Ko nebijo žmonės?

Ko nebijo žmonės?

Labai patiko pavadinimas: „Saugaus interneto diena“. Veik visos žiniasklaidos priemonės rašė apie taisykles, kurios užtikrins tą saugumą. Tai vaikams, tai suaugusiesiems. Tiesa, senoliams neradau, o kodėl? Bet kaip sako senoji patarlė – už medžių niekas nemato miško. O miškas labai žinomas: tai informacinė technologija, kuri keičia žmogaus (ir žmonijos) gyvenimą. Ją galima vadinti internetu, o gal greit reikės ir kitokio pavadinimo.

Taigi internetas ne tik lengvina gyvenimą, bet ir sukuria aibę blogybių, apie kurias mažai kalbama ir su kuriomis veik nekovojama. Paminėsiu tik keletą. Pirmoji, mano nuomone, didžiausia, tai aklas tikėjimas internetu, „guglu“ ir panašiai. Kritinis mąstymas tarsi nunyksta. Bet apie tai kiek vėliau. Kita akivaizdi blogybė - bandymas savo atmintį pakeisti išoriniais prietaisais. Tai yra jei tik kas – tai į internetą. Trečia, jau gydoma, tiesioginė priklausomybė kaip psichikos liga, kaip susirgimas. Ji turi savo rūšių, kaip antai telefoninė ar socialinių tinklų priklausomybė, yra ir bus ir kitokių.

Mokslininkai jau ne pirmus metus tiria šiuos dalykus. Išvados nepaguodžiančios. Britų ir švedų mokslininkai iš Stokholmo karališkojo technologijų instituto padarė išvadą, kad piktnaudžiavimas internetu, ypač socialiniais tinklais, „užteršia“ atmintį ir trukdo gauti ir įsiminti naują informaciją. Žmonės, sergantys šia liga, patys šito nesuvokia. Jie didžiąją dalį laiko praleidžia bendraudami tinkluose, kartais net užmiršdami viską, kas vyksta aplink. Dažniausiai jie praranda laiko nuovoką ir gali prie kompiuterio sėdėti labai ilgą laiką, kartais net visą parą. O tai kenkia ne tik jų sveikatai, bet ir realiam gyvenimui, bendravimui su aplinkiniais.

Interneto grėsmes galima grupuoti labai įvairiai. Deja, vikipedijos puslapyje tokios informacijos nėra. Bet grėsmių internetas kelia nemažai. Pradėkime nuo to, kad tinklas yra bent kol kas su prietaisu. Kompiuteris ar telefono rodiklis sukelia problemas akims ir smegenims. Šalyse, kur itin populiarūs išmanieji telefonai, blogai matančių vaikų bei jaunuolių skaičius auga kartais iki pat 80 procentų. Tai net sukelia būsimos karo tarnybos prievolės vykdymo sunkumų. Apie priklausomybes jau paminėjau, jų tipai kinta ir daugėja. Jei prieš dešimtmetį žmogus negalėjo užmigti, nepagalvojęs, kur pasidėjo telefoną, tai dabar „atjungus“ individą nuo tos galimybės jam gali vystytis psichozės. Priminsiu, jog tokio tipo telefonas yra ne kas kita kaip mini kompiuteris, todėl ir pastarajam visa tai tinka.

Kitų pavojų grėsmės, beje, neišnyko. Priminsiu, kad ne taip senai vyko ilgi ginčai apie elektromagnetinių bangų įtaką sveikatai, ypač vaikams. Diskusija nublanko, neaiškumai liko. Pateiksiu vieną naują diagramą apie dabartinių mobiliųjų telefonų radiaciją. Vokietijos federalinė radiacinės saugos tarnyba (Bundesamt für Strahlenschutz) turi išsamią duomenų bazę apie išmaniųjų telefonų - naujų ir senų - spinduliuotės lygį. Schemoje pirmauja dabartinis išmanusis telefonas, sukuriantis didžiausią spinduliuotės lygį, tai yra 5T iš Kinijos "OnePlus" pardavėjo. Tiesą sakant, didžiajame sąraše dominuoja Kinijos kompanijų telefonai, kurių "OnePlus", " Huawei" ir "ZTE" sudaro 9 iš 15 didžiausių telefonų telefonų. Tačiau reikia pasakyti, kad ten yra ir "Apple" telefonai, tokie kaip "iPhone 7" ir neseniai išleista " iPhone 8". Schema:

Šiuolaikinio ligonio lova ar procedūrinis kabinetas „apipintas“ laidais, kuriais teka srovės ir kuria elektromagnetinius laukus. Gulėdami mes dažnokai kalbame telefonu, kai kurie net pasideda jį po pagalve. Kompiuterio ar telefono švieselės blaško žmonių miega ir kelia nerimą, o po to skundžiamasi nemiga ar kokiais nors mentaliniais sutrikimais.

Dar sudėtingesnė situacija klostosi ir vystysis su implantuojamais aparatais. Artėja laikas, kai ryšys su jais taps nuolatinis, kitaip sakant, žmogus bus susietas internetu su kitu žmogumi ar operatoriumi. Tačiau ir dabar JAV, Anglijoje ar Vokietijoje yra palatų, kur pacientas susietas su keliolika aparatų internetiniu ryšiu tuo pačiu metu (https://www.intertrust.com/whitecryptionblog/medical-device-nightmare-scariest-security-threat-yet/). Nesigilinsiu dabar, gerai tai ar blogai, bet kad pavojinga – tai jau aišku. Yra pasitaikęs ne vienas atvejis, kai dingsta elektros tiekimas ar „užpuola“ virusas. Abiem atvejais pacientas ar pacientai ne tik nukenčia, bet ir gali žūti. Bet mes to lyg ir nebijom.

Tai ne tik technologijų problemos, nors ir ne be jų. Tai greičiau moralės sampratos grėsmė. Kiek žmogus gali būti priklausomas nuo prietaiso? Jau ir dabar ji egzistuoja, bet dar nepasiekė visuomenės svarstymo. Klausimas aktualus: kas gali atjungti prietaisus, kurie užtikrina žmogaus sveikatą ar net gyvybę?

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder