Viešbučio karo laive jaunimui teks dar palaukti

Viešbučio karo laive jaunimui teks dar palaukti

Pernai pavasarį pasiūlyta nurašytą Karinių jūrų pajėgų (KJP) priešmininį laivą "Kuršis" statyti prie Danės upės krantinės ir jame įrengti apie 40 vietų nebrangų viešbutį jaunimui.  [CITATA] Tačiau minėtas laivas šiemet dar lieka rikiuotėje ir nurašomas bus, ko gero, tik kitais metais, bet viešbučio idėjos autorius savo ketinimų neatsisako.

Karo laive sumanęs įrengti viešbutį jaunimui marinistas Kęstutis Oginskas sako vis dar neatsisakąs savo idėjos, nors kol kas ji nejuda iš vietos. Dėl bendradarbiavimo siekiant išsaugoti karo laivą "Kuršis" jis kreipėsi į KJP pernai gegužės 31 d. Iš jų gavo atsakymą, kad pajėgų disponuojami laivai patikėjimo teise yra valdomi Lietuvos kariuomenės ir būtent į ją reikia kreiptis dėl konkretaus laivo perdavimo.

Kol kas K. Oginskas į Lietuvos kariuomenę dar nesikreipė.

"Galiu tik pajuokauti, kad derybos tebevyksta. Jeigu nepavyks gauti to laivo, būtų galima kokį nors kitą atvilkti į Danę. Turėčiau galimybę, visą upę laivais apstatyčiau, nes man tai labai gražu", - sakė jis.

50 m ilgio ir 8 m pločio "Kuršis" buvo pastatytas 1959 m. Vokietijoje. Šiai šaliai laivą perdavus Lietuvai, 2000 m. lapkritį jame suplevėsavo Lietuvos vėliava, į Klaipėdą jis parplukdytas 2001 m. pradžioje. Pastaruoju metu jį vis žadama nurašyti. Planuota tai padaryti pernai metų pabaigoje arba šių pradžioje, tačiau nuspręsta šiemet jį dar palikti rikiuotėje.

KJP štabo viršininko pavaduotojas civilių ir karių bendradarbiavimui Antanas Brencius mano, kad entuziastams reikėtų iš karto kreiptis į Krašto apsaugos ministeriją, mat laivas yra valstybės turtas ir KJP tėra jo naudotoja. Jis sakė, kad KJP neprieštarautų tam, jog laivas, kuriame daugiau kaip 10 metų garbingai plevėsavo KJP vėliava, būtų perduotas visuomenės poreikiams ir gyventų dar antrą gyvenimą. Tačiau esą neturėtų būti perduotas bet kam, kad vėliau būtų paliktas prie krantinės be priežiūros. Beje, "Kuršį" norėta perduoti ir Lietuvos jūrų muziejui.

A. Brencius atkreipė dėmesį į tai, kad tokio valstybės turto kaip laivas perdavimas nėra paprastas procesas ir trunka gana ilgai. Pavyzdžiui, nurašytų KJP fregatų "Aukštaitis" ir "Žemaitis" inkarų perdavimo procesas Telšių ir Biržų savivaldybėms užtruko apie pusę metų, tad viso laivo perdavimas, ko gero, truktų dar ilgiau.

Pasak A. Brenciaus, KJP pati negali susirasti institucijos ir įpiršti jai laivo. Reikia, kad suinteresuotos šalys pačios tuo domėtųsi, kad ministerijai pateiktų pasiūlymą su labai konkrečiu verslo planu.

Kitas dalykas, A. Brenciaus manymu, dar reikėtų atsiklausti ir Vokietijos, ar ji sutiktų, kad "Kuršis" būtų perduotas kitoms reikmėms.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder