Sniegas mieste verčia galvoti, ką daryti

Sniegas mieste verčia galvoti, ką daryti

Nepaliaujamai augančios sniego krūvos, į neviltį varančios ir vairuotojus, ir pėsčiuosius, verčia miesto valdžią ieškoti išeities. Šiandien į mero pagalbos prašymą atsiliepę verslininkai gyventojams nemokamai pažadėjo išdalinti kastuvus, o rytoj savivaldybės bei atsakingų įmonių atstovai sės prie vieno stalo ir svarstys, ką dar būtų galima padaryti.

"Gyvenu Klaipėdoje labai seniai. Tokių situacijų yra buvę, bet prieš kokius 30-40 metų nebuvo tiek transporto, - prisiminė uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius. - O dabar kviesimės visus sniego valytojus ir tarsimės, ko imtis, kokios pagalbos dar reikia."

Beje, sprendžiant iš Klaipėdos savivaldybės pranešimo, trečiadienio pasitarimas su miestą valančių bendrovių vadovais planuojamas uždaras, mat nurodyta, jog komentarai žiniasklaidai bus teikiami tik po susitikimo. Išeitų, jog yra, ką slėpti?

Į kariuomenę nesikreipė

Viena iš galimybių suktis iš nebesuvaldomos padėties - pasitelkti į pagalbą kariuomenės pajėgas. Tiesa, tokios išeities dar nesvarstė nei Klaipėda, nei kitos šalies vietovės - Krašto apsaugos ministerijos Viešųjų ryšių departamento atstovės Viktorijos Cieminytės teigimu, kariuomenė dar nesulaukė nė vieno prašymo padėti išsivaduoti iš sniego gniaužtų.

Anot V. Cieminytės, pagal galiojančius teisės aktus valstybės ir savivaldybių institucijos turi galimybę pasitelkti kariuomenę, kai nebeužtenka savų pajėgumų. Tačiau tam turi būti pateiktas už ekstremalių situacijų valdymą atsakingos institucijos prašymas.

"Tik tokiu atveju pagalba gali būti svarstoma. O kol kas niekas nesikreipė", - sakė ji.

Be to, visos priemonės turi būti derinamos su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu, kariuomenė pati nesprendžia, kada ir kiek žmonių kur išsiųsti.

Kariuomenės pajėgumų šalinti vėtros padariniams šiemet vasarą prašė Kaunas, taip pat, anot V. Cieminytės, kariai yra teikę pagalbą potvynio atveju.

Dalins kastuvus

Tuo tarpu uostamiesčio valdžia kol kas kreipiasi tik į pačius gyventojus. Anot R. Taraškevičiaus, per gruodį iškrito rekordinis sniego kiekis, o samdomos valymo paslaugų bendrovės, nors ir dirbančios visu pajėgumu, be perstojo sningant nespėja nuvalyti visų takų, laiptų, šaligatvių ir privažiavimo kelių. Taigi dar praėjusią savaitę buvo paprašyta gyventojų, daugiabučius namus administruojančių įmonių vadovų, bendrovių, turinčių technikos, galinčios valyti sniegą, vadovų geranoriškai susitelkti ir bendromis pastangomis vaduoti miestą nuo užgriuvusio sniego.

Dvi bendrovės - UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras bei UAB "City Service" Klaipėdos padalinys - atsiliepė į šį mero prašymą ir ėmėsi iniciatyvos aprūpinti gyventojus kastuvais.

Šiandien organizuojama akcija "Ginkimės nuo sniego" - penkiose miesto vietose nemokamai išdalinti skirta po 20 kastuvų.

Jeigu kastuvų poreikis bus didesnis, savivaldybė žada organizuoti papildomą įsigijimą ir dalinimą.

Privati iniciatyva

Beje, iniciatyvą valyti sniegą parodė ir asociacija "Mano miestas Klaipėda", kuri ketvirtadienį 14 val. organizuoja akciją "Klaipėda be sniego".

"Nelaukime, kol valdžia atkreips dėmesį - saugokime save pirmiausia patys! Asociacija kviečia visus: miestiečius, politines partijas, įmones, mokyklų, pensininkų bendruomenes susijungti bendrai akcijai ir pasitikti Naujuosius švariau, tvarkingiau", - teigiama organizacijos pranešime.

Asociacijos nariai ir draugai kviečiami susiburti prie baro "Ferdinandas" skverelio, kur bus siekiama nuvalyti teritoriją prie Kristaus Karaliaus parapijos bažnyčios (Bokštų g. 10). Galintieji prašomi atsinešti kastuvus sniegui kasti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder