Organizmą išvalyti lengviau nei sąžinę

Organizmą išvalyti lengviau nei sąžinę

Jei prisigeri, būna pagirios - šią tiesą žino net paaugliai. Organizmas sutvarkytas taip, kad už viską tenka sumokėti. Visuomenė sutvarkyta šiek tiek kitaip. Prisigėrę ir eibių keliuose prikrėtę vairuotojai gali išvengti atsakomybės. Kuo girtuoklis įtakingesnis, tuo lengviau ir greičiau išsisukti. Jiems irgi tenka sumokėti, tačiau mokama tik detoksikaciją atliekantiems medikams ar „švogeriams” baltais chalatais.

Scenarijus jau tampa įprastas. Kas nors padaro avariją ar net užmuša žmogų. Liudininkai stebisi keistu vairuotojo elgesiu. Pats vairuotojas pasišalina į ligoninę ir staiga suserga.

Po dienos kitos jis pasirodo šviežias kaip agurkėlis. Organizmas išplautas. Visiems galima į akis sakyti, jog buvai blaivus, taigi ir munduras beveik išvalytas. Tereikia kelių šimtų litų, kad sumokėtum už detoksikaciją. Praverčia ir pažintys tarp medikų. Taip neteisybė eilinį kartą nugali teisingumą. Paaiškėja, jog kaltųjų nėra.

Belieka skėsčioti rankomis ir apgailestauti, kad dar niekas nesugalvojo taisyklės, kurios nebūtų įmanoma apeiti. O juk nusižengimų ir nusikaltimų prevencija viena - tai bausmės neišvengiamumas.

Deja, stipresnis už taisykles saugiklis gali būti tik sąžinė. Jos neišvalysi taip lengvai kaip organizmo. Betrūksta vienos smulkmenos - reikia sąžinę turėti. Daugelis pagarsėjusių vairuotojų šios naštos tikriausiai jau seniai atsikratė.

Arūnas ABROMAITIS, Respublika.lt

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder