Rūta Janutienė: „Apsisikite ir namo!“

Rūta Janutienė: „Apsisikite ir namo!“

Toks sutapimas: vos tik Vilniuje nusileido lėktuvas su bendru komercinės vaistinės ir Vilniaus savivaldybės veido kaukių kroviniu, o mama „Maxima“ pranešė, kad įsivežė jų 3,5 milijono, nugriaudėjo privalomas Aurelijaus Verygos nurodymas jas dėvėti net tada, kai einate išmesti šiukšlių. Kitaip - bauda.

Ir ne bet kokia, o labai skaudi, turint galvoje, kad dažniausiai tokie nurodymai neateina iki pačių pažeidžiamiausių visuomenės sluoksnių. Bauda prasideda nuo „įspėjimo“ už 250 eurų.

Beje, pats ministras apie tai pranešė nedėvėdamas kaukės, todėl, kad žino, jog sveikam ji nereikalinga.

Tą pačią priešvelykinę savaitę neuždarytoje Seimo valgykloje barščius lapnojantys išrinktieji springo aiškindamiesi, kodėl jie savo rankų pakėlimu viešąjį maitinimą už Seimo ribų uždarė, o štai patys kerta, nepaisant net dviejų apsikrėtimo atvejų Seimo rūmuose.

Bet kokį kitą verslą po to būtų uždarę ir dezinfekavę, tačiau čia juk - Seimas. Čia įstatymai veikia pasirinktinai.

Kartu su draudimu pasirodyti viešoje vietoje be kaukės, socialiniuose tinkluose pradėjo plisti gydytojų ir Pasaulio sveikatos organizacijos įspėjimas: jei esi sveikas, kaukės nedėvėk, nes ji ne saugo, o suteikia klaidingą saugumo jausmą.

Kaukės skirtos tik sergantiesiems, kad sugaudytų visus jų čiaudulius, kosulius ir neleistų užkratams plisti. O jeigu esi sveikas, tai palik respiratorius gydytojams, kurių tarp susirgusiųjų yra didžiausia grupė.

Tačiau, jeigu pastebėjote, už socialinių tinklų ribos kita nuomonė apie privalomą kaukių dėvėjimą jau neprasiveržė.

Didžioji žiniasklaida, ypač internetinė, pastaruoju metu su Valstybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu nediskutuoja. Ir ne tik todėl, kad naujas-senas Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis pasimatyme su prezidentu Nausėda pasakė, kad įžvelgia valstybės priešus Vyriausybės nutarimų kritikuose.

Žiniasklaida nei išsigando, nei pakluso. Ji tuo metu derėjosi - lojalumas už pinigus, ir buvo išgirsta. Pirmiausia Aurelijus Veryga nurodė visoms kitoms ministerijoms skubos tvarka (vadinasi, be viešų konkursų) pirkti „integruotos komunikacijos paslaugas“.

Iškart buvo pridurta, jog taip bus tenkinamas ne visuomenės poreikis žinoti. Tai būsianti parama žiniasklaidai, kurią dalins premjero patarėjas „pagal poreikį“.

Pirktinio solidarumo ir vienmintystės era prasidėjo nuo skelbimo elektroninėje lentoje virš greitkelio „Apsisikite ir namo! Ramių Velykų.“

Iškart po šv. Velykų, Vyriausiajai rinkimų komisijai pranešus apie Seimo rinkimų kampanijos pradžią, neiškentė ir Ramūnas Karbauskis: „Interneto žiniasklaidos nuostoliai bus kompensuoti.“

Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad iki pandemijos nuolat apie išskirtinį savo pelningumą pasakojusi žiniasklaidos rūšis išsaugos savo pelnus ir tuomet, kai mirs verslai, iki tol pirkę iš jos reklamą. Tik šįkart tai nebus reklama. Tai bus propaganda mainais į pinigus.

Manęs nestebina politikai, kurie stengiasi visokeriopai pasinaudoti šia situacija ir atsiauginti anaiptol ne konstruktyvios kritikos pakirstus populiarumo sparnus. Mane vis dar stebina žiniasklaidos savininkų pasirengimas išmainyti kulkosvaidį į stiklo karoliukus.

Metafora „ketvirtoji valdžia“ yra atsiradusi ne fantazijose, bet per visiškai tikras istorijas, kurias savo skaitytojams pasakodami žurnalistai keičia pasaulį. Žurnalistai išvertė iš posto JAV prezidentą Ričardą Niksoną (Richard Nixon), vien nuosekliai ir sąžiningai tirdami istoriją, kaip jo rinkimų štabas įrengė pasiklausymo aparatūrą konkurentų štabe, o Niksonas apie tai melavo.

Lietuvos žiniasklaidos panosėje ką tik vystėsi lygiai tokia pat istorija, kai Gitano Nausėdos laimei Valstybės saugumo departamentas rinko medžiagą apie potencialius jo rinkimų kampanijos sponsorius.

Tačiau atsistatydinimo nebus, nes nebeliko žiniasklaidos. Visi išėjo į karantino frontą - savo pavardėmis pasirašinėti pirktinius pranešimus spaudai.

Tačiau Lietuvoje laisvo žodžio galią galima išjungti ... už skelbimą: „Apsisikite ir namo!“

Respublika.lt

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder