Šyšos teršėjams – aplinkosaugininkų ultimatumas

Šyšos teršėjams – aplinkosaugininkų ultimatumas

Šilutės AB “Biofuture” turės sustabdyti bioetanolio gamybą, jeigu iki lapkričio 12 dienos nepašalins Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) įmonėje aptiktų technologinių pažeidimų ir/arba Šyšos upė bus toliau teršiama per gamybos įrenginių aušinimui naudojamo vandens išleidėjus.

Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimas AB “Biofuture” buvo atnaujintas šių metų sausio 11 d. Jame nurodytą, kad mielių talpų aušinimui ir dehidratacijos linijų kondencavimui bei šaldymui panaudotas požeminis vanduo į Šyšos upę bus išleidžiamas per išleistuvą Nr. 3. Tačiau rugsėjo 28 d. KRAAD Šilutės rajono agentūrai atliekant neplaninį šios įmonės patikrinimą bendrovės vadovybė pateikė vos prieš dieną, rugsėjo 27 d., savo inžinieriaus Benedikto Degučio parašu patvirtintą naują vandens paėmimo ir nuotekų išleidimo į aplinką schemą, kuri nesutampa su TIPK leidime patvirtinta vandens tvarkymo schema.

Biodegalų gamintojų savavališkai pataisytoje schemoje nurodyta, kad įrenginių aušinimui panaudotas giluminis vanduo į Šyšos upę išleidžiamas ne per 3 – čią, bet per 5 – tą išleistuvą. Dokumente taip pat atsirado įrašas, kad per 3 – čią išleistuvą į Šyšą išleidžiamas žlaugtų garinimo įrenginių aušinimui panaudotas upės vanduo, nors metų pradžioje atnaujintame TIPK leidime iš viso nėra nurodytą, kad žlaugtų išgarintojas būtų šaldomas upės vandeniu.

KRAAD taip pat pažymi, kad pagal TIKP leidimą per 3 – čią ir 5 – tą išleidėjus AB “Biofuture” turi išleisti į aplinką tik tokį vandenį, kurio užterštumas jo išleidimo metu būtų ne didesnis už Šyšos upės vandens aukščiau įmonės.

Tuo tarpu aplinkosaugininkai išaiškino, kad rugsėjo ir spalio mėn. iš AB “Biofuture” išleistuvų Nr. 3 ir Nr. 5 periodiškai buvo išleidžiamas vanduo, užterštas organinėmis medžiagomis.

Todėl, vadovaudamasis TIPK leidimų išdavimo, atnaujinimo ir panaikinimo taisyklėmis, KRAAD nusprendė panaikinti AB “Biofuture” turimą TIPK leidimą nuo šių metų lapkričio 12 d., jeigu iki to laiko bioetanolio įmonė nepašalins aptiktų pažeidimų ir/arba Šyšos upė ir toliau bus teršiama per įrenginių aušinimui panaudoto vandens išleidėjus.

AB “Biofuture” direktorius Antanas Samoška telefonu sakė “Šilutės ETA žinioms”, kad aplinkosaugininkų reikalavimai įmonei sunkiai įgyvendinami per tokį trumpą laiką. Tačiau, anot jo, įmonės vadovybė dirba tuo klausimu. Esą patarimo, kaip įvykdyti KRAAD reikalavimus, bus prašoma ir iš mokslininkų.

Jeigu vis dėlto AB “Biofuture” turimas TIPK leidimas būtų panaikintas, jai tektu sustabdyti bioetanolio gamybą.

"Šilutės ETA žinios"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder