Sunkmetis labdaros fondus palietė nevienodai

Sunkmetis labdaros fondus palietė nevienodai

Ne pirmus metus Lietuvoje besitęsiantis ekonominis sunkmetis privertė pasidomėti: ar smogė krizė labdaros organizacijoms? O gal gėris nepaiso finansinių sunkumų? Dabartinė Lietuvos labdaros fondų situacija - dvejopa. Vienos organizacijos tikina, jog jaučiamas aukojimo apimčių sumažėjimas, kitos tvirtina, kad finansinės bėdos aukotojų nuo gerų darbų neatbaidė.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Klaipėdos skyriaus sekretorė Dalia Fabijonavičienė sako, jog sunkmetis ne sumažino, o net padidino aukotojų skaičių. Anot jos, situacija kiekvienais metais išlieka gana stabili, o ypač didelis aukotojų skaičius išryškėjo paskutinįjį praeitų metų ketvirtį.

"Esame įsteigę dėžę "Dovanokim", į kurią žmonės gali dėti drabužius, kurių nenešioja ir norėtų paaukoti. Nepatikėsite, neseniai suskaičiavome, jog per tam tikrą laiko tarpą surinkome net 3 tūkstančius kilogramų drabužių! Tad krizės vėjai į mūsų organizaciją tikrai neatpučia", - teigia ji.

Pasak D. Fabijonavičienės, Raudonojo Kryžiaus draugija turi nemažai rėmėjų ir iš užsienio, ypač iš Vokietijos, ir jų aukojimo mastai taip pat nė kiek nesumažėję.

Krizių nebijo

Dar visai jauna organizacija "Mažoji širdelė", kuri remia šeimas, susidūrusias su vaikų širdies ligomis, įsikūrė per patį krizės piką - prieš pusantrų metų. Tačiau, anot "Mažosios širdelės" Klaipėdos skyriaus vadovės Neringos Tamkevičienės, organizacija ne tik kad nepajuto krizės smūgio, bet per ją kilo.

"Viskas juda į priekį, šiuo metu mes tik įsivažiuojam. Pradėjome veiklą pačiu blogiausiu metu, todėl esame perėję šaltą dušą", - pasakoja N. Tamkevičienė.

Ji teigė, jog sulaukia nemažai privačių bei anoniminių rėmėjų paramos, be to, "Mažoji širdelė" bendradarbiauja su portalu aukok.lt, kuriame žmonės anonimiškai aukoja pasirinktoms organizacijoms.

"Tikimės, kad ir toliau išlaikysime tokį aukotojų skaičių. Jokios krizės mums nebaisios", - juokaudama sakė pokalbininkė.

Aukotojai bankrutuoja

Kiek kitokios nuotaikos vyrauja labdaros ir paramos fonde "SOS vaikų kaimas", kurio vienas iš padalinių yra įsikūręs ir Klaipėdos pašonėje, Karklėje. Organizacijos nacionalinio direktoriaus Audriaus Natkevičiaus teigimu, net ir prieš sunkmetį lėšas surinkti buvo nelengva, o pastaraisiais metais surinktų pinigų sumos vis mažėja.

"Lietuvoje socialinė veikla tik pradeda populiarėti, todėl dažnai tenka nusivilti, kai nepavyksta surinkti taip reikiamų lėšų našlaičiams ir tėvų paliktiems vaikams", - liūdnai konstatavo vadovas.

Pasak jo, labai daug įmonių, kurios remdavo organizaciją, bankrutavo, todėl aukotojų skaičius dabar itin mažas: "Dabar aukoja tik mažomis sumomis. Įmonės nebeišgali surinkti daug pinigų."

Krito labai nežymiai

Beveik tokiomis pačiomis nuomonėmis dalijosi ir labdaros fondo "Rugutė" laikinojo direktoriaus pareigas einantis Dainoras Abrukauskas. Vadovas teigė, jog nors parama fondui radikaliai nepakito, visgi bendras paramos mastas krito dviem procentais - galbūt todėl, kad krizė, nepriklausomai nuo jos dydžio, įsisuko į visas gyvenimo sritis.

"Aišku, dabar dar sunku kažką spręsti, nes bendras suteiktos paramos kiekis bus sumuojamas metų pabaigoje. Be to, Naujieji metai - džiaugsmas labdaros organizacijoms, nes per šventes padidėja aukotojų skaičius", - teigia jis.

Tiesa, priešingai nei "SOS vaikų kaimao" atstovai, D. Abrukauskas tvirtina, jog verslo įmonės vis dar išlieka vienos iš pagrindinių paramos steigėjų: "Bendrovių bei įmonių paramos išties netrūksta."

"Per sunkmetį atranda gėrį"

Violeta KNIUKŠTIENĖ, psichologė

Kodėl sunkmetis vis dėlto neatbaido kai kurių aukotojų? Sunkmečio situacija tik parodo žmogui, kas gyvenime yra svarbu.

Kai žmogų prislegia neigiami jausmai, prispaudžia finansiniai sunkumai, galiausiai jis susimąsto apie gyvenimo prasmę, o tai galbūt skatina jį aukoti, skleisti gėrį. Tuomet žmogus pradeda galvoti, kas būtų, jei ir jį ištiktų bėda, ar sulauktų jis pagalbos. Kai viskas sekasi, žmonės dažnai nesusimąsto apie kitų poreikius ar altruistiškus poelgius, tik atsidūręs sunkioje situacijoje atranda ir kitą medalio pusę.

Andželika

Pritariu labdaros fondų veiklai ir manau, jog tai yra naudingas dalykas. Esu pati ne kartą alyvavusi įvairiose labdaringose veiklose. Yra tekę bendradarbiauti ir su Maltos ordinu, padėti vienišiems seneliams, taip pat prisidėti prie kasmetinės švaros akcijos "Darom".

 

Edita

Man labdaros fondai nekelia didelio pasitikėjimo. Pritariu tokiai veiklai, bet tikrai netikiu jų skaidrumu.

 

 

Monika

Labdaringa veikla yra tiesiog neatsiejama gerumo dalis. Aš ir pati jau ne vienerius metus užsiimu labdaros akcijomis. Jau šešti metai prisidedu iš Norvergijos į Lietuvą siunčiant įvairius buičiai reikalingus daiktus - drabužius, žaislus, baldus.

Kalbino Eventas TAMAŠAUSKAS

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder