Pradėti griauti Juodkrantėje neteisėtai iškilę pastatai

Pradėti griauti Juodkrantėje neteisėtai iškilę pastatai

Dar Valdo Adamkaus prezidentavimo laikais į Kuršių neriją griauti nelegalių statybų pajudėję buldozeriai pagaliau pasiekė tikslą. Šią savaitę Juodkrantėje pradėtas griauti ant marių kranto stovintis žuvų restoranas. Dėl to patirtą apie 4 mln. litų žalą pastato savininkas reikalaus atlyginti iš valstybės, t.y. iš visų mokesčių mokėtojų.

Bendrovei Verslo investicijų projektų centrui priklausantis pačiame Juodkrantės centre, ant Kuršių marių kranto, stovintis namas, kuriame ilgus metus veikė restoranas, griaunamas remiantis dar 2009 metais Klaipėdos apygardos teismo priimtu sprendimu.

Po trejus metus trukusio bylinėjimosi teismas patenkino prokurorų prašymą pripažinti šį pastatą neteisėtu ir įpareigoti jį nušluoti nuo žemės paviršiaus.

Teismo teigimu, restoranas pastatytas prieštaraujant Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemai, nusižengiant Saugomų teritorijų įstatymui. Tad detalusis planas pripažintas negaliojančiu, kaip ir statybos bei kiti leidimai.

Šis sprendimas buvo apskųstas, tačiau 2010 m. Lietuvos apeliacinis teismas skundą atmetė.

„Mes neturime kito pasirinkimo. Kai Vyriausybė sprendė Preilos botelių likimą, kurių vėliau nuspręsta negriauti, mes taip pat į ją kreipėmės. Tačiau sulaukėme atsakymo, kad jokių diskusijų dėl mūsų pastatų nebus“, - vakar „Respublikai“ sakė Verslo investicijų projektų centro vadovas Darijus Vilčinskas.

Dėl pastato nugriovimo patirtą žalą verslininkas preliminariai įvertino 4 mln. litų. Ją jis prašys atlyginti Lietuvos valstybės. Tiksliau, jai atstovaujančios institucijos - Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos bei Neringos savivaldybės.

Kad bendrovė patirs žalą ir ją kalti asmenys turės atlyginti, konstatavo ir Vilniaus apygardos administracinis teismas. Tačiau, jo teigimu, kol pastatas nenugriautas, nėra pagrindo to daryti, nes tik nugriovus statinį bus aišku, kokia tiksliai žala dėl neteisėtų institucijų veiksmų patirta.

Minėtas teismas pareiškė, kad pastatas pastatytas esant tiek Neringos savivaldybės, tiek Klaipėdos apskrities viršininko administracijos kaltei, nes jų abiejų priimti ir vėliau panaikinti aktai sudarė prielaidas vykti statyboms. Priimtų aktų pagrindu atsiradęs statinys ir yra griaunamas.

Kai Verslo investicijų projektų centras Juodkrantėje įsigijo nebaigtus statyti pastatus, jam buvo pateiktas galiojantis statybos leidimas ir visi projektiniai dokumentai. Baigtus statinius 2005 m. priėmė valstybinė komisija.

„Valstybė nesužiūrėjo savų valdininkų ir negalvodama apie ateitį bei gresiančias pasekmes nuėjo paprasčiausiu keliu - pavadino nelegaliomis statybomis ir liepė griauti“, - susidariusią situaciją apibūdino D.Vilčinskas.

Sužinojęs, kad pradėti pastato Juodkrantėje griovimo darbai, Neringos meras Darius Jasaitis nustebo.

„Pirmiausia savivaldybė nėra jiems išdavusi leidimo. Be to, tiek su Vyriausybe, tiek su Aplinkos ministerija bendrai sprendžiame, kaip elgtis. Griauti galima tik tada, kai bus nustatytas aiškus kompensavimo mechanizmas“, - vakar pavakare tvirtino D.Jasaitis.

Meras sakė, kad savivaldybė tikrai nesikratys savo atsakomybės, tačiau teigė, jog didžiausia kaltė dėl to tenka buvusiai Klaipėdos apskrities viršininko administracijai.

„Ji turėjo tikrinti visus dokumentus, nes tam ir buvo sukurta. Priešingu atveju, kam tokios ir visa krūva valdiškų institucijų apskritai buvo reikalingos“, - retoriškai klausė Neringos meras.

D.Vilčinsko teigimu, pastatą planuojama nugriauti ir žemės sklypą sutvarkyti per mėnesį. Darbai pradėti pirmadienį, kol kas ardomas vidus.

„Sklypas bendrovei yra išnuomotas daugybei metų. Kaip jį panaudosime, nežinau. Kol kas bus tik žolynas. Naujų statybų tikrai neplanuojame. Į mus kreipėsi menininkų grupė, kuri pasiūlė vietoje pastato įrengti instaliaciją visam šitam absurdui įamžinti. Matyt, taip ir padarysime“, - sakė verslininkas.

Iš galimai neteisėtai pastatytų 40 objektų UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje Vyriausybė praėjusiais metais pasiūlė visiškai griauti tris objektus (iš viso šešis statinius). Tarp jų ir minėtą pastatą Juodkrantėje.

Kitus statinius nuspręsta tobulinti, pritaikant prie rengiamo Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder