Pirties diena Priekulėje suviliojo pirtininkus iš visos Lietuvos

Pirties diena Priekulėje suviliojo pirtininkus iš visos Lietuvos

Lietuviškos pirties bičiulių draugija aštuntą respublikinę šventę „Pirties diena 2017" birželio 10 d. surengė Priekulėje, kuri šiemet tituluota mažąja Lietuvos kultūros sostine.

Šeštadienį nuo pat ryto pirtimi pakvipo vaizdingame Priekulės miestelio Vingio parke šalia Minijos upės. Pirtininkai suvažiavo iš visos Lietuvos. Į didžiulę palapinę  vyrai sukrovė aštuonias tonas akmenų, kurie buvo pernakt kaitinami, kad šeštadienį šalia akmenų galėtų pirtyje 3-4 val. kaitintis žmonės. "Tai vadinama šimtavietė pirtis, kurioje vienu metu gali kaitintis 100 žmonių. Pirtyje laikosi apie 40 laipsnių šilumos, o kai duodama garo, pakyla ir iki 50 laipsnių", - pasakojo Pirties bičiulių draugijos vadovas Egidijus Žukauskas.

Tokia pirtis, anot pašnekovo, kuriama tik vieną kartą per metus, per Pirties dieną, kuri pradėta rengti Rumšiškėse, o paskui ėmė keliauti iš vieno Lietuvos miestelio į kitą, buvo Elektrėnuose, Anykščiuose ir kitur. "Pirties dieną organizuojanti Pirties bičiulių draugija susikūrė 2009 metais, kai buvo nuspręsta keisti įsigalėjusią pirties kaip pasilinksminimo vietos kultūrą ir grąžinti tradicinę pirtį - kaip sveikatos, atsipalaidavimo, švaros šaltinį. Šiuo metu draugijos veikloje dalyvauja apie 150 pirtininkų", - sakė draugijos įkūrėjas.

Iš šimtavietės pirties išėję vyrai džiaugėsi: "Tokioje pirtyje dar nebuvome, nors patys esame pirtininkai ir savo pirtis turime. Labai patiko. Po pirties einame maudytis į upę", - sakė pirtininkas Aidas, atvykęs į pirties šventę Priekulėje net iš Joniškio.

Pirties bičiulė iš Elektrėnų Eglutė Šliauterienė kvietė po pirties atsipalaiduoti masažo palapinėje. Čia masažas atliekamas su vanta ir su vienu didžiuliu muilo burbulu. "Tai patobulintas turkiškos pirties hamamo variantas, kurį reikia išbandyti, nes žodžiais sunku nupasakoti", - kvietė pašnekovė.

Pirtis, anot Eglutės, yra ritualas su tradicijomis ir magija. "Svarbus yra pirmojo garo ritualas. Kai visi dalyvaujantieji pirtyje imerkia pirštus į vandenį ir pasako linkėjimą sau, pasauliui. Tik tada pirtis prasideda. Jeigu šį ritualą dėl kokių nors priežasčių praleidžiame - pirtis nebūna tokia smagi ir efektinga. Jeigu užpylus garą, netikėtai pačios atsidaro pirties durys - vadinasi  atėjo pirčiukas ir pirtis bus gera. Pirtyje magijos yra daug ir pirtininkai daug kuo tiki", - šypsojosi pirties bičiulė iš Elektrėnų. 

Šventės lankytojai galėjo nemokamai lepintis ne tik pirtimi, masažais, bet ir grožio kaukėmis, pasivaišinti pirties arbata ir gauti žinių apie Lietuviškos pirties tradicijas bei sveikatinimo praktikas.

Lietuviškos pirties biciulių draugijos organizuojama šventė „Pirties diena“ – kol kas pati didžiausia šios tematikos šventė Rytų Europoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder