Vietoje gatvės - nuosava stovėjimo aikštelė

Vietoje gatvės - nuosava stovėjimo aikštelė

Jau keliolika metų "Bega" dalį Nemuno gatvės naudoja savo reikmėms. Toks šeimininkavimas užkerta kelią kaimynystėje įsikūrusios laivų statyklos planams turėti patogų išvažiavimo kelią iš įmonės teritorijos. [CITATA] Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos specialistai nesutaria, teisėtai ar savavališkai "Bega" įsirengė kelio užtvarą Nemuno gatvės pradžioje, ties administraciniu pastatu. O tuo tarpu teismai už daug menkesnius pažeidimus baudžia daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijas, kurios išdrįso įrengti aikšteles gyventojų automobiliams laikyti.

Aiškinantis, kada ir kokiu pagrindu dalis Nemuno gatvės buvo atiduota privačios įmonės žinion, susidūrėme su keista situacija. Nė vienas Klaipėdos miesto savivaldybės tarnautojas neprisiminė šios istorijos pradžios.

AKLIGATVIS. Specialistai negalėjo paaiškinti, kaip Nemuno gatvė galėjo prasidėti akligatviu.  Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Kai kurie merijos darbuotojai tiesiai šviesiai pasakė, kad visi jau priprato prie esamos situacijos, todėl esą nebenorima gilintis. Mat "Bega" kasmet už savo lėšas prižiūri fontaną skverelyje ties Dangės upe, skiria paramą mieste vykstantiems renginiams, o pernai šios bendrovės valdybos pirmininkas Aloyzas Kuzmarskis su kitu uostamiesčio verslininku išpirko burlaivį "Meridianas" iš ankstesniųjų savininkų.


Ar kam nors iš miestiečių tai užkliūna? Mes čia tvarkomės, žolę pjauname, sniegą žiemą valome. Turime sutartį su savivaldybe, sumokėjome pinigus.

Aloyzas KUZMARSKIS,

kompanijos "Bega" valdybos pirmininkas

 


Nuosava aikštelė

Todėl greta užtvertos Nemuno gatvės įrengtoje aikštelėje įmonės darbuotojai ir jos svečiai laiko savo automobilius. Miesto administracijos specialistai taip pat nebeatmena, ar tai padaryta legaliai, ar savavališkai. Pašaliniams automobiliams kelią užtveria pakeliamas užtvaras. Nors šiemet čia pastatyti rezervuotą stovėjimo aikštelę žymintys kelio ženklai, tačiau užtvaras liko iki šiol.

Nė vienas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos tarnautojas negalėjo pasakyti, kokiu būdu ši miesto gatvės dalis buvo parduota, padovanota ar kitaip perleista privačiai bendrovei. Taip pat niekas negalėjo pasakyti, ar turi bendrovė leidimus vidury gatvės įrengtam užtvarui. Pats įmonės vadovas teigia, kad visi leidimai gauti.

Reikia policijos

Tačiau savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė teigia, kad bent jau aikštelę automobiliams laikyti bendrovė įsirengė neturėdama leidimo: "Iš esmės taip, be leidimo. Inžinerinį statinį jie užėmė savavališkai".

2007 m. patvirtintame Klaipėdos miesto bendrajame plane pažymėta, kad ties "Bega" yra būtent gatvė, o ne automobilių stovėjimo aikštelė. "Vakarų ekspreso" žiniomis, bendrovės nuomojamas sklypas baigiasi ties geležinkeliu, todėl gatvė priklauso miestui.

"Pagal Kelių įstatymą, miestų gatvės priklauso savivaldybėms. O jei gatvėse įrengti kelių užtvarai - geriausia kviesti policiją", - receptą pateikė Nacionalinės žemės tarnybos Klaipėdos miesto ir Neringos skyriaus vedėja Saulenė Narkuvienė.

Miestui nebereikalinga

Buvęs Klaipėdos miesto savivaldybės meras Rimantas Taraškevičius taip pat neprisiminė, ar jo darbo savivaldybėje metu buvo patvirtintas detalusis šios teritorijos planas, ar ne. Tačiau dabar Klaipėdos pramonininkų asociacijai vadovaujantis verslininkas siūlė būti atlaidesniems.

"Galbūt pagal "Begos" detalųjį planą ta gatvės dalis ir yra priskirta šiai kompanijai, neprisimenu. Kita vertus, Nemuno gatvė jau seniai nėra magistralinė miesto gatvė. O ties naujai statomu Keleivių ir krovinių terminalu ji visai dingsta. Yra išlikę tik atskiros jos atkarpos, kaip privažiavimo keliai", - bandė švelninti situaciją R. Taraškevičius, kurį su A. Kuzmarskiu sieja nuo mokyklos laikų trunkanti draugystė.

R. Taraškevičius prisiminė, kad jau seniai siūlyta Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai perimti Nemuno gatvę. Tačiau iki šiol tai nepadaryta, todėl gatvė tebėra miesto nuosavybė.

Inventorizavo užtvėrus

Savivaldybės Turto skyriaus vedėja Genovaitė Paulikienė aiškina, kad Nemuno gatvė prasideda nuo posūkio iš Minijos gatvės ties ūkinių prekių parduotuve. Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas įsitikinęs, kad gatvės inventorizacija atlikta jau po to, kai ji buvo atitverta nuo Minijos gatvės ir čia ėmė šeimininkauti "Bega". Todėl tas trikampis ir buvo "paliktas" šios įmonės priežiūrai.

Ir pats K. Macijauskas neprisiminė, ar kas nors davė leidimą "Begai" gatvę naudoti savo reikmėms. "Bent jau aš, kai dar derindavau projektus, to nedariau", - "Vakarų ekspresui" sakė pokalbininkas.

Pasak jo, Nemuno gatvė būtų reikalinga UAB Vakarų Baltijos laivų statyklai.

"Šiuo metu į laivų statyklos teritoriją, važiuojant iš pietinės miesto dalies Minijos gatve, labai sunku įsukti. Piko metu susidaro didelės automobilių spūstys. Todėl įmonė pageidautų, kad kitą savo grupės įmonę, Vakarų laivų gamyklą, būtų galima pasiekti važiuojant Nemuno gatve. Taip ši gatvė atliktų vidinės uosto gatvės funkciją. Pagal miesto Bendrąjį planą tam yra numatyta pastatyti ir naują tiltą virš Varnėnų gatvės ties Naująja perkėla", - aiškino K. Macijauskas.

Tačiau ties "Bega" įrengta įmonės stovėjimo aikštelė užkerta kelią šiems planams realizuoti.

Kelias ant bėgių

Vakarų laivų gamyklos atstovė spaudai Jolanta Toliušytė pripažino, kad sunkvežimių eismas susiduria su dideliais sunkumais.

"Vežant krovinius iš Vakarų laivų gamyklos teritorijos Minijos gatvės pabaigoje į laivų statyklos teritoriją Pilies gatvėje posūkis į kairę tampa tikru iššūkiu. Mūsų įmonė norėtų krovinius atgabenti laiku, nesudarydama diskomforto nei miesto gyventojams, nei mūsų ar kitų įmonių darbuotojams. Todėl bandant spręsti susidariusią situaciją, parengėme net tris projektinius pasiūlymus. Vienas iš jų būtų nedemontavus geležinkelio bėgių, tiesiog ant jų įrengti važiuojamąją dalį, jungiančią Nemuno ir Minijos gatves", - atsakyme "Vakarų ekspresui" rašė J. Toliušytė.

Minėtieji bėgiai eina ties tvora, juosiančia "Begos" teritoriją.

Ar kam nors kliūva?

"Ar kam nors iš miestiečių tai užkliūna?" - klausimu į klausimą, ar teisėtai šioje Nemuno gatvės atkarpoje įrengtas užtvaras atsakė A. Kuzmarskis.

Vėliau jis tvirtai teigė, kad bendrovė visus leidimus turi. "Turime sutartį su savivaldybe, sumokėjome pinigus", - kalbėjo A. Kuzmarskis.

"Begos" vadovas turėjo galvoje pinigus, sumokėtus už stovėjimo leidimus įmonės darbuotojų automobiliams šioje aikštelėje, kuri, uostamiesčio savivaldybės Tarybos sprendimu, yra įtraukta į Geltonąją zoną.

"Mes čia tvarkomės, žolę pjauname, sniegą žiemą valome. Tegu kiti taip tvarkosi, kaip mes. Pažiūrėk į apleistą pastatą kitoje Minijos gatvės pusėje. Kodėl jis niekam neužkliūva?" - už klausimą supyko A. Kuzmarskis.

Jis taip ir neatsakė, kokiu juridiniu pagrindu jo vadovaujama įmonė užtvėrė Nemuno gatvės dalį, įrengė automobilių saugojimo aikštelę ir kilnojamą užkardą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder