Sėkmingai atgimsta Palangos kurhauzo medinė dalis

Sėkmingai atgimsta Palangos kurhauzo medinė dalis

Legendinis Palangos kurhauzas toliau sėkmingai kyla tarsi Feniksas iš pelenų. Kaip ir buvo planuota, dar iki šių metų pabaigos bus atkurtas statinio tūris, uždengtas stogas, sudėti langai.

Kurhauzo medinę dalį restauruoja konkursą laimėjusi įmonė "Pamario restauratorius", kuri sutvarkė ir mūrinę legendinio pastato dalį.

Pasak įmonės "Pamario restauratorius" direktoriaus Aldo Kliuko, jau dabar galima pastebėti, kiek pasistūmėta į priekį restauruojant kurhauzo medinės dalies išorę.

"Dabar formuojame tūrį, viskas pagal planą. Tiek, kiek esame suplanavę padaryti šiais metais, tiek ir padarysime. Didžioji medinė dalis jau su čerpine stogo danga. Artimiausiu metu dėsime gegnes ant jungiamosios vieno aukšto dalies. Šįmet mūsų planas yra atkurtitūrį, uždengti stogą, apkalti išorę lentomis ir sudėti langus. Esu tikras, kad tai ir padarysime", - sakė A. Kliukas.

Jo teigimu, daugiausiai kruopštumo ir kantrybės prireiks vykdant apdailos darbus.

"Kitąmet lauks vidaus įrengimas, apdaila. Kol kas su jokiais netikėtumais nesusidūrėme", - tikino "Pamario restauratoriaus" direktorius.

Jeigu iš tiesų viskas vyks pagal planą, jau kitąmet pastatą būtų galima pritaikyti kultūros reikmėms. Pirmame aukšte ruošiamasi įkurti amfiteatrinę salę, kur vyktų spektakliai. Taip pat atsirastų ir renginiams skirta salė. Antrajame aukšte planuojama įrengti erdvę Palangos kultūros jaunimo centro kolektyvams.

Palangos kurhauzo medinės dalies tvarkyba (restauravimas) bei kapitalinis remontas kainuos 2 300 tūkst. eurų, lėšų taip pat reikės pastatui pritaikyti kultūrinei veiklai, t. y. salės, patalpų įrangai, baldams.

Palangos savivaldybė 2019 metams yra skyrusi beveik 400 tūkst. eurų, dar 150 tūkst. eurų skyrė Kultūros paveldo departamentas. Iki metų pabaigos dar tikimasi gauti 300 tūkst. eurų iš valstybės investicijų programos. Teikiamos ir tikslinamos paraiškos finansavimui gauti 2020 metams.

Dar praėjusiais metais buvo baigti kurhauzo medinės dalies pamatų restauravimo darbai. Jie kainavo 100 tūkst. eurų.

INFORMACIJA

Teisminis kelias
2002 m. įvyko lemtingas gaisras, po kurio kurhauzas ilgam laikui tapo Palangos skauduliu. Pastato mūrinė dalis buvo restauruota ir pritaikyta kultūrinei veiklai tik 2012-2013 m.
Nors buvo norima kuo greičiau atstatyti suniokotą ir neprižiūrėtą kurhauzo medinę dalį, kurį laiką to padaryti nebuvo galima - tik prieš keletą metų Klaipėdos apygardos teismo nutartimi Jackų šeimai priklausiusi kurhauzo medinė dalis buvo paimta ir perduota Valstybės nuosavybėn.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder