Kanadoje vykdomo projekto "ParticipACTION" prezidentė Kelly Murumets.

"ParticipACTION" nuo 1971 m. buvo Kanados simbolis ir reikšmingas prekinis ženklas. Kanadoje ši organizacija užima išskirtinę vietą sveikos gyvensenos, fizinio aktyvumo, sporto visiems ir rekreacinio turizmo srityje. Dabar "ParticipACTION" yra išplėsta ir tapusi tarptautiniu "PARTICIPATION" tinklu. Nuo 2007 m. jam vadovauja Kelly Murumets, kuri patirtimi atvyksta pasidalinti ir su Lietuvos sveiko gyvenimo būdo propaguotojais. Visi maloniai kviečiami pasisemti patirties ir diskutuoti kaip nuo popierinių ir neveikiančių sveikatos programų pereiti prie praktinių ir sėkmingai įgyvendinamų.

 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder