Žvejybos bendrovės naujus laivus gali tik susapnuoti

Žvejybos bendrovės naujus laivus gali tik susapnuoti

Skandinavai naujais laivais per metus žvejoja beveik visus metus, o lietuviai pasenusiais laivais – vos 120 dienų. Lietuvos žvejai pernai nesugebėjo išgaudyti visos Europos Sąjungos (ES) nurodytos menkių kvotos – beveik 700 tonų menkių taip ir nepateko į tinklus.

Pramoninės žvejybos Baltijoje bendrovės „Spika“ vadovas Gintaras Gylys portalui 15min.lt teigė, kad Lietuvos komercinės žvejybos laivynas beviltiškai susenęs. Vidutinis Lietuvos žvejybinių laivų amžius – apie 40 metų.

Lietuvių žvejų laivų būklė tokia tragiška, kad jie nebesitiki nieko gero ir nemato jokios ateities. Šiuo metu Baltijoje žvejoja 13 įmonių su 35 laivais.

Prieš kelerius metus žvejyba užsiėmė 65 laivai. kai kurie iš šių laivų savininkų pasinaudojo ES siūloma parama ir pasitraukė iš verslo. Nenaudojami laivai virto metalo laužu.

Kai kitų šalių žvejai vėjuotą dieną traukia menkes, kai kurie lietuviai žvejai, bijo plaukti į jūrą, nes laivų būklė kelia grėsmę gyvybei, o nauji laivai nepasiekiamas tikslas. Vienintelis kelias - valstybės parama.

Naujas laivas kainuotų apie 7–10 mln. Lt. Tokio laivo įpirkti be paskolos neišgali nė viena žvejybos bendrovė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder