Tualetą atstoja kopos ir jūra

Tualetą atstoja kopos ir jūra

Kad Palanga kasmet vis gražėja ir tvarkosi, patvirtintų bene kiekvienas čia kasmet atvykstantis turistas, tačiau viena pagrindinių - tualetų - problema poilsiaujantiems atrodo vis dar neišspręsta. [CITATA] Tiesa, kurorto savivaldybė su tuo nesutinka ir sako, jog problemos dėl nemokamų viešųjų tualetų skaičiaus kurorte nėra. Galbūt žmonėms tiesiog trūksta informacijos?

Poilsiaujant paplūdimyje prispyrė? Teks su litu rankose skubėti į kavinę, bėgti į kopas arba giliau į jūrą, nes prie vasarą perpildytų paplūdimių viešųjų tualetų daug kur tiesiog nėra, o dar tarybiniais laikais pastatytųjų būklė labai prasta.

"Vakarų ekspreso" žurnalistai apsilankė populiariausiose Klaipėdos poilsio zonose. Išvada tokia - nors šį balandį savivaldybės atstovai tvirtino, kad vasarą Klaipėda pasitiks be viešųjų tualetų trūkumo, atrodo, kad niekas nepasikeitė, o 24 viešųjų tualetų, kurie prie jūros turėtų stovėti kas 300 metrų, pastebėti nepavyko.

NEBEPAVOJINGA. Ruošiant spaudai šį straipsnį neįgaliųjų paplūdimyje pavojingu statiniu vadinamo seno plytinio tualeto nebeliko - jis buvo nugriautas. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Vieninteliai paplūdimyje matyti laikinieji tualetai buvo pastatyti prie ten veikiančių kavinių. Pajūrio atkarpoje nuo Melnragės iki Girulių jie stovi kas keletą šimtų metrų, tačiau durys užrakintos spynomis, o pasinaudoti tokiu tualetu poilsiautojams kainuoja nuo vieno iki pusantro lito. Tai - bene vienintelė tikrai patogi alternatyva, nes iki nemokamo viešojo tualeto paėjėti tenka nemažai, o tokį pasiekus baisu net koją kelti.

Bėga į kopas

Liūdną šypseną keliančios kurioziškos situacijos prasidėjo vos įžengus į sausakimšą Melnragės paplūdimį, kuriame prie gelbėtojų pastato stovi trys biotualetai su spynomis ant rankenų. Pabandžius kitų poilsiautojų paklausti, kur galima gauti raktą, šalia stovėjusi moteris su mažamečiu vaiku pasiguodė, kad už tualetą teks sumokėti: "Pajūryje būti su vaiku sunkoka - viešasis tualetas tolokai, o jei nenori atverti piniginės, tenka bėgti į kopas."

Situacija analogiška ir kituose paplūdimiuose. Apsilankius II Melnragės paplūdimyje prie barui priklausančių trijų konteinerinių tualetų nusidriekė poilsiautojų eilė. Paklausti, kodėl nesinaudoja nemokamu viešuoju tualetu, daugelis atsakė, kad dar prieš kelis dešimtmečius pastatyto plytinio tualeto būklė labai prasta.

"Kvapas nosį riečia dar net nepriėjus", - konstatavo jaunas klaipėdietis.

Tokia pati situacija - ir prie bendrojo paplūdimio Smiltynėje.

Pavojingas statinys

Einant į neįgaliųjų paplūdimį, prieš pat nusileidimą prie jūros, žvilgsnį iškart patraukė senas plytinis tualetas, apraizgytas spalvotomis juostomis ir pažymėtas lentele "Pavojingas statinys". Šalia pastatyti du veikiantys viešieji laikinieji tualetai. Prie jų - nemaža eilė. Tiesa, nė vienas iš dviejų tualetų neturėjo tvarkingos rankenos, tad užsidaryti neįmanoma, taip pat juose nebuvo tualetinio popieriaus.

Poilsiautojai išeidami neslėpė, kad nosį riečiantis kvapas bei didelė nešvara gero įspūdžio nepaliko, tad patikino, kad kitą kartą mieliau sumokės litą arba bandys bėgti į mišką.

Pagyvenusi klaipėdietė, paklausta, ką mano apie tokias alternatyvas, teigė esanti nusivylusi: "Seniau bent sutvarkydavo, o dabar gėda. Nejaugi kiekvieną kartą esant prie jūros reikės pasiimti pinigų, kad galėtum patogiai gamtinį reikalą atlikti?"

Kriauklės yra, čiaupai dingę

Solidžiau atrodantį viešąjį tualetą pavyko aptikti prie Girulių paplūdimio. Nors jį "padailino" vandalai, tualeto pastatas atrodė gan tvarkingai, buvo galima rasti popieriaus. Keistoka pasirodė nebent tai, kad rankoms nusiplauti skirtoje vietoje kriauklių buvo, o čiaupų - ne. Matyti, kad patalpos remontuotos neseniai, tačiau ilgapirščiai padirbėti jau buvo spėję.

Turbūt geriausias aplankytas viešasis tualetas - naujas statinys prie tako, vedančio į Melnragės paplūdimį. Vos įžengus pasitiko grindis stropiai valanti dirbusi moteris, kuri patikino, kad tiek tualetas, tiek dušai nuolat tvarkomi. Todėl už tai tenka ir susimokėti - pasinaudojimas tualetu kainuoja penkiasdešimt centų, o pusvalandis duše - penkis litus.

Tiesa, saugomasi nesąžiningų poilsiautojų, tad tualetinis popierius dozuojamas.

Koks mentalitetas - toks ir vaizdas

Kodėl vasarą paplūdimiuose vis dar nėra žadėtų viešųjų tualetų, o stovinčių būklė itin prasta? Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė teigia, kad tai visų pirma žmonių mentaliteto klausimas.

"Šiemet keletą tualetų pastatėme Smiltynėje ir II Melnragėje, Giruliuose vieną sutvarkėme, o I Melnragėje pastatytas visiškai naujas tualetas, kur galima pasinaudoti ir dušu. Deja, vos ką padarome - ateina piliečiai niežtinčiais nagais ir išdaužo. Taip po savaitės nelieka net santechnikos įrenginių. Kol vyraus toks požiūris į miesto turtą, nepadės niekas", - mano valdininkė.

I. Šakalienė patikino, kad šiuo metu rengiamas projektas, tad per dvejus metus vaizdas esą turėtų pasikeisti. O kol kas lėšų naujiems tualetams nėra.

"Laikinieji tualetai yra prižiūrimi, pastabų rangovams neturime. Žinoma, seni plytiniai tualetai jau morališkai ir fiziškai pasenę, tačiau vis dar turime palaikyti minimalią sanitariją", - sakė I. Šakalienė.

Viešųjų tualetų klausimas - komunikacijos stoka?

Prie jūros tualetų neradę žmonės skuba į kopas. Poilsiautojai piktinasi, kad jose ne vienoje vietoje galima rasti nosį riečiantį kvapą ir primėtytas žmonių šiukšles.

Atostogaujančiųjų nuomonės šiuo klausimu įvairios. Vieni, neinantys degintis į paplūdimį, jos nepajaučia, pasinaudoja tualetais valgydami kavinėse, o vakare grįžta į viešbučius.


"Atostogauju su mažu vaiku, pliaže dar nebuvome ir tualetų trūkumo asmeniškai nepajutau. Tualetu pasinaudojame, kai pietaujame arba grįžę į namus. Viešųjų tualetų neteko išbandyti", - sakė poilsiautoja Inga iš Vilniaus.

Kiti, kaip ir iš Kauno atostogauti atvykusi Aldona, į paplūdimį eina prie tilto, nes šalia yra tualetas.

Informacijos ir iškabų, Palangoje, matyt, trūksta, nes didžioji dalis poilsiautojų kurorte galėtų įvardinti tik porą viešųjų tualetų. Živilės KAREVAITĖS nuotr.

"Deginamės prie tilto esančiose kopose, čia tualetas pašonėje, tai patogu nueiti. Nežinau, ką daro žmonės kitose vietose", - sakė vyresnio amžiaus moteris.

Meilės alėjoje, visai šalia jūros įsikūrusio viešbučio "Palangos žuvėdra" administratorė Jūratė Butiškienė tikina nepastebėjusi didelio srauto praeivių, norinčių pasinaudoti tualetu, tačiau tokių pasitaiko.

"Palangoje trūksta viešųjų tualetų - tą galėtų jums patvirtinti šimtas procentų šito viešbučio gyventojų. Tokią nuomonę iš turistų girdžiu beveik kasdien. Taip ir neaišku, kur eina žmonės atlikti gamtinių reikalų", - pasakojo viešbučio darbuotoja.

"Kopos dvokia išmatomis, nes ir pats kultūringiausias žmogus neturi kur nusilengvinti, o juo labiau vaikas", - į jos abejonę atsakė pakalbintas verslininkas Algirdas Žičkus.

Savo aiškią nuomonę apie tualetų situaciją turėjo ir iš Vilniaus kasmet atostogauti atvykstančios ponios: "Šita tualetų trūkumo problema yra taikytina visai Lietuvai ir iki šiol nesiimama jos spręsti. Palangai poros tualetų vasarą taip pat neužtenka. Pažiūrėkite pliaže, ten nemokamo tualeto niekur nerasite, dėl to ir eina visi į kopas."

Tualetų užtenka?

Nemokami tualetai kasdien veikia iki 22 val., tačiau poilsiautojai sako, jog toks darbo laikas tualetams vasarą tikrai per trumpas.

Palangos valdžia visiškai nesutinka su tokia poilsiautojų nuomone ir rodo skaičius, esą kurorte viešųjų tualetų pakanka.

"Priekopės zonoje, iškart už kopų, stacionarių viešųjų tualetų yra įrengta 16 Palangoje bei 4 Šventojoje (palyginkite - Kaune šiuo metu veikia tik 3 viešieji tualetai). Tad ties centriniu Palangos paplūdimiu, atkarpoje nuo S. Dariaus ir S. Girėno gatvės iki Naglio kalno, viešieji tualetai yra įrengti 200-250 metrų atstumu vienas nuo kito. Tai tikrai nėra didelis atstumas, kurio norintieji pasinaudoti tualetu, negalėtų įveikti. Tualetai įrengti ties kiekvienu įėjimu į paplūdimį", - sakė miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Nors, jo teigimu, paplūdimyje apstu nuorodų, ne tik kokia kryptimi reikia eiti tualeto link, bet ir koks atstumas iki jo, informacijos ir iškabų, matyt, trūksta, nes didžioji dalis poilsiautojų Palangoje galėtų įvardinti tik porą viešųjų tualetų. Juolab, kad jiems prižiūrėti Palangos miesto savivaldybė kasmet skiria 360 tūkst. litų.

Paplūdimyje nebus

Atsakydamas į turistų siūlymus įrengti biotualetus paplūdimyje, Š. Vaitkus sako, jog tokia galimybė neįmanoma ir niekam nebūtų naudinga.

"Pačiuose paplūdimiuose biotualetų savivaldybė nestato ir nestatys. To nėra nė viename pasaulio paplūdimyje. Biotualetai yra skirti vienkartiniams renginiams, tad paplūdimyje jie nėra tinkami. Pirmiausia todėl, kad karštą dieną nepavyktų išvengti nuo jo sklindančio nemalonaus kvapo, ir neabejotinai nė vienas poilsiautojas nenorėtų degintis įsitaisęs šalia biotualeto", - aiškino kurorto vadovas.

Biotualetai nėra pritaikyti naudoti paplūdimiuose, nes juos reikia dažnai valyti, o karštą vasaros dieną, deginantis žmonėms, tai būtų tiesiog neįmanoma.

"Norint užtikrinti biotualeto švarą, jo turinį išsiurbti bei būdelę išplauti būtina kaskart po 80 apsilankymų. Karštą vasaros dieną paplūdimiuose būna itin gausu poilsiautojų, tad valyti biotualetus reikėtų maždaug kas dvi valandas. Nekalbant jau apie tai, kad komunalininkų mašinos dėl poilsiautojų gausos paprasčiausiai negalėtų įvažiuoti į paplūdimius, nekyla abejonių, kad Palangos svečiai neliktų patenkinti, jei kas dvi valandas paplūdimyje burgztų technika bei būtų išsiurbiamas biotualetų turinys. Miesto tvarkytojams atliekant šiuos darbus malonumo nejustų nė vienas šalia gulintis poilsiautojas", - sakė Š. Vaitkus.

Paplūdimio bei kopų švara kasdien rūpinasi maždaug 30 miesto komunalininkų. Natūralu, kad visų kopų išvalyti kas rytą jie nespėja, tad kone vienintelis sprendimo būdas - patiems žmonėms iš kopų išsinešti, ką atsinešė. na, ir galbūt savivaldybės pastangos didinti informacijos kiekį apie viešuosius tualetus Palangoje.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder