Suknelių istorijos  - apie smurtą prieš moteris

Suknelių istorijos - apie smurtą prieš moteris

Ketvirtadienį Atgimimo aikštėje vyksiančia socialine akcija "Suknelių istorijos" Klaipėdoje prasidės renginių ciklas, skirtas kovai su smurtu prieš moteris.

Atgimimo aikštėje kabės suknelės, o šalia jų praeiviai galės paskaityti moterų, patiriančių vienokį ar kitokį smurtą šeimoje, istorijas.

"Tai simbolinės suknelės, kurias akcijai paaukojo Klaipėdos ROTARY klubo "Aditė" moterys. Galbūt tos istorijos paskatins žmones suprasti, kad ši tema neturėtų būti tabu. Galbūt daugelis smurtą šeimoje kenčiančių moterų bijo apie tai kalbėti. O perskaitytos istorijos padės joms suvokti, kad pasaulyje jos nėra vienintelės ir kad tokioms moterims egzistuoja nemokama pagalba", - pasakojo Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro direktorė Jurgita Poškienė.

Kiekvienais metais visame pasaulyje nuo lapkričio 25 d. iki gruodžio 10 d. minima 16 aktyvumo dienų, kurių metų skatinama susimąstyti apie smurtą prieš moteris.

Tikimasi, kad suknelės Atgimimo aikštėje iškabos iki pat akcijos pabaigos. Keletą suknelių istorijų bus galima išvysti ir prekybos centre "Akropolis".

Be to, visi klaipėdiečiai, kurie neišgali nueiti į kino teatrą, kviečiami į LCC tarptautiniame universitete vyksiančias nemokamas filmų peržiūras. Lapkričio 26 d. bus rodomas filmas "Pagrobimas", gruodžio 1 d. - "Lilija amžinai", gruodžio 3 d. - "Mergina su drakono tatuiruote". Visų filmų pradžia 18 val.

Gruodžio 7 d. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centre (Smilčių g. 6, Melnragė) vyks dėvėtų rūbų dovanojimo akcija. Labdara bus dalijama visą dieną nuo 10 val. iki 20 val.

"Išties labai dažnai į mūsų centrą pagalbos atėjusios prašyti moterys būna tik su šlepetėmis ir apatiniu trikotažu", - pastebėjo J. Poškienė.

Pasak jos, pernai Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centre pagalba suteikta 270 asmenų, o šiemet pagalbos ieškojo 136 asmenys, iš jų 55 moterys, 80 vaikų ir 1 vyras.

"Moterys, atėjusios pas mus, rūpinasi ne tik savimi, joms svarbu, kad jų vaikai nepatirtų streso. Nes vaikas, matydamas kaip mušama mama, taip pat patiria smurtą. O liūdniausia, kad tokį šeimos modelį jie nešasi ir į savo šeimas. Beje, smurtautojas irgi kenčia. Jis irgi turi teisę gauti psichologinę pagalbą. Į mūsų centrą atėjęs vyras - smurtautojas, ieškantis pagalbos kaip išsaugoti šeimą", - pasakojo J. Poškienė.

Tyrimai rodo, kad net 63 proc. Lietuvos moterų patiria smurtą šeimoje. Palyginti, Anglijoje tokių moterų yra 16 proc., Prancūzijoje 20-50 proc.

"Kaip matote, smurtas prieš moteris Lietuvoje labai paplitęs, tai tarsi epidemija", - pastebėjo J. Poškienė.

Ji priminė, kad smurtas ne būtinai turi būti fizinis, gali būti ir psichologinis, seksualinis ar net ekonominis, kai vyras neleidžia moteriai susirasti darbo, siekti išsilavinimo, neduoda pinigų net būtiniausioms išlaidoms arba atima uždirbtus pinigus.

Jai antrino Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

"Jei politikai siūlo bausti skyrybų iniciatorius, manau, kad turėtų atsirasti rimti kaltinimai smurto šeimoje atveju. Tokios bylos turėtų būti perduotos prokurorams, o ne tiriamos privataus kaltinimo tvarka", - įsitikinusi A. Liesytė.

Beje, kitais metais Klaipėdoje turėtų prasidėti specialaus centro statybos, kuriame būtų teikiama pagalba žmonėms nukentėjusiems nuo smurto šeimoje. Centras bus statomas Taikos pr. 76, prie III poliklinikos. Šiuo metu vyksta baigiamieji projektavimo darbai.

Nemokama pagalbos moterims linija 8 800 66366

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder